Friday, February 03, 2012

Lapsen vahvistava kohtaaminen"Kunnioita isääsi ja äitiäsi".

Hyvä neuvo, jota minullekin lapsuudenkodissa kyllästymiseen asti tähdennettiin, mutta entä lapsen kunnioittaminen?

Lääketieteen lisensiaatti Kati-Pupita Mattilalta, teologian tohtorilta, on ilmestynyt viisas, kaunis, ikiaikaista totuutta kaikessa arkisuudessaan sisältävä teos Lapsen vahvistava kohtaaminen. Esipuhe lukijalle alkaa näin: "Kaikessa hoito- ja kasvatustyössä tärkeintä on kohtaaminen." Ensimmäisen luvun otsikko: Lähtökohtana kaunis katse ja arvostava asenne.

Kirjoittajan tuo yksinkertaisin lausein selkokielisesti ulottuvillemme viestin siitä miten yksinkertaista on luoda lapselle turvallinen ja hyväksytty olo seurassamme. Luottamuksen ilmapiirissä lapsen on helppoa kasvaa omana itsenään.

Huomionarvoista on sekin että teot ja esimerkki ratkaisevat, eivät tyhjät lupaukset ja juhlapuheet. Tämä kirja puhuttelee minua aivan erityisesti presidenttivaalien aikaan kun niin paljon keskustellaan arvojohtamisesta ja esikuvista. Kasvattajat, kouluttajat, äidit, isät, arvojohtajat. Kohtaaminen ansaitsee pohdiskelua.

4 comments:

 1. Todellinen kohtaaminen, eipä elämässä olekaan mitään sen tärkeämpää! Kunpa jokainen saisikin tulla todella nähdyksi jo pienestä pitäen, muuttuisi maailma varmasti aika paljon paremmaksi. Mutta isot muutokset alkavat pienistä teoista, muistaisinpa itse todella kohdata ja nähdä kaikki ihmiset, jotka elämässä vastaani tulevat.

  ReplyDelete
 2. Kiki: Se on juuri noin. Ihan pienestä kiinni miten uusi ihmissuhde alkaa, lapsen tai aikuisen kanssa. Tuon viisauden kun moni ymmärtäisi, huomaisi että elämä paranee kerta heitolla :)

  ReplyDelete
 3. Kiitos kirjavinkistä! Laitoin jo kirjaston varaukseen. Vaikuttaa hyvältä, opettavalta ja mielenkiintoiselta teokselta.

  ReplyDelete
 4. Ofelia: Eilen sain luetuksi loppuun. Tosi hyvää asiaa ja sujuvasanainen kirjoittaja.

  ReplyDelete