Thursday, January 20, 2011

Säästäminen ja tuhlaaminenSäästäväisyys hyvä. Kitsastelu paha.

Kierrätys järkevää. Tuhlaaminen lyhytnäköistä.

Valistuneet hankinnat viisaita. Yletön shoppailu epäviisasta.

Rahan kuluttaminen ei itsessään ole hyvä eikä paha asia.

Ratkaisevaa on se miten rahat käyttää.

Jos tulot ovat suuremmat kuin menot, ollaan oikealla tiellä.

Jos menot ovat suuremmat kuin tulot, ojaan päädytään.

6 comments:

 1. Kun säästää yhtä niin tuhlaa toista.

  Raha tuottaa vain liikkuessaan.

  Omistaminen ei ole ilo.

  ReplyDelete
 2. Niinpä, mikä on tuhlausta. Kerroin tässä, että taloudellisena ihmisenä en laita lapsia syömään kaikkea mitä lautasella on vaan ottamaan yhden pihvin ja sitten lisää, jos on vielä nälkä eikä niin, että ottaa kaksi ja jättää toisen...

  Keskustelukumppanin mielestä tuhlaan, kun minulla on tarjolla useampi pihvi/pää - hänellä ei ole varaa ostaa kuin yksi8) Tuotaaa, kyseessä oli esimerkki, mutta kuitenkin tosiasiakin:kyllä nuo kasvavat nuoret miehet syövät joskus kolmekin piffiä samalla aterialla. Ja jos eivät syö voi pannussa olevista pyöräyttää seuraavana päivänä lisää ruokaa, mutta lautasella käyneet menee hukkaan.

  Jos minulla on rahaa ostaa useampi pihvi/pää, olenko tuhlari ja epätaloudellinen?!? Mielestäni hukkaan heittäminen on sitä tuhlausta, olkoon se sitten vaikka metrilenkkiä...

  ReplyDelete
 3. Peikko: Omistaminen voi olla jopa ahdistavaa. Minun mielestäni se voi olla ilo, esim. oman kodin omistaminen.

  Paljolti mielipideasia, mikä on ja mikä ei säästämistä tai tuhlaamista, mutta se lienee fakta etta raha tuottaa vain kiertäessään.

  ReplyDelete
 4. Inkivääri: Niinpä - arvostelijoita kyllä riittää. Lasten ruokkiminen ja perheen talouden pyörittäminen on monitahoinen juttu, jossa säästäminen on järkevää, mutta kitsastelu ei.

  Minusta nuo sinun pihvijuttusi kuulostavat järkeenkäyviltä. Kasvaviin lapsiin ja nuoriin uppoaa ruokaa, sehän on ravintoa ja polttoainetta!

  ReplyDelete
 5. olen kuullut sellaisen ohjenuoran, joskus, että ruuassa ei tarvitse eikä pidä säästää. on hyvä syödä hyvää, terveellistä ja tuoretta ruokaa vaikka se maksaisi enemmän kuin halpa ja huonolaatuinen. siinä pitää itse omasta terveydestään huolta, ja muidenkin jos perhe syö sitä samaa, ja säästää lääkärilaskuissa.

  turha luksus on sellaista mitä pitäisi karsia. ..se mikä kullekin sitten on "turhaa luksusta" on vähän eri asia, mutta kannattaa ajatella tarvitseeko jotakin tavaraa todella ja tuottaako se loppujen lopuksi hintansa arvossta hyvää mieltä, vai voisiko saada samalla tavalla hyvää mieltä jostakin joka ehkä ei maksa yhtään mitään? :)

  ReplyDelete
 6. Ill: Ohjeet ovat usein järkeviä mutta se miten ihmiset niitä tulkitsevat on sitten eri asia.

  Uskoisin ymmärtäväni mitä tuo antamasi ohjenuora pitää sisällään. Noudatan tuontapaista linjaa itsekin. Kuitenkin lisäisin siihen että tokihan ruuassa sillä tavalla kannattaa säästää että ostaa tarjouksista. Esimerkiksi tänään ostin banaaneja kun olivat tarjouksessa.

  "Luksus" tosiaankin aika pitkälle mielipideasia. Yhden mielestä esim. matkailu on turhaa, toinen reissaa intohimoisesti ja suunnittelee hyvät matkabudjetit ja ohjelmat...

  Erittäin paljon samaa mieltä kanssasi tuossa että hyvää mieltä saa ilman että kuluttaa rahaa. Huomenna taas pidän hauskaa parin lapsikaverini kanssa. Askartelemme ja piirtelemme lähes ilman kuluja :)

  ReplyDelete