Monday, January 18, 2010

Uni on arvaamattoman korvaamatonta



"Miaou. Ottakaa oppia minusta ja nukkukaa riittävästi."

Tuore tutkimus osoittaa että ne nuoret jotka nukkuvat liian vähän ovat alttiita masennukselle ja itsetuhoisille ajatuksille.

Nuorten nukkumaanmenoaika on TÄRKEÄ asia.

Kyllä minua suututti aikanaan kun jouduin menemään kotiin illalla kello 21 vaikka pihan muut lapset saivat olla myöhempään. Nyt osaan pitää vanhempieni ilta-unisuutta arvossa sekä sitä että komensivat minutkin aikaisin petiin.

(Kuvassa ystäväni Susanin perheen Väiski-kissa.)


3 comments:

  1. Minä huomaan unen tärkeyden nyt, kun hoidan kahta pientä lasta, jotka valvottavat vuorotellen. Ei ole energiaa juuri mihinkään muuhun kuin pakolliseen ja mieli on välillä maassa. Kunto ja ulkonäkökin ovat rapistuneet vauhdilla. Mutta kyllä se tästä, kun vauva kasvaa. Niinä harvoina päivinä, kun olen saanut nukuttua kunnolla, olen täynnä energiaa ja aivan kuin eri ihminen - tai siis oma itseni.

    Minusta koulupäivän alkua voisi siirtää myöhemmäksi, kun nuoret kumminkin menevät nukkumaan myöhään. Tutkimuksissa on todettu, että aamu-unisuus liittyy myös murrosikään, kasvuvaiheeseen. Koulu päättyisi myöhemmin, mutta eivätpä nuoret jäisi lorvimaan ympäriinsä ilman työssäkäyvien vanhempiensa valvontaa.

    Koulu on nykyään muutenkin liian raskas nuorille, etenkin lukiossa. Liian vähän taito- ja taideaineita ja liikaa pänttäämistä. (Sanoo entinen kympin oppilas ja ope.)

    ReplyDelete
  2. Anonymous1:53 pm

    Tiedän kokemuksesta, että pitkä valvominen vie mehut. Olet oikeassa, säännöllinen riittävä uni on elämänmenon perusta. Monet varmaan tinkivät siitä kiireidensä keskellä. Kissat ovat hyvä esimerkki. Ne istuvat meditoiden pitkään paikallaan ja ottavat sen päälle vielä kunnon unet, kunnes tulee kutsu syömään. Rauha ja vilkkaus yhdistyvät niissä. Ne pystyvät myös tilanteenhallintaan hyvin saalistaessaan. Hermo pitää odotellessa ja tilaisuuden tullen ovat ne salaman nopeita. Mallia työelämän oheen.

    ReplyDelete
  3. Koulun alkamisen myöhentäminen tukisi perheiden yhdessäoloa, aikuisten työpäivät kun ovat pidemmät kuin lasten. Lapset voisivat aamulla nukkua pitempään ja valvoa perheen kanssa illalla myöhempään. Tämä siis tavallisessa perheessä.

    Auttaisiko se myös kylillä hilluvia nuoria vai jatkaisiko se vain hillumisaikaa, siinäpä se pulma?

    ReplyDelete