Thursday, August 30, 2007

LUOVUUDEN LAHJA

.
Jokaisella ihmisellä on luovuuden lahja.

Sitä ei voi koskaan kuluttaa loppuun
ja se on aina ulottuvillamme.

Kukaan ei tiedä mistä se tulee ja mihin se menee.

Jos vain luotat siihen, se on ulottuvillasi.

(Pamela K. Metz: LUOVUUDEN TAO; Oivalluksia luovaan elämään.)
.

LUOVUUDEN OLEMUS

.


Itämaista viisautta:

"Jotta voisit elää luovaa elämää, sinun on tultava veden kaltaiseksi."

(Mitähän sekin tarkoittaa?)

Mistä se tulee ja minne se menee? Missä luovuuden alkulähde?
.

Monday, August 27, 2007

LUOTTAMUS

.

Kultapiisku. Ei millään muotoa piiska.

Ajatusten aamiainen, tiistai 21.8.2007 (Positiivarit)
=======================

Aamun ajatus

Tärkein läksy, jonka olen oppinut pitkän
elämäni aikana on se, että ainoa tapa tehdä
ihmisestä luotettava, on luottaa häneen,
ja varmin tapa tehdä hänestä epäluotettava
on epäillä häntä ja osoittaa se hänelle.

-Henry L. Stimson

= = = = = = = = = =

Oman kokemuksen pohjalta yhdyn edelliseen puhujaan. Opettajan ja oppilaan suhteessa tulee aina uudelleen todistetuksi että luottavainen suhtautuminen tuottaa parhaat tulokset.

Oletko tutustunut KIELTENOPEN BLOGIINI?
.

Saturday, August 25, 2007

SUPPEA NAPAPIIRI

.

Naarassorsia. Missäs heidän puolisonsa ovat? Seurustelevatko sorsat vain toisten sorsien kanssa? Sorsivatko ne esimerkiksi hanhia ja kuikkia?

Kun tapaan ihmisen joka puhuu koko ajan eikä kuuntele toisia, tulen epäilleeksi että siinä on kapean perspektiivin omaava yksilö jonka läheisillä ei ole mukava olo hänen seurassaan. Epäilyn käynnistää se epämukava olo joka itselleni tulee hänen lähellään. Aluksi se saattaa olla vain epämääräinen "mitä vikaa tässä kuvassa on" -olo, mutta kuva hahmottuu selvemmäksi ajan kuluessa.

Edellisessä postauksessa katseltiin kuvaa ja vaihdettiin ajatuksia ja kuvakulmia joukon kesken. Olin ensin kertonut omat vaikutelmani ja sen jälkeen luin kommentit. Yhteisperspektiivi laajeni useaan suuntaan.

Ihmistenvälisessä kanssakäymisessä toisiin eläytyminen auttaa ja rikastaa elämää. Jos lasta kasvattessaan pyrkii näkemään maailman lapsen kannalta, koulussa opettaessaan punnitsee oppilaiden kantaa, vastakkaisen sukupuolen kanssa yrittää kuunnella sen sijaan että selittää ainoastaan omaa näkökantaansa, ja vasta sitten etenee ottaen erot huomioon, pääsee useinkin pitemmälle kuin pakottamalla muut nielemään käskyt kyselemättä tai hyväksymään heidän puolestaan tehdyt ratkaisut.

Luonnollinen reaktio "En minä ehdi tässä pelleilemään ja lasten mielipiteitä kyselemään" osuu lopulta omaan nilkkaan jos sitä käytetään jatkuvana kasvatusmenetelmä. Vahvatahtoisen lapsen kanssa elämä muodostuu yhdeksi taisteluksi. Toisenlainen lapsi joka kokee tahtonsa murretuksi kokee masennusta eikä opi myöhemminkään itsenäiseksi. "Kakarat hiljaa" lähettää viestin että lapset eivät ole tärkeitä eivätkä arvostettuja.

Aikuistenkin kesken, jos yksi ihminen ei kuuntele muita, kyllä se muille kertoo sen että heidän panostaan ei arvosteta. Minulla oli joskus ystävä, joka puhui aina omasta erinomaisuudestaan, ja sitten kun minun vuoroni oli puhua, hän tukahdutti haukotuksen. Maneeri kertoi selkeästi että häntä eivät minun juttuni kiinnostaneet. Lakkasin pitämästä yhteyttä.

Mitä meistä kukaan tekee sellaisella ihmissuhteella jota meidän hyvinvointimme, mielipiteemme, kuulumisemme ei kiinnosta? Ihminen jota kiinnostaa yksinomaan hänen oma napansa, nauttikoon kylmästä ilmapiiristä suppella napapiirillä.
.

Friday, August 24, 2007

MITÄ NÄET KUVASSA?

.

Hahmopsykologia on aina kiehtonut mieltäni. Mitä kukin näkee, musteläikkätestissä tai ympärillään yleensä, kertoo aika tavalla näkijästä itsestään. Yksi näkee seksiä joka paikassa, toinen piruja ja enkeleitä, kolmas muuntaa kaiken näkemänsä rahaksi, neljäs ei näe juuri mitään missään.

Toisaalta meidät voidaan ulkoapäin johdatella näkemään jotain mitä emme muuten olisi nähneet.

Jos PAKINAPERJANTAI olisi antanut aiheeksi vapaasti kirjoittaa siitä mitä näemme ylläolevassa kuvassa, en usko että olisin tullut ajatelleeksi Jeesusta, mutta toimeksiannossa mainittiin Jeesus, joten voinemme olettaa että osallistujat kirjoittavat Jeesuksesta.

Minusta kuva näyttää miehen kasvoilta, mahdollisesti Che Guevara tai joku Lähi-Idästä. Parta vie kieltämättä ajatuksia myös vanhoihin aikoihin, tuhannen ja yhden yön satuihin tai raamatullisiin puitteisiin. Aivan kuin kuvassa olisi aavistus arabeille tyypillisestä päähineestä.

Halu, toiveet ja mieltymykset voivat ohjata näkemistä. Minulla on persialaisia ystäviä ja olen aina pitänyt persialaisista, joten mielelläni näen kuvassa sen kansan edustajan. Mahdollisesti joku uskonnollinen hahmo, mutta tähdennettäköön vielä sitä seikkaa että ilman johdattelua tuskin olisin uskontoa tullut ajatelleeksi, koska sitä ei valmiiksi ollut mielessäni.

Irlantilaisilla on tähän aika hyvin istuva sanonta: Beauty is in the eye of the beholder, eli Kauneus on katsojan silmässä. Ihminen voi nähdä kauneutta sinne missä sitä ei kaikkien mielestä ole, ja tietenkin myös rumuutta tai muita ominaisuuksia.

Se mitä ihminen näkee, voi kertoa paljonkin ihmisestä itsestään. Ei mikään ihme että kuvamateriaalia käytetään psykologisessa testaamisessa.
.

Thursday, August 23, 2007

TAUSTASYYT

.


Käydessäni yhdessä blogissa jossa mietittiin kerrotaanko vai ei ystäville ja sukulaisille että pariskunnan aviomies sairastaa masennusta, muistin erään tapauksen jonka kuulin isältäni monta vuotta sitten.

Ihmiset olivat tehneet havainnon että yhteinen tuttavamies oli ylpistynyt oudosti, ei kadulla ollut näkevinääkään vaikka häntä yritettiin tervehtiä. Kaikki olivat aikamoisen pöyristyneitä moisesta käytöksestä.

Vuotta myöhemmin saatiin tietää että hänessä oli parantumaton syöpä, johon hän sitten kuoli. Kaikilla avautui ymmärrys, ja sitä seurasi helpotus siitä että heitä ei ollutkaan ylenkatsottu, vaan sairauden uhri ei vaan yksinkertaisesti pystynyt kohtaamaan ketään. Jokaisessa heräsi myötätunto.

Isäni kertoma tarina palautui mieleeni jossain vaiheessa kun aloin ihmetellä erään aiemmin ystävällisen työtoverini muuttunutta käytöstä. Hänestä oli tullut vaisu ja vakavan oloinen. Luonnollinen reaktioni oli epäillä että hän oli jotenkin minuun pettynyt, kyllästynyt tai muuta sen tapaista. Asia vaivasi minua hiukan, kunnes selvisi että hän läpikävi vaikeaa aikaa avioliitossaan. Puolisollaan oli kuulemma avioliiton ulkopuolinen suhde. Heti kun sen kuulin, tokihan käytös oli ymmärrettävää.

Vaikka ihmisen ensimmäinen reaktio voikin olla tulkita toisen epätoivottava käytös negatiivisesti, kannattaa ottaa huomioon se mahdollisuus että takana on jotain muuta.

Väittäisin että huonon käytöksen takana on tavallisesti jokin syy. Ei kannata automaattisesti ottaa itseensä.
.

Wednesday, August 22, 2007

MELLAKOINTI

.

Televisiossa näytettiin taas mielenosoituksia. Raivoavia kiviä heitteleviä miehiä. Miehiä jotka hakkaavat ikkunoita mäsäksi.

Onko riehumisella koskaan mitään positiivista vaikutusta? Saavutetaanko sillä jotain? Onko asiasta tutkimuksia?

Suuttuminen ja viha ovat luonnollisia reaktioita. Käsitän sen kyllä. Kysyn vain sitä että pahennetaanko mellakoinnilla tilannetta vai parannetaanko.

Onko tilanteita joissa pakottaminen ja väkivalta ovat paikallaan? Vai vievätkö ne yleensä umpikujaan ja ojasta allikkoon? Jos hyötyä saavutetaan, millä kustannuksella?
.

Tuesday, August 21, 2007

EI MISTÄÄN KOTOISIN

.
Käyttäytymissääntöjä lapsille ja aikuisille.

Ei ihmisiä saa arvostella sen mukaan mistä he ovat kotoisin.

Ei semmoinen ole mistään kotoisin.
.

Monday, August 20, 2007

AURINKOINEN ASENNE

.


Ota aurinkoa silloin kun se paistaa. Kun aurinko on pilvessä on hiukan vaikea paistatella.

Maanantai. Uusi viikko, uudet mahdollisuudet. Lukemattomia kirjoja, käymättömiä blogeja, tekemättömiä töitä, hirttämättömiä lurjuksia, kirjoittamattomia lakeja. Tie on auki. Tienhaarassa voi valita suunnan.

Loistava tulevaisuus. Niin loistava että tarvitaan aurinkolasit.

Ja joillakuilla on loistava tulevaisuus takanaan. Se on se pessimistiosasto.

Kaikkein parasta on olla optimisti.
.

Saturday, August 18, 2007

KRIISI

.

Heti perjantaiaamusta ja pitkin perjantaipäivää kävin katsomassa mikä olisi

PAKINAPERJANTAIN AIHE mutta postaus loisti poissaolollaan.

Vasta iltapäivällä saimme aiheen: KRIISI

Kun on tottunut Pakinaperjantaihin, eikä sitä yhtäkkiä olekaan totutulla paikalla, seuraa pieni muutosahdistus. Kriisi tarkoittaa tavallisesti sitä että elämään tulee taitekohta, muutos, jotain ei-toivottua, josta on vaikea selviytyä. Pakinaperjantain tai Runotorstain loppuminen on skaalan helpommassa päässä. Pahimpia esimerkkejä ovat sota, kuolema, avioero.

Kriisi voi tulla ihan yllättäen, mutta kuten ennen myrskyä, siitä on olemassa varoitusmerkkejä, jos niitä osaa tarkastella ja tulkita. Avioeroa enteileviä tavallisia merkkejä ovat arvostuksen puute, vaikenemisen muuri, jatkuva puolustuskannalla oleminen, hyvän kommunikaation puuttuminen. Eron uhka on päällä ja ratkaisu lähellä jos arvostuksen puute on muuttunut halveksunnaksi. Silloin ratkaisu on usein että jompikumpi lähtee huonosta liitosta.

Kreikan sana crisis merkitsee "ratkaisu".

Paras ratkaisu olisi ennaltaehkäisy. Avioliittoneuvonta, kommunikaation opettelu, tieto ja valistus, oikeat asenteet. Ihanneyhteiskunnassa lapset oppivat elämäntaidot omilta vanhemmiltaan, koulusta ja ehkä seurakunnasta. Kuinka moni meistä on osannut luoda ihanneyhteiskunnan ympärilleen?

Olisiko muita keinoja oppia elämää kuin kriisien kautta? Ja jos kriisit ovat tie ymmärrykseen, emmekö voisi oppia muiden kriiseistä, kuten esimerkiksi edellisen sukupolven kriiseistä? Oppiminen edellyttää tietynlaista avointa asennetta, joka on vastakohta tiedän-kaiken-osaan-kaiken-asenteelle ja minua-ei-tulla neuvomaan-asenteelle sekä luuletteko-että-en-osaa-asenteelle.
.

Friday, August 17, 2007

PELKKÄ VITSI VAI EI?

.
Amerikkalainen, saksalainen ja suomalainen kohtasivat elefantin. Amerikkalainen mietti montako taalaa siitä saisi, saksalainen mietti paljonko työtä se jaksaisi tehdä, suomalainen mietti "mitähän se ajattelee minusta".

Onko tuo pelkkä vitsi vai onko siinä totuutta?

Vanha sanonta menee jotenkin tähän tapaan: Ei niin pientä pilaa ettei totta toinen puoli.

Toisaalta on niinkin että on tapana sanoa jostakusta pahaa epäiltäessa "Ei savua ilman tulta" ja sitten käy ilmi että epäily olikin aiheeton. Kyseessä saattoi olla väärinkäsitys.
.

Thursday, August 16, 2007

MEITÄ ON MONEKSI

.

Kuunlilja viihtyy vähässä valossa.

Jos kaikki kasvit viihtyisivät varjossa, mitä olisi auringossa?

Jos kaikki kasvit viihtyisivät auringossa, mitä olisi varjossa?

Jos kaikki ihmiset olisivat hiljaisia hissukoita kuka tekisi aloitteita?

Jos kaikki ihmiset olisivat kovaäänisiä, mikä meteli siitä syntyisikään?

Jos kaikki haluaisivat näyttämölle, kuka olisi yleisönä?

Jos kaikki jäisivät yleisöksi, kuka esiintyisi?

Mitä jos kukaan ei haluaisi ohjata?

Meitä on moneksi. Onneksi.
.

Wednesday, August 15, 2007

JÄRKÄLEET

.

Mitä ne sitten ovatkaan, tässä on niitä lisää.
.

Tuesday, August 14, 2007

TARKASTELE ASENTEITASI

.

Pessimisti ei jaksa enää yrittää.

Optimisti näkee aina uusia vaihtoehtoja ja ratkaisuja.

-------------------------------------

Mitä näet kuvassa, ja heijasteleeko näkemyksesi elämänasennettasi?

Muistakaamme kuitenkin Freudin sanat: "Toisinaan sikaari on vain sikaari."
On ihan okei jos kuvassa näkyy mitä siinä näkyy.

Voisimme ottaa tehtäväksi nähdä kuva kahdella tavalla:

1) Pessimistisen elämänasenteen symbolina

2) Optimistisen elämänasenteen symbolina

Onko selityksiä? Näkemyksiä?
.

JÄLKIKÄTEEN ENNUSTAMINEN

.
Syyshortensia

Eräs ystävättäreni seurusteli jonkin aikaa. Osasi jälkikäteen sanoa että merkit loppumisesta alkoivat näkyä kun mies lakkasi päästämästä häntä edellään ovista. Mies suhteen sitten katkaisikin.

Jälkikäteen ennustaminen on viisas taito, etenkin jos siitä saadun tiedon jakaa eteenpäin. Kukaties joku osaa sen perusteella ennustaa tapahtumia etukäteen.
.

Monday, August 13, 2007

SIRKUS

.


PAKINAPERJANTAI: Haaste "Sirkus kielikuvana".

Tirehtööri. Esiintyjät. Yleisö.

Koululuokka on kuin sirkus. Aina päällä treenit tai esiintyminen tirehtöörin johdolla tai ilman. Opetetut koirat hyppäävät jumppatunnilla renkaan läpi. Kielitunnin verbaaliakrobaatti ja matikantunnin neropatti vuorollaan valokeilassa. Säteilyä. Haloefektiäkin. Spontaanisti esiintyy luokan pelle, kaikkien hauskuttaja. Joillekin nauretaan kuin sirkuksen friikeille. Parrakas nainen. Maailman lihavin mies häkissä tuijotettavana. Ei hyvä. Koulukiusaamisen yleisöksi ei kukaan saisi ryhtyä ja vielä vähemmän sitä vetäväksi tirehtööriksi.

Millaiset muistot ja tulokset jää kun teltat puretaan ja sirkus on ohi tältä erää?

-----------------------------------------

Mietin jonkin aikaa kumpaan blogiini tämä ajatelman kirjaan, psykologiseen vai

OPETTAJAN BLOGIINI

Non scholae, sed vitae discimus. Emme opi ainoastaan koulua, vaan elämää varten, sanoo vanha totuus, joten jääköön tänne elämäntaitoblogiini.
.

Sunday, August 12, 2007

TUORE

.

Pulloharjoja aivojen puhdistukseen korvien kautta?

RUNOTORSTAI

Potilas psykoanalyysissä kärsii
hoito minuutta järsii

Millä piina katkaistaan
paha olo ratkaistaan?

Inhat mielen likakaivot
roiskuvat, loiskuvat,
mutta poistuvat
kun potilaalle tuodaan tuoreet aivot.
.

KRITIIKKI VÄHEMMÄLLE

.

Neilikkaruusu kukoistaa.

Koulut alkavat. Kaikki lapset ja nuoret tarvitsevat kannustusta, tukea, nähdyksi ja kuulluksi tulemista, positiivista palautetta. Varsinkin niitä ajatellen jotka nyt aloittavat koulunkäynnin tuo on äärimmäisen tärkeää. Kunpa älyttäisiin jättää kritiikki ja kaikki negatiivinen palaute vähemmälle ja sanoa edes että lapsi on ihan kiva tyyppi jos ei muuta osata sanoa. Ja jotkuthan eivät kertakaikkiaan osaa kannustaa ja kiittää, edes omaa jälkikasvuaan. Jos lapsella on meganega-vanhemmat, toivottavasti hän saa huippukivan opettajan.

6 - 7 vuoden iässä, koulutien alkaessa, lapsi tarvitsee kannustavia, opastavia aikuisia. Se käsitys jonka hän nyt saa omista kyvyistään antaa suuntaa hänen tulevalle koulumenestykselleen.

Vähemmän kieltoja ja kritiikkiä, enemmän iloa, hyväksyntää ja positiivisuutta!

Kirjoittelen kouluasioista silloin tällöin myös

KIELTENOPEN BLOGISSANI

.

Saturday, August 11, 2007

PSYKOANALYYTIKON POTILAS

.

Psykoanalyytikon potilaalla on ongelma.

Jos hän tulee istuntoon myöhässä, hän on vihamielinen.

Jos aikaisin, hän on ahdistunut.

Jos täsmällisesti hänellä on pakkomielle.
.

ROKKAAVAT BLOGIKAVERIT

.
.


TEKOSYY myönsi minulle ylläolevan kunniamerkin. Vielä kiitollisempi kuin merkistä, olen siitä että tässä yhteydessä opin siirtämään kuvan hänen blogistaan omaani. Ei se ollut lainkaan vaikeaa kun sain ohjeet miten se mäkissä tehdään. Control-näppäin alas, hiirellä valitaan kuva, sitten valikosta siirretään työpöydälle ja silleen.

Mutta on se henkisen työn tekijälle kuitenkin sen verran vaikeaa näpertelyä, että nyt saavat miehetkin tyytyä Rocking Girl - kunniamerkkiin. Hakekaa itse muualta sininen Rocking Boy - merkki ja improvisoikaa. Kaikki blogikaverini rokkaavat, mutta pistän vain muutaman esimerkin tähän. Olkaa hyvät. Jatkakaa meemiä jos haluatte.

GENOVEEVAN KASVATUS Genoveevan blogista voi käydä ottamassa sen sinisen merkin.

KITEITÄ
HANNELE
KOMPOSTI
HPY
ISOPEIKKO
KEKSI
KIMMO
KYNÄ KÄDESSÄ
JASKAN PUUTARHA/JASKAS TRÄDGÅRD
.

Friday, August 10, 2007

POLTTARIT

.

Kysyin tuttavalta millaiset polttarit kaverit olivat hänelle järjestäneet. Epämääräisesti oletin tai odotin jotain alkoholipitoista meuhkaamista. Telkkarin amerikkalaisissa leffoissa on pakolliset kuviot strippari ja pokerinpeluu sikarisavuisessa huoneessa.

Hauskoilta kuulosti näiden suomalaisten 3-kymppisten miesten touhut. Eka vaihe oli aamudrinkki likööriä, mutta siitä eteenpäin ennalta arvaamattomasti kaverille oli tilattu aika manikyyriin kosmetologilta. Ideana oli että hänet vietiin jonnekin missä kukaan 15-päisestä polttariporukasta ei ollut koskaan käynyt. Käsihoidon päälle tuli lakkaus kynsiin ja kullanvärinen tähti jokaiseen.

Seuraava vaihe oli kolmen tunnin sota värikuulapyssyillä maatilalla joka tarjoaa tuon urheilumuodon asiakkaille ja sen jälkeen jengi siirtyi vuokratulle mökille nauttimaan pitopalvelusta tilattuja ruokia, saunomaan ja uimaan. Juomat tulivat kuvaan uskoakseni vasta tuossa vaiheessa.

Kuulosti todella hyvältä ja tervehenkiseltä kaveripiirin kokoontumiselta. Siihen voisi rohkaista avioitumisen jälkeenkin. Polttarien perimmäinen tarkoitus ei nykypäivänä ole enää se mikä se oli aikanaan. Jaa niin, mikä se muuten oli? Noin niinkuin tarkkaan ottaen.
.

Tuesday, August 07, 2007

TUHKAROKKO

.

UNICEF on maailman suurin lasten rokottaja. Tuhkarokko tappaa kehitysmaissa vuosittain satoja tuhansia lapsia. Olen juuri pistämässä rahaa keräykseen jonka avulla Unicef pitää auttamistoimintaansa yllä.

Taudin voi estää helposti. Saamani jäsenkirjeen lopussa lukee:

"Tiesitkö että viime vuonna yksikään suomalainen lapsi ei sairastunut tuhkarokkoon? Kiitos rokotusten Suomi on ensimmäinen maa, joka on päässyt taudista kokonaan eroon."

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Erään tuttavani poika meni viitisentoista vuotta sitten jalkapallojoukkueensa kanssa USA:han ja sairastui siellä. Kukaan ei sairaalassa oikein tiennyt mikä hänessä ankara tauti hänessä riehui, mutta lopulta joku keksi että se oli tuhkarokko! Niin sanotut lastentaudit ottavat koville aikuisissa.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Englanniksi VESIROKKO = CHICKEN POX.

If people have chicken pox, do chickens have people pox?

Hah hah.
,

Sunday, August 05, 2007

LISÄÄ VALAISTUMISESTA

.

Koskea Keravanjoessa. Virtaava vesi pistää ajatukset liikkelle.

Leonoora pohtii lisää aihetta

VALAISTUMINEN

Kynä kädessä - blogissaan.
.

Saturday, August 04, 2007

RUMPU, LAUTASET JA NYT VIELÄ KURTTUKIN

.

No niin. Nyt haettiin kirpparilta se kolmaskin musisoiva veljenpoika kahden edellisen seuraksi. Tuo kurttua repivä keskellä haettiin Hietalahden kirpputorilta kahdella eurolla. Räpylällä tahtia.Oli siellä tällaisiakin soittajia.

Kertoilen päiväkirjassa enemmän kun ehdin kirjata: KIELTENOPEN BLOGI

.

NOKKIMISJÄRJESTYS JA NOKAN KOPUTUS

.

Parvi, lauma, yhteisöt ja niiden hierarkiat eli nokkimisjärjestys. Eipä ole nokan koputtamista monesti.

- Sain kokeista kympin.
- Ja täällä ei aleta kehuskella!
(Ääntä korottaen)

- Palasin juuri New Yorkista. Hello everybody.
- Eiköhän puhuta suomea kun ollaan Suomessa.
(Happamalla äänellä.)

- Poikamme pääsi musiikkiluokalle.
- Juu, teillä varmaan soitellaan lyykeliä aamusta iltaan.
(Pilkallisella äänellä.)

- Kävimme kesälomalla Espanjassa.
- On täällä muutkin matkustelleet!
(Tiuskaisten)

Älä yritä erota laumasta. Samaa harmaavarpusta vaan kaikki. Jos yhtään nouset sinut vedetään alas. Joka itsensä ylentää se alennetaan, julistetiin jo raamatun aikoihin, mutta tuskin sillä oli tarkoitus ihmisen tervettä itsetuntoa nollille vetää ja kieltää olemasta tyytyväinen omiin saavutuksiinsa.

Muistan jo opettajankoulutukseni alkuajoilta opetusopin kirjasta kuvan missä yksi tikku-ukko nousee ihmisjoukosta ja muut kurottavat käsiään vetääkseen tämän alas.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

On hirveää joutua tekemisiin niiden kanssa jotka elävät ja toteuttavat sitä käytäntöä että itsensä ylentäjät on pistettävä mataliksi ja kuvittelevat näkevänsä itsensäylentäjiä joka nurkan takana. Juttelin hiljattain pitkään henkilön kanssa joka joutuu toistuvasti yhden läheisensä taholta aiheettoman kurinpalautuksen kohteeksi, sanoipa sitten suunnilleen mitä tahansa. Kaikki tulkitaan joko isotteluksi tai toisen väheksymiseksi, vaikka kummastakaan ei ole kyse.

Pika-analyysi sivullisilta on yleensä "kateus" tai "heikko itsetunto", eikä varmaan kovin kauas totuudesta osukaan, mutta uskoisin pahimpiin tapauksiin liittyvän myös jotain liialliseksi kehittynyttä ehdollistumista. Kansankielellä sanottuna ihminen saa jotain päähänsä ja siitä kehittyy lähes pakkomielle ja refleksi.

Olen itsekin elämässä joutunut tuollaista silmille hyppimistä kokemaan. Aikuisiässä sellaista ei enää viitsi makuuasennossa ottaa vastaan eikä uhriksi ja haukuttavaksi heittäytyä. Maailmassa on tarpeeksi oikeitakin uhreja. Ei sitä vapaaehtoisesti kenenkään kynnysmatoksi heittäydytä. Lakkaan puhumasta sellaisen ihmisen kanssa jotka vääristelee sanojani tai vaihtoehtoisesti ilmoitan painokkaasti että tuollainen nurjamielisyys saa loppua. Joku tolkku pitää olla talkkunan syönnissäkin ja täällä ei hypitä nenille. Sen jälkeen pitää ankarasti miettiä tulinko tehneeksi samanlaisen aiheettoman kurinpalautuksen mistä toista epäilin. Ehe ehe.
.

Friday, August 03, 2007

VALAISTUMINEN

.

Joskus valaistuminen tulee äkkiä, kuin salama kirkkaalta taivaalta. Silmät aukeavat, tajunta laajenee, ymmärrys syntyy. Toisinaan ymmärrys aukeaa vasta vuosien kuluttua, kuten minulle kävi nyt kertomassani jutussa.

Olen aina pitänyt lapsista. Kerran matkustin bussissa jossa nuori, hyvin vaaleatukkainen äiti istui ilmaisjakelulehtiä lukemassa. Vilkas, seurustelunhaluinen tumma, ulkomaalaisen näköinen tyttölapsi yritti rattaista kiinnittää hänen huomiotaan käsillä huitomalla, nauramalla ja elehtimällä. Aina välillä lapsi itki kun äiti ei reagoinut häneen mitenkään.

Minua suututti aivan kauheasti lapsen puolesta. Uhosin sitä vielä kampaajalleni Sissillekin, perinteisessä huolien purkamispaikassa arkiterapiassa. Naisille arkiterapeutti on kampaaja, miehille baarimikko.

Elämässä kaikenlaiset tapaukset muistuvat jälkikäteen mieleen. Tuo tapaus varmaan minulle useaankin otteeseen. Lastensuojelu on sydäntäni lähellä. Mutta kun valo syttyi, typerryin kertakaikkisesti. Tuo nuori nainenhan oli varmaankin yksinhuoltajaäiti, jonka joku ulkomaalainen oli jättänyt, ja ainoa tapa pitää jonkinlaista mielenterveyttä yllä, oli hetkeksi "poistua" sanomalehden lukuun ylivilkkaan lapsen seurasta. Tuolla tajuamisen hetkellä kaduin pahoja ajatuksiani ja toivoin että joku auttaisi kaikkia maailman yksinhuoltajia. Miksi minäkään tomppeli en mennyt vaikka tekemään tuttavuutta sen lapsen kanssa? Seuraavalla kerralla menen. Paitsi en tietenkään sen saman lapsen kanssa. Hän lienee jo parikymppinen. Vaikka mistä sen tietää jos tarvitsisi kuitenkin kaveria.
.

Wednesday, August 01, 2007

YHTÄKKINEN NÄKÖKULMAN VAIHDOS

.


En muista hyppäsikö nainen sillalta veteen vai putosiko, mutta sen muistan mihin järkytyksen ja shokin tilaan jouduin kun mies ei hypännyt hänen peräänsä häntä pelastamaan, tuijotti vain tuskaisen näköisenä. Aloin jo hätääntyä, mutta sitten toinen mies juoksi kauempaa paikalle, hyppäsi veteen ja raahasi puolihukkuneen naisen rannalle. Suuttumukseni kesti siihen hetkeen asti jolloin ymmärsin että mies numero yksi ei osannut uida.

Tuo oli TV-sarja, mutta samantapaisia silmien aukeamisia olen elämän varrella muutenkin kokenut. Joskus ymmärrys aukeaa vasta vuosien kuluttua tapahtumista. Viisas painaa noita mieleensä ja oppii niistä punnitsemaan näkemäänsä, kuulemaansa ja kokemaansa ennen kuin tekee johtopäätökset.
.