Wednesday, April 13, 2011

Jotkut meistä syntyvät rikollisiksiAivotutkimus kehittyy. Käyttäytymistieteessä ja psykologiassa muutenkin on jo jonkin aikaa etsitty biologiasta ja neuropsykologiasta selityksiä ilmiöille joita ennen pidettiin sosiaalisina ilmiöinä ja ympäristöstä ja elinoloista johtuvina. Vankilapsykologi, kriminologi Adrian Raine porautuu rikollisten aivojen arvoituksiin. Lue lisää täältä.


8 comments:

 1. Voiko ruveta rosvoksi jos ei ole sellaiseksi syntynyt?

  ReplyDelete
 2. Peikko: Jos on tarpeeksi vahva motiivi, niin mikä ettei.

  ReplyDelete
 3. Millainen rosvo olisi hyvä?

  ReplyDelete
 4. Robin Hood ryösti rikkailta ja antoi köyhille. Eiköhän häntä pidetty hyvänä, kansan keskuudessa ainakin?

  ReplyDelete
 5. Tämäpä oli mielenkiintoista.

  ReplyDelete
 6. Pia: Niin minustakin!

  ReplyDelete
 7. Onpas kyllä kiinnostavaa. Jotenkin kuitenkin myös kovin lopullisen kuuloista. Enemmän antaa toivoa, jos uskoo niihin sosiaalisiin tekijöihin, eikö?

  Toisaalta taas käy järkeen, että näinkin monimutkaista ilmiötä ei voi selittää vain yhdellä tekijällä - rikollinen elämäntapa kun lienee aina useampien tekijöiden (niin biologisten kuin sosiaalistenkin) summa. Lisäksi on olemassa useita erilaisia elämäntarinoita miten rikolliseksi on päätynyt.

  ReplyDelete
 8. Anni: Noin minäkin järkeilen. Monet asiat vaikuttavat.

  Käsitin tuon artikkelin sanoman niin että ennen pitäydyttiin tiukemmin sosiaalisissa selityksissä, mutta nyt on nostettu biologia ja varsinkin aivotutkimus kunniaan - siihen rinnalle, ei pelkäksi selittäväksi tekijäksi. Kunpa ehtisin lukea uudelleen... No ehkä sitten kun työt taas hellittävät :)

  Terkkuja sinne Serbiaan!

  ReplyDelete