Friday, May 04, 2007

TALKKAREISTA JA MUISTA AMMATTIKUNNISTA

.

Kuulin jo lapsena juttuja talonmiesten "ammattitaudista". Olivat kuulemma kovia ryyppäämään. Ainakin siinä talossa jossa vuoden verran asuimme nuorina opiskelijoina, saimme havaita huhun todeksi. Rappukäytävässä mölyttiin usein yöllä. Se oli Helsingissä Eerikinkadulla. Ajattelimme valittaa talkkarille, mutta onneksi emme niin tehneet. Hän oli nimittäin yksi niistä möykkäreistä.

Mutta sitten toisaalta ennen tuota olin saanut kuulla vanhempieni talossa asuvasta energisestä nuoresta talonmiehestä joka pesi katua letkulla jo aamuviideltä, tai heilui harjan varressa ja vaikutti nauttivan työnteosta.

Myöhemmässä vaiheessa elämää pääsimme viihtyisään kerrostaloon Hiekkaharjussa jossa naistalonmies piti hyvää huolta rappusiivouksesta ja talon väestä jopa niin hyvää huolta että jotkut suuttuivat. Väittivät tungetteluksi. Rouva talonmies saattoi kerätä jonkun naapurin pyykit narulta sateen alkaessa pyykkikoriin ja pistää pyykit naapurin eteiseen, minne hän pääsi yleisavainta käyttämällä.

Hänen aviomiehensä hoiti ryyppäyspuolen. Mies tuli kerran aamuyöstä kotiin, keitti perunoita ja unohti hellan päälle. Huh mikä katku ja savu portaissa leijui aamulla kun heräsimme. Me asuimme pari kerrosta talonmiehen asunnon yläpuolella. Se oli semmoista tiivistä naapuruutta. Muistelen tuota taloa kaiholla, vaikka mieluummin asunkin omakotitalossa.

Toinen ammattikunta josta kiertää kelvottomuushuhua ovat maalarit. Useilta tahoilta olen kuullut että kun maalarille maksaa urakan puolessa välissä, hän häipyy ryyppyreissulle, eikä ole tietoa koska palaa. En tiedä onko tuossa jutussa perää, mutta yhdessä kerrostalossa jossa asuimme, tehtiin parvekeremontti, ja sen yhteydessä näin oikeaa työmyyrämäistä työntekoa. Maalariporukassa oli yksi nuori kaveri joka teki työtä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Moikkasin häntä yleensä aamulla parvekkeelta käsin, tai pihassa kulkiessani heilutin hänelle yläviistoon, missä hän kiipeili kuin apina ja maalaili ahkerasti. Uskon että hän teki yhtä paljon töitä kuin muu porukka yhteensä.

Mainitaanpa vielä kiinteistövälittäjät ja automekaanikot. Totta vai täyttä palturia että ketkuilevat? Ovatko vain joutuneet epäluulojen kohteeksi? Me olimme ainakin tosi tyytyväisiä siihen välittäjään joka välitti meille nykyisen talomme. Kiva ihminen johon lähestulkoon tunsimme tutustuvamme bisneksen aikana ja sen jälkeen.

Mekaanikot ja korjaamot? Well, yksi hukkasi automme. Kyllä se loppujen lopuksi korjaamon pihasta löytyi, mutta oli työn takana saada ketään puhelimeen. Puuh. En jaksa selittää. Sanon vaan että lopuksi he hukkasivat renkaatkin jotka olimme ostaneet yhden tahon kautta ja jotka oli sovittu että se ja se siirtää sieltä ja sieltä meidän automme tavarasäiliööööön....

Ja sitten toisaalta olemme olleet erittäin tyytyväisiä ja iloisesti yllättyneitä joidenkin korjaamojen palvelualttiudesta. Yksi tarjoutui käyttämään automme läheisessä katsastuskonttorissa.

Talonmiestään ei ehkä voi valita, mutta palveluissa on se hyvä puoli että niissä on valinnanvaraa. Hyvä idea kysellä tuttavilta etukäteen.

Onko teidän mielestänne perää siinä että talkkareissa, maalareissa, kiinteistövälittäjissä, mekaanikoissa tai jossain muissa ammattiryhmissä on ketkuja? Meneekö semmoinen enää nykyajan kovassa kilpailussa läpi?
.

7 comments:

  1. Anonymous6:41 pm

    Olin aikoinaan aviossa maalarin kanssa, 70- luvulla. Lhes koko ammattikunta mihin tutustuin, oli kovia ryyppäämään. Saattaa olla, että entisiakaan liuttomien ja haihtuvien litkujan hengittäminen nopeutti alkoholismin kehittymistäkin. Muutenkin raksalla oli ennen aikaan sellainen kulttuuri, että dokaaminen oli hyväksyttyä. Hesassa maalarit saattoivcat mennä työpaikalle tummassa puvussa, salkku mukana - täynnä viinapulloja. Haalarit pantiin töissä päälle, lähtiessä taas puku. Oi aikoja...

    ReplyDelete
  2. Anonymous4:15 am

    *HEH*, kaikki maalarit, muurarit ja taiteilijat ovat juoppoja, mutta kaikki juopot eivät ole ammattitaitoisia maalareita, muurareita tai hyviä taiteilijoita ,D

    ReplyDelete
  3. Genoveeva
    Taitaa olla oma maailmansa se raksojen maailma, aina kussakin ajassa. Olipa hauska kuulla mietteitäsi siitä.
    Hmm... Maalareille liuttimet aiheuttavat alkoholismia, kampaajien aineet heille hengityselinsairauksia? Tiedä häntä.

    Polgara
    Hyvin kiepsautettu :D

    ReplyDelete
  4. Anonymous11:09 am

    Kerronpa yhden tosi tarinan ihan toisenlaisen ammattikunnan palvelusta.

    Ystäväni soitti lehti-ilmoituksen perusteella ja kysyi lisätietoja iltaopiskelusta. Puhelimen vastasi joku1, joka ei tiennyt asiasta enempää ja hän pyysi puhelimeen jonkun2, joka ehkä tiesi enemmän. Joku1 huusi hyvin turhautuneella ja vähän vihaisella äänellä kovaa niin, että se kuului puhelimen kautta naapurillekin.

    "Täällä on taas joku kysymässä jotain jostain koulutuksesta"

    Todennäköisesti kuitenkaan kukaan ei ollut humalassa.

    T: Pikkuliina kevätpaussilta

    ReplyDelete
  5. Pikkuliina

    Noita tapauksia on luvattoman paljon. Joskus tuntuu että lapsetkin osaavat käyttäytyä asiallisemmin ja kohteliaammin kuin "palvelualan" ammattilaiset.

    Minä soitin aikanaan ehkä yhteensä neljättä kertaa opiskelija-asuntosäätiöön, jonne olimme joutuneet valittamaan meluavista naapureista. Saimme luvan muuttaa toiseen taloon, ja sitä asiaa soitin. Pyysin haluamaani henkilöä puhelimeen ja odottaessa kuulin "Mitä se taas mulle soittaa?"

    Eivätkö nuo törtöt tajua että ääni kuuluu ???

    (Mutta onhan se toisaalta hyvä tietää että ei ole tervetullut.)

    ReplyDelete
  6. Anonymous4:46 pm

    Niin noi riippuvuudet ovat useimmitne hitaasti syntyviä, mutta jos työssäkin altistuu liuottimille, kuten aikoinaan maalarit tinnerille, se edesauttaa alkoholimisnkin syntyä, tai riippuvuttaa muihin huumaaviin aineisiin. SAmoin liimat, joita ennen käytettiin: samoja liimoja nuoriso imppasi katujen kulmissa. Kemiallinen ilmiölhän se on, että hermosto tottuu olemaan pökkyrässä ja kaipaa sitä, faktaa. Nykyään litkut mitä ennen käytettiin, ovat valtaosin kiellttyjä ja hyvä niin.

    ReplyDelete
  7. Huh, maalariraukat. Onkohan elimistölle tullut pahaakin vahinkoa jos on maalarina ollut monta vuotta? Ovat joutuneet koekaniineiksi, kuten niin monet muutkin ennen kuin on saatu enemmän tietoa asioista.

    Hullua ajatella esimerksiksi että johonkin maailmanaikaan lääkärit suosittelivat mentolisavukkeita astmaan.

    ReplyDelete