Monday, January 27, 2014

Timo Jaakkola, Krokotiilijuoksu


Haluatko innostaa lapset liikkumaan? Haluatko ottaa lapset mukaan harrastamaan liikuntaa? Haluatko itse päästä mukaan lasten liikunnallisiin iloihin? Kaipaatko ideoita, kivoja leikkejä, jotka saavat energiat virtaamaan? Oletko opettaja, isä, äiti, täti, setä, nuoriso-ohjaaja? 

Liikuntatieteiden tohtori Timo Jaakkola on paneutunut liikuntataitojen oppimiseen ja opettamiseen. Hän esittelee uusimmassa kirjassaan harjoitteita, leikkejä ja pelejä joiden avulla kaikenikäiset voivat oppia ja ylläpitää motorisia taitoja.

Lue lehdistötiedote tästä linkistä ja PS-kustannuksen esittelyteksti täältä.

Taas kerran PS-kustannuksessa tiedetään mitä tämän hetken yhteiskunnassa tarvitaan. Kirja auttaa varhaiskasvattajia opettamaan lapsille fyysistä terveyttä edistäviä liikuntatapoja jotka pitkällä tähtäyksellä toivottavasti jatkuvat kautta kouluiän ja aikuisinakin. Iloinen ja terve lapsi ja nuori selviytyy paremmin kuin liikkumaton TV:n kaukosäädintä tai tietokonepelejä klikkaileva lajitoveri. Jotain on pakko tehdä jotta estetään päivästä toiseen jatkuva istuminen; bussissa, koulun pulpetissa, taas bussissa, ruokapöydässä, läksyjä tehdessä, TV:tä katsoessa, tietokoneen ääressä. 

Meidät voi joskus pakottaa liikkeelle, mutta monin verroin parempaa on jos INNOSTUMME liikkumaan.

Varhaiskasvatus ja koulu lienevät ensisijaisessa tarpeessa mutta kirja on siis kuitenkin kaikenikäisille sopiva.  

Saturday, January 18, 2014

Käytöstavoista


Tuumailen käytöstapoja. Niitä opitaan kotona, koulussa, kaveripiirissä, omaksutaan televisiosta ja netistä, omilta idoleilta ja mistä milloinkin. Törmäsin käyttäytymiseen jota ihmettelin isolla i:llä.

Malmin seudun pienehkössä Fida kirpputorimyymälässä kierteli noin 50 - 60 - vuotias mies, pipo tai muu sen tapainen pääkappale lievään etukenoon asennettuna. Hänestä pikkuisen takavasemmalle käveli sen verran nuorempi mies että aikamiespojakseen arvelin. Poika ei puhunut mitään. Isä sen sijaan oli kävelevä kommentaattori. Joka lausunnossa kirosana. Kuuluvalla äänellä, välittämättä mahdollisista naisista tai lapsista myymälässä. Olivatkohan kaksi naismyyjää uskovaisia, kun Fida on lähetystori? Jos olivat, mahtoivat korvansa kuumottaa. 

"Kato tätäkin rotsia. S-tanan kallis."

"Entäs tämä sitten? Kalliimpaa kuin s-tana oikeissa putiikeissa."

"Meitä yritetään p-kele viilata linssiin."

Kautta kaverin kävelykierroksen kuultiin samanlaisia halventavia huomautuksia ja hintojen taivastelua, kunnes yhtäkkiä tulikin kehuva kommentti vielä astetta kovemmalla äänellä, ja käyttöön otettiin ilmeisesti varastossa pidetty kehusanakin:

"No tässä sentään on v-tun viksu vaatekappale ! "

Jokseenkin hämmentyneenä tuota kuuntelin. Kohta äijä poistui liikkeestä poika vanavedessään. Ilma alkoi puhdistua. 

Ruusuja ja risuja ? - Minulta pelkästään risuja.