Monday, March 31, 2008

KAKISTELUA KELLOKAUPASSA


No niin. Kovasti Kops kehoitteli kavereita käyttäytymään kohteliaasti kännyköiden kanssa, mutta kuinkas kävi kellokaupassa? Menin herra Kopsin kanssa vaihdattamaan rannekellooni pariston ja juuri kun hänen piti maksaa, hän kääntyikin pois ja havaitsin hänen vastaavan kännykkään! 

Pyytelin nolona anteeksi hänen puolestaan, kiskoin hihasta hänet kääntymään takaisin ja maksamaan ja sitten nikottelin muutaman sekunnin minkä puhelu kesti. Pyytelin uudelleen anteeksi ja etsiskelin kelloani, jonka olin kaiken järkytyksen keskellä huomaamattani pistänyt taskuuni... 

Pientä luentoa pitäen talutin herra Kopsin korvasta käytävälle.

Kategoria: Kops kasvattaa kavereitaan.

Sunday, March 30, 2008

KIROTUT KÄNNYKÄTKirkasta. Kaipaan aurinkolaseja. Käynpä ostamassa. Nyt shoppailemaan.

Jonotan kassalla. Kummastuneena katson kun edellä olevalla on kännykkä korvalla kuin siihen kasvaneena. Nainen nostelee ostokset hihnalle, maksaa, mutta etenee etanan vauhtia... "parseloonan" matkasta hölöttää koko ajan, kertaakaan katsomatta kassahenkilöä joka häntä palvelee...  

En pidä käytöksestä. Kännykkä hetkeksi pois niin jono etenee vauhdikkaammin, tervehdi kassaa, sano kiitos, jatka vasta sitten puhelua.  Noita törppöjä kohtaa siellä sun täällä. He eivät ota muita ihmisiä huomioon. Puhuvat kailottamalla pysäkillä ja bussissa,  ja vievät kirotut kännykkänsä yliopiston luennolle ja elokuvateatteriinkin.

Kauppojen kassoilla asioidessa epäkohteliasta sekä kassaa että jonottajia kohtaan. Ravintolassa tökeröä muuta seuruetta, viereista pöytää ja tarjoilijaa kohtaan. Erityisesti ihmetyttää tyyppi joka kännykkään vastatessaan nostaa etusormen ilmaan ympäristölle merkiksi että nyt hiljaa meikäläinen ottaa puhelun. "Hys. Älkää häiritkö!" Ei tule mieleenkään että hän itse häiritsee kaikkia muita. Se sama tyyppi kutsuu kaverin kävelylenkille ja puhuu puolet ajasta kännykkään. 

Muutama kuvaileva laatusana tulee mieleen: Törttö. Tökerö. Törppö. Torvi. 

Muutama sana suositukseksi: Kohtuukäyttö. Säännöstely. Muiden huomioonottaminen.

Sananlasku: There's a time and a place for everything.

Kategoria: Kops kärttyilee.


KELLOJEN SIIRTO JA AJATUSTEN SIIRTOKesäaikaan siirryttäessä tulee puhetta siitä onko helppoa vai vaikeaa herätä ja nousta sängystä. Lapsiperheissä on joskus vaikeuksia häätää  lapset  peiton alta muhimasta aamiaispöytään ja kouluun. Oikein aamuntorkkuja joutuu vuosikaudet ylös kopauttelemaan, ensin päiväkoti-iässä, sitten ala-asteella, myöhemmin murrosikäisinä... Parhaissa tapauksissa lapset nousevat ihan itse.  

Millä lapset ylös? Yksi perinteinen menetelmä lastenkasvatuksessa on niin sanottu harhautus. Syötti. Verhot auki. Sitten kiinnostuneella äänellä: Mikähän eläin tuosta on mennyt ja tuommoiset jäljet jättänyt...?


Saturday, March 29, 2008

KESÄAIKAKESKUSTELUA


Elegian kommenttilaatikossa vilkasta keskustelua kesäaikaan siirtymisestä.

KESÄAIKA ALKAA
Eilen ottamassani kuvassa täysi talvi. Ei uskoisi että kesäaikaan siirrytään ensi yönä, tai meidän aamuihmisien kielellä huomisaamuna.

Sisäinen kello on kuulemma synnynnäinen juttu. Kesäaikaan siirryttäessä toteamme että tasan ei käy onnen lahjat. Illanvirkut ja vähemmän kuin 8 tuntia yössä nukkuvat kärsivät kellojen siirtämisestä, luin lehdestä. Mieluiten kai siirtäisivät kellot menetelmällä "yhdeltä seinältä toiselle" ja kääntäisivät aamulla kylkeä.

Meille aamuvirkuille kesäaikaan siirtyminen luonnistuu luontevasti luonnon ja luonteemme mukaisesti. Saamme aamun hetkiin lisää valoa, mistä iloitsemme. Tai ainakin minä iloitsen. Eihän se ole sanottua että aamuvirkut itse ovat valoisia luonteita. Mistä tahansa löytää huonoja puolia jos sen ottaa päämääräkseen. 

Kesäaikaan siirtymisessä näen vain valoisat puolet. Entä te?

Thursday, March 27, 2008

LIIASTA KILTTEYDESTÄ JOUTUU KÄRSIMÄÄN


Taisin kärsiä jossain vaiheessa väärästä kiltteydestä, mutta olen totisesti noista ajoista viisastunut.

Urani alkuvaiheissa sain opetuspaikkoja sieltä sun täältä, ja usein kävi niin että joku työpaikallani pyysi minua kääntämään jotain, suomesta englantiin, italiaan tai ruotsiin, esimerkiksi ohjeita, todistuksia, hakemuksia, esitteitä tms. En ole kääntäjä. En pidä kääntämisestä, mutta kuuluuhan se tavallaan kielten open taitoihin, joten tulin yleensä suostuneeksi, vaikka palkkiot tuntuivat mitättömiltä työsuoritukseen nähden.

Erityisesti on mieleen jäänyt millä tavalla käännöspyyntö monesti esitettiin. Käännös oli kiireellinen, kuulemma "ihan yksinkertainen", "teet sen varmasti äkkiä, melkein osaisin itsekin, niin helpolta se näyttää, mutta on sen verran tärkeä että en työkiireen keskellä uskalla ruveta huitaisemaan"... 

Ryhdyin sitten sitä "kiireellistä" työtä tekemään, yötä myöten pakersin ja kärsin, koska siis, kuten sanottu, en todellakaan pidä kääntämisestä. Itse asiassa inhoan sitä.  Juutuin pitkäksi aikaa hankaliin kohtiin, mutta jollain keinolla ne aina selvitin. Käännös äkkiä postiin, koska sillä oli kiire.

Muutaman päivän kuluttua soittivat ja pyysivät lähettämään uudelleen. "Joo, kyllä se tuli eilen mutta en tiedä mihin olen sen työntänyt..."

Lopulta älysin sanoa ei. Ihan luontevasti. Reilusti, reippaasti ja lujasti. Minä en tee käännöstöitä. Olen kieltenopettaja.


AITO KILTTEYSKirjasin muistiin ajatuksia Aidosta kiltteydestä ja elämässä menestymisestä lukiessani Stefan Einhornin teosta ensimmäista kertaa. Aion ehdottomasti lukea toisenkin kerran.

Tässä ajatuksia Väärästä kiltteydestä.

Tuesday, March 25, 2008

VÄÄRIN KILTIT JA OIKEIN KILTITAnna-Liisa Valtavaara, kiltteyden asiantuntija, on kirjoittanut kiltteyden kivuista kärsiville jatkoteoksen, jossa kertoo toivottavan kiltteyden olemuksesta ja neuvoo miten voisi jättää väärän kiltteyden taakse.

Lapsena meitä kehoitettiin kiltteyteen. Oikeanlainen kiltteys ja hyvyys on toivottava ominaisuus. Kiltiksi, tahdottomaksi, näkymättömäksi pakotettu ja alistettu ihminen sen sijaan ei kuulosta tavoittelemisen arvoiselta mallilta.  

Väärän ja oikean kiltteyden ero piilee siinä olenko kiltti muille pelosta vai rakkaudesta ja omasta halusta. 

Mietin noita kun tässä taannoin olin ystävän kanssa ostoksilla. En halunnut mennä yhteen liikkeeseen koska huomasin että sen sulkemisaika oli käsillä enkä halunnut että myyjien työaika pitenisi meidän vuoksemme. Ystäväni oli sitä mieltä että tokihan ehdimme. Taisin ilmaista itseni jotenkin hölmösti koskapa hän puuskahti minulle hiukan alentuvasti että eiväthän he sinulle siitä vihaisia ole... 

En suinkaan pelännyt oman nahkani vuoksi. Pelkäsin että työntekijät myöhästyvät bussista tai että heidän työpäivänsä pitenee. Se oli aidosti kiltti ajatus. 

Oikea kiltteys ja väärä kiltteys näyttävät ulospäin ihan samanlaisilta. Siitä seuraa joskus isojakin pulmia.


Sunday, March 23, 2008

PÄÄSIÄISNARSISTITPitäisikö narsistien juhlaa viettää erikseen, vai onko jokainen päivä muutenkin narsistin päivä?

Saturday, March 22, 2008

VAIKEUKSIA PERHEISSÄPääsiäislomaa riittää. Pariin päivään ei tule Hesaria joten lehdenluvun arkirutiini katkeaa.

Olen katsellut DVD:lle tallennettuja jaksoja TV-psykologi Dr Philiä.  Yhdessä jaksossa käsiteltiin uskottomia puolisoita, tapaus 1 uskoton mies, tapaus 2 uskoton vaimo. Petetyn vaimon itsetunto nollilla. Petetty mies aikamoiseksi nahjukseksi runnottu. Uskottomille erillistä terapiaa heidän ongelmiensa selvittämiseksi. Itsetuntoa palauttavaa terapiaa petetetyille osapuolille, jotka huomaamattaan mahdollistavat uskottomuuden.

Nyt katselen jaksoa jossa isäpuoli yrittää pitää militaarista kuria 12-vuotiaalle tytölle. Ei onnistu, kuten ei yleensäkään yritys mennä määräilemään lasta tai nuorta jonka biologisen vanhemman kanssa on mennyt naimisiin. Lapsi ei ole isäpuoltaan valinnut eikä alistuminen häneltä luonnistu. Alkuperäisen vanhemman kuuluu olla ensisijainen kurinpitäjä. Uuden tulokkaan kuuluu tukea häntä. Sillä systeemillä on paremmat onnistumisen mahdollisuudet.
 


Thursday, March 20, 2008

KUKA MUKA ON MÄMMIKOURA?Hyvää pääsiäistä mämmikourille ja muille. Tuon keksin väristä muistin lisätä ostoslistaan mämmin!


Wednesday, March 19, 2008

LUOVU ENNAKKOLUULOISTA


Rasismin vastainen viikko. Tee ympäristöteko. Luovu yhdestä ennakkoluulostasi ja heitä se roskiin

Monday, March 17, 2008

ULKONÄÖLLÄ HANKITTU OMAISUUS


Englanninkielinen sanonta "My face is my fortune", Kasvoni ovat omaisuuteni,  tuo mieleen mallintöillä hankitun omaisuuden, tai rikkaisiin naimisiin pääsyn.

Kauneus on katoavaista. Niin ovat maalliset rikkaudetkin.

HENKINEN PÄÄOMA PÄÄSSÄOmnia mea mecum porto - Kaiken omaisuuteni kannan mukanani. Voi tulkita siten että kielitaitoinen pyrkii oppimaan sanat ja asiat niin hyvin että ei lopulta enää tarvitse sanakirjaa ja kielioppia. Kaiken opin ja viisauden voi kantaa päässään.


"Omnia mea mecum porto."  Kaiken omaisuuteni kannan mukanani.

Muinainen antiikin lause herää eloon nykypäivään soveltuen.

Sehän on selvästi kannettavaa kantava, eli raahattavaa raahaava bisnesmies, jolla vaimo hoitaa kodin ja sihteeri toimiston.

Maailma ei ole muuttunut tippaakaan.

Sunday, March 16, 2008

NO MINÄHÄN TARKOITIN KAUKOSÄÄDINTÄ!Tyyppi puhui jonkin aikaa erehdyksessä kännykästä ennen kuin keskustelukaveri hetken juttuja ihmeteltyään huudahti hoksaten: Hei tarkoititsä kaukosäädintä? 

Tyyppi siihen sitten vihaisesti kivahtamaan: "Kyllä se siitä olisi pitänyt käsittää eikä alkaa hiuksia halkomaan!"

Ei kiva.  Ei reilu. En arvosta tyyppiä. 

Thursday, March 13, 2008

POIS ANSASTA
TV esitti kiinnostavan draaman, Falling (Raadollinen rakkaus), jossa keski-ikäinen nainen Daisy hairahtui (fell for) hurmaavaan manipuloijaan Henryyn. Loistavat näyttelijäsuoritukset ja sujuva käsikirjoitus jonka ansiosta näimme miten väkivaltaisesta narsistista on ainakin teoriassa suhteellisen helppoa päästä irti jos käyttää päätään.

Ihmissuhteiden vaikeus on se että julkisivu pettää. Jos naamion takana piilee vinoutunut persoona, joka pitää petoksen naamiota yllään huolellisesti ja taidokkaasti  kauan, toinen osapuoli voi silmien avautuessa olla jo niin kiinni tilanteessa että irrottautuminen ei onnistu. 

Tarinamme narsisti yritti kovasti saada Daisya avioliittoon. Kun ei onnistunut, turhautuminen sai oikean luonnon esiin, nyrkki heilahti ja petos alkoi paljastua. Oikeassa elämässä uhri jää satimeen usein avioliiton ja lapsien saamisen myötä. Teoriassa helppo sanoa että senkun lähtisi pois. Käytännössä esteeksi muodostuu pelko väkivaltaisen tyrannin kostotoimenpiteistä, tai se että edelleen elätellään suhteen alun haavekuvitelmia.

TV-draamassa Daisyn irtautuminen onnistui. Elävästä elämästä olen kuullut juttuja joissa uhri on päässyt ansasta vuosien, ehkä vuosikymmenien kärsimyksen jälkeen, terapeutin avulla. Kuin pako vankilasta.


Tuesday, March 11, 2008

RIEMASTUTTAVA AASI


Aasi on tullut suomen kielessä tarkoittamaan tyhmää, itsepäistä tai yhteistyökyvytöntä tyyppiä. Sunnuntain Hesarista löytyi riemastuttavan symppis juttu oikeista, siis eläinkuntaan kuuluvista aaseista. Kotieläinpihan työntekijä kertoili kahdesta aasista, Carmenista ja Amadeuksesta. Ne ovat älykkäitä ja huomionkipeitä otuksia, joita pitää välillä lepytelläkin kun suuttuvat tai masentuvat. 

Tällä hetkellä haastattelun aasit ovat toisilleen suuttuneitä eivätkä enää asu yhdessä kuten ennen. Ei tiedetä mistä ne mököttävät. Amadeuksen paras ystävä on tällä hetkellä kissa, ja Carmen hengailee hevosen kanssa.

Aasit tykkäävät vetää kärryjä ja kuljettaa lapsia, mutta kun tuhti pariskunta halusi samana päivänä toisenkin kyydin, Amadeus paneutui maahan makaamaan eikä suostunut liikkumaan. 

"Miten onnistuu aasilla ratsastaminen?"

"Se riippuu täysin aasin omasta tahdosta. Amadeus on pudottanut ihmisen kyydistä muun muassa kulkemalla matalan oksan ali."

(Kuolen nauruun! Tuota kekseliäisyyttä!)

Palmusunnuntain lähestyessä tulee mieleen että olisipa kauhea pääsiäiskertomus jos Tsiisus olisi tipautettu aasikyydistä oksankarahkaan kopauttamalla.

TUOTEWIKI


Blogi Appelsiinin tuoksua esittelee Tuotewikin, Wikipedian tapaisen sivuston missä on tietoa tuotteista .

Thursday, March 06, 2008


ISÄ, MITÄ ON RASISMI?

Tahar Ben Jelloun vastaili 10-vuotiaan tyttärensä kysymyksiin ja sai aikaan kokonaisen kirjan. Tässä siitä poimintoja.

Lapsilla ei vielä ole ennakkoluuloja. Ihminen ei synny rasistina, vaan kasvaa rasistiksi.

Rasisti ei siedä joitakin ihmisiä ja perustelee vastenmielisyytensä toisen ulkonäöllä tai sillä että tämä kuuluu tiettyyn yhteisöön.

Ei ole olemassa eri rotuja. Me kaikki kuulumme samaan ihmisrotuun.

Jokainen ihminen on ainutlaatuinen. Jokaisella on omat ajatukset.
 
Kaikkiin ihmisryhmiin kuuluu yksilöitä joilla on taipumusta rasistiseen ajatteluun. Juutalainen voi olla rasisti. Mustalainen voi olla rasisti. 

Epäoikeudenmukaisuudesta kärsiminen ei välttämättä muuta ihmistä oikeudenmukaiseksi.

Parantuminen rasismista riippuu ihmisestä itsestään. Siitä pystyykö hän kyseenlaistamaan ajatuksensa.

"Olenko minä todella parempi kuin muut? Kuulunko ylempään ryhmään? Jos on alempia, minkä nimissä käyn niiden kimppuun? Onko ihminen älykkäämpi kun hänellä on valkoinen iho?"

Rasisti on ristiriitaisten ajatustensa vanki.


Sunday, March 02, 2008


IHMISMIELI

Harvinainen tapaus:  Muistin tänä aamuna mitä unta näin viime yönä. Tämä blogikaveri, Kirsi,  oli siinä mukana tyttärensä kanssa. 

Alitajunta on ihmeellinen asia. Unessani oltiin aika paljon yhdessä huoneessa, vaikka muuallakin. Ihmisiä tuli ja meni. Jotkut kutsut, en muista minkä teeman ympärillä, kai hyväntekeväisyyteen tai vastaavaan liittyvää. Suomalaisia, pari iranilaista, yksi englantilainen ystäväni monen vuoden takaa. Hetk, sanoi Putk! Mainittu ystäväni on tai ainakin oli siivooja. Viitaten yhteen edellä olevaan postaukseeni - onko alitajuntani lakaissut mieleni perukoilta siivoojia esiin?

Mielestä ja aivoista puheenollen. Kaksi erittäin yleistä, nykyään vääräksi väitettyä väitettä:

"Muisti huononee vanhemmiten."

"Ihminen käyttää vain noin 10 prosenttia aivoistaan."

Alitajunta, ihmisen aivoitukset... hmm.  Kiehtovaa, ja toisinaan ärsyttävää.