Monday, August 31, 2009

Johan hissi lähti liikkeelleJos menee hissiin eikä ole aikaisempaa kokemusta voi ihmetellä pitkäänkin miksi pömpeli ei lähde liikkeelle. Sehän on mitä yksinkertaisinta ja helpointa kun tajuaa painaa nappia. Jos vielä tietää mitä nappia kuuluu painaa, pääsee nopeasti sinne minne oli menossa.

Noinhan se on ihmistenvälisessä viestinnässäkin. Kun tietää mitä nappia painaa, mistä narusta nykäisee, millä äänellä rykäisee...


Sunday, August 30, 2009

Mikä ihonväri on paras?Jossain päin aina päätetään mitkä värit ovat muotia alkavalla kaudella. Syysmuoti suosii nyt ruskeaa. Vuosi sitten hehkuivat luumu ja muut violetin sävyt kuvastojen ja lehtien sivuilla. Kaapeista ja kauppojen räkeistä vetäisemme ylle muotitietoisen valintoja, persoonallisia tai klassisia. Ei ole pakko mennä valtavirran mukana.

Jos poliittiset päättäjät pääsevät määräämään mikä ihonväri on paras, kaunein, suositeltavin, ja mikä ei-toivottu, ollaan tekemisissä ihan eri luokan valintojen kanssa. "Luokan", niinpä niin. Outo ajatus että joku on joskus julistanut että "valkoinen" iho on paras. Siis iho, ihmisen ulkokuori.

Monikulttuurin vastustajat ovat puuhaamassa omaa puoluetta Suomeen. Ja värithän lienevät sinivalkoiset. Rikostilastoihin, työttömyystilastoihin, terrorismiin ja vääräuskoisuuteen viittaamalla pyritään antamaan pesuohjeita Suomen lipulle.

Vierastan ja kammoksun roturottelua, apartheidia, rotusortoa. Minulle kelpaavat kaikki sateenkaaren värit ja niiden muunnokset. Haluan katsoa ihmistä enkä hänen kuortaan. Paras ihonväri on ihonvärinen, se mikä se jokaisella on.

Lähdenpä tästä solariumiin. Tsau!


Friday, August 28, 2009

Sillalla, illalla ja aamullaÄlä polta siltoja takanasi. Polttakaa kaikki sillat takananne.

Onko sulla silta vai implantti?

Do you play bridge?

Hän asuu sillan alla, kaksi korttelia tuohon suuntaan.

Toivotaan että kukaan ei räjäytä siltaa.

Tower Bridge, Golden Gate...

Il ponte dei sospiri.

Sur le pont d'Avignon, on y danse...

Kwaijoen silta.

Siltalan pehtori.

Nuoruus on silta lapsuudesta aikuisuuteen.

Paljon on vettä virrannut sillan alta.

Illalla sillalla. Sillä lailla.

Sil'tappaa. På det viset.

Aasinsilta.


Thursday, August 27, 2009

ValintaValitsematta jättäminen on myös valinta.

If you choose not to choose that's also a choice.

Wednesday, August 26, 2009

Näistä en pidä puhelimessaEpäkunnioittavaa ja ärsyttävää haukotella puhelimessa. Jopa loukkaavaa. Jos herää lauantaiaamuna ja haluaa tunnin verran haukotella ja samalla puhua ystävälle puhelimessa, ei ole ainakaan minun hyvä ystäväni kovin kauan. Minä en tekisi sitä kenellekään.

Eikä ole purkan mässyttäminenkään huomaavaista toista kohtaan. Puhelin toistaa äänen erittäin kuuluvasti.

Suorastaan järkyttää saada puhelu mallia "sössös tlä on sösseli sss sss - s oy,stä päivää ovtko tuotteemme ttuja...?"

Tuut tuut tuut

"Tämä on meidän puhelinvastaajamme. Emme enää edes halua tulla puhelimeen. Sössöttäkää purkkaa lössöttäen viestinne äänimerkin jälkeen. Pyyhimme sen pois välittömästi sen kuultuamme."

Speak up when you're on the phone. Don't chew gum. Don't yawn. - Or I'll hang up!

Tuesday, August 25, 2009

Katkelmia ja pätkelmiäMielenterveyden keskusliiton hyvänmielen hyötylehtilehti Käsi kädessä ilmestyi. Kiinnostava kuten aina. Selailen lehteä ja heittelen teillekin sanoja ja lauseita sieltä täältä, otsikoita, mielipiteitä, faktoja:

Päihdepsykiatrisella potilaalla on monta ongelmaa

Alkoholismi on aivosairaus

Kaikkein järkevintä ja inhimillisintä on pyrkiä estämään mielenterveysongelmien synty kokonaan

Nuoret altistuvat alkoholimainonnalle

Nuoret eivät tuomitse humalajuomista

"Ihailen suunnattomasti Nelson Mandelaa joka eli vankilassa 30 vuotta eikä ole katkera."

"Työnantajat korostavat usein turhaan maahanmuuttajan palkkaamisen esteitä."

Monikulttuurisuus on työyhteisön rikkaus.

Työyhteisön hyväksyntä auttaa työelämään palaamisessa.

Sairastunut kaipaa yhteyttä työpaikkaan.

Onko tupakkatauko hyväksyttävämpi kesken päivän kuin rukoushetki?

Erilaisuus kasvattaa.

Alkoholismi on sairaus jota voi hoitaa.

"Suomi elää pysyvässä rakkausvajeessa joka aiheuttaa laajaa yhteiskunnallista pahoinvointia." (Viimeinen sitaatti Tommy Tabermann)

Monday, August 24, 2009

Kaikella on seurauksiaTeoilla on seurauksia. Samoin tekemättä jättämisellä.

Puheella on seurauksia. Samoin vaikenemisella.

Myös ajatuksilla on seurauksia. Ja sillä että jätämme ajattelematta ajatuksia.

It all has consequences;
what we do and don't do,
what we say or don't say.
Also what we think or don't think.

Wednesday, August 19, 2009

Uhri ojentaa aseen sortajalleTyrannisointi onnistuu, kuten aikaisemmissa postauksissa totesin, erittäin hyvin pelottelun ja eristämisen avulla. Järein ase on uhrin eristäminen.

Se mitä ei aina heti tule tajunneeksi on että uhri ikään kuin ojentaa tämän aseen sortajalleen. Hän luopuu pikkuhiljaa ystävistä, lakkaa tapaamasta sukulaisia, käymästä missään, koska ei halua ikävyyksiä. Ei halua tulla haukutuksi, nolatuksi, kiusallisten näytelmien todistajaksi.

Hän muuttuu näkymättömäksi ja hiljaiseksi. Jää eristyksiin. Pelaa alistajansa pussiin. Auttaa liiskaamaan itsensä littanaksi.

The biggest weapon of an abuser is isolation. Oftentimes the victim hands them this weapon.


Monday, August 17, 2009

BlogikuuluisuuttaKävin Tampereella sukulaisissa ja sain nipun paikallisia lehtiä kotiin vietäväksi. Mikä yllätys kun lueskelin Aamulehden Asiat-liitteen mielipidesivua ja huomasin blogeista lainattujen tekstinpätkien joukossa omasta koulukiusaamispostauksestani jälkipuoliskon julkaistuna.

Hyvä muistutus siitä että sanojamme luetaan ja olemme kirjoittamastamme vastuussa. Joku saattaa lukea mielipiteet faktoina ja väärät oletukset totena, sen lisäksi että viestintä ei oikein muutenkaan onnistu. Ihmisillä on tapana tulkita ja muunnella kuulemaansa ja lukemaansa.

Siitä olin iloinen nähtyäni omaa tekstiä julkaistuna että se ei ollut turhaa ja epämääräistä luuloa ja löpinää mitä kirjasin koulukiusaamisesta, vaan tutkimukseen pohjautuvaa. Sanomani oli se että kiusaamisesta tulisi ilmoittaa mutta se on yleensä työn ja tuskan takana koska tekoja vähätellään, syyllisiä suojellaan, ja vastuuta sälytetään uhrille. Tämä on tiedostettava ja tyyliä muutettava.


Tuesday, August 11, 2009

Perhehirmun järein asePelottelu on perhehirmun ase, samaten vähättely ja muu alaspainaminen.

Kaikkein tehokkain ase on eristäminen. Se tapahtuu monenlaisin tempuin joissa toinen pakotetaan ikään kuin nurkkaan, kodin seinien sisäpuolelle, pieniin ympyröihin, irti ystävistä ja suvusta. Vannotetaan että "yksityisasioista" ei sitten puhuta ulkopuolisille.

Jos joku kontrolloisi minua, tämä tietokonehan lentäisi just nyt ikkunan läpi pihalle.

Summary for my English speaking readers:

The biggest weapon of an abuser is isolation.Monday, August 10, 2009

Kaunis kiitos kaikille kommentoijilleHiukan jo syksyn värejä vilahtaa tuhkapensaan lehdissä. Kaunista, ja kertoo lomieni olevan ohi. Päivittäinen ja viikottainen aika on jaettava harkiten.

Miten usein päivitän omat blogini? Mitkä suosikkiblogeistani luen tänään? Entä kommentointi ja saamiini kommentteihin vastaaminen?

Blogikirjoittaminen on minulle mieluista, joten siitä en aio luopua. Suosikkiblogeistani valtaosa on sellaisia että oikein tosissaan nautin niiden lukemisesta ja koen ne antoisiksi. Muutama esimerkki: Kivi, Media, Millan, Hanne, Bamiella... No niin, siis katsokaa itse blogirullistani ja onko naamatauluni teidän blogeissanne. Siihen lisäksi vielä muutamia joita en ole merkannut näkyviin. Siis ei mitään mahdollisuutta lukea jokaista joka päivä.

Olen tehnyt selkeän periaatepäätöksen luopua kommentteihin vastaamisesta omissa lokeroissani, kaikkiin, tasapuolisesti. Kiitän kaikista ihanista viesteistänne ja pyrin käymään vastavuoroisesti kommentoimassa niitä jotka ovat minun kirjoituksiani kommentoineet ellei ole kovasti työkiirettä.

Erikseen vielä kiitos blogittomille kommentoijilleni!

Minulle on valikoitunut iso liuta erinomaisia lukijoita ja kommentoijia, joita haluan kiittää ja samalla tuoda julki sen että luen kaikki kommentit tarkkaan, ja jopa useaan kertaan. Tässä elämäntaitoblogissani kirjoitan itseäni kiinnostavista asioista ja kommentoijien panos on tervetullut ja tärkeä omille pohdinnoilleni.

Bloggaamisen alkuaikoina osuin kerran blogikirjoitukseen joka oli kiva, päiväkirjamainen merkintä arkielämän kulusta ja lätynpaistosta. Kommenttilaatikossa oli iloisia "Hei, minäkin paistoin tänään lättyjä!", "Meillä syötiin eilen illalla lättyjä vadelmahillon kera" - tyyppisiä viestejä. Hymyilin itsekin, mutta poistuin kommentoimatta, koska se ei ollut minun elementtini.

Mitä tehdä kiusaamiselle, väkivallalle, huonolle käytökselle? Miten päästä hyvään henkiseen tasapainoon ja lähimmäisiä auttamaan? Mitkä ovat parhaita elämänarvoja? Se on minun elementtiäni. Vaikka tokihan lätytkin maistuvat maailmaa parantaessa, eikä vaan, rakkaat blogikaverit? Tuoreita marjoja päälle kesällä, hilloa talvella.

Sunday, August 09, 2009

Syyttämisen aiheuttama syyllisyysMiten yksi ihminen voi alistaa toisen valtaansa pelottelemalla, syyttelemällä, väheksymällä ja uskottelemalla että tämä ei pärjäisi omillaan?

Ihmismieli on outo. Tunnemme itsemme syyllisiksi silloinkin kun meitä aiheettomasti syytetään. Poliisikuulusteluissa tunnustetaan rikoksia ja parisuhteissa oletetaan että vika oli minussa kun vastapuoli oikein pontevasti syyttää. Aletaan uskoa että niinhän sen täytyy olla.

Mitä kauemmin ihmistä on vähätelty ja syytelty, sitä vahvemmin hän kai omaan kelvottomuuteensa uskoo.

Järki käteen! Irti haitallisista vaistoista. Muistakaa vapaa tahto. Itsemääräämisoikeus. Ihmisoikeudet.

Ei puoliso ole toisen pomo, äiti, isä, vanginvartija, moraalinvartija.

Saturday, August 08, 2009

Onko perheväkivalta yksityisasia?"Ei se muille kuulu."

"Kuka sinä olet meitä arvostelemaan?"

"Kuka sitä puolisoa opettaa ja kuria pitää ellen minä?!"

"Tämä on yksityisasia."


Onko perheväkivalta yksityisasia?Thursday, August 06, 2009

Puutu kiusaamiseenKoulut alkavat. Ikävä kyllä myös kiusaaminen alkaa. Tyypillistä on että siitä vaietaan. Uhrit ovat hiljaa, yleisesti kahdesta syystä, pelko ja häpeä.

Kiusaajat harjoittavat toimintaansa opettajien ja rehtoreiden selän takana, ja uhkailevat uhria sillä mitä tapahtuu jos tämä kantelee. Muutenkin kantelua pidetään pahana asiana, ja tämä osaltaan tukkii suut. Kiusaajat saavat jatkaa inhottavaa raukkamaista toimintaansa.

Jos uhri kertoo kiusaamisesta, apu saattaa vielä tyssätä ainakin pariin juttuun. Aikuisilla on harmittavan usein tapana kuittailla ongelmat ja sanoa että opetelkoot selvittämään keskenään. Opettajat ja rehtorit ikävä kyllä osoittavat luvattoman yleisesti samaa asennetta, tai jättävät selvittelyn juhlapuheiden tasolle, sen sijaan että tarttuisivat toimeen.

Kaikkein kammottavinta on sälyttää vastuu uhrille. Ei hän jaksa ja pysty.

Puutu kiusaamiseen! Auta uhria. Kerro jollekulle. Älä liity sivustakatsojiin, koska silloin olet itsekin syyllinen.

Saturday, August 01, 2009

Ihmisen onni


Ihmisen onni koostuu pienistä asioista. Mieluisista arkirutiineista, kuten aamukahvi ja sanomalehti, ystävistä, työnteosta, ansaituista palkinnoista.

Arpajaisvoitto on kiva yllätys, mutta omalla työllä ansaittu raha tuntuu paremmalta. Työstä saamani palkka, itse siemenestä kasvatettamani ruiskaunokki, Ystävyyden siemen jonka olen idättänyt ja jota olen vaalinut...

Lahjoja on mukava saada, mutta vielä mukavampi antaa. Vastavuoroisuus on parasta.

Kokeeko sellainen ihminen onnea joka ei anna eikä ansaitse? En tarkoita vain rahaa.

Ansaittu raha, ansaittu lepohetki, ansaittu ystävällisyys ja ystävyys.

Ja sitten on rakkaus. Koira rakastaa ehdoitta. Se tuo sanomalehden ja tohvelit.

Minulla ei ole koiraa mutta menenpä lukemaan eilisen lehteä. Olen taas päivän myöhässä, mutta se on hyvä, koska Puoliso lukee tämänaamuista. Life is good.