Friday, May 06, 2011

Onko rasismi kasvussa?Suomesta puhutaan usein sivistysmaana. Onhan täällä korkea koulutustaso ja elintaso.

Entä sydämen sivistys? Mitä ihmettä on tekeillä kun viharikokset maahanmuuttajia kohtaan vain lisääntyvät, ja aivan kuin perussuomalaisten kannattajat olisivat joukolla alkaneet yhä vapaammin viljellä rasistisia puheita vaalivoiton jälkeen.

Lukekaa tämä näkökulma rasismiin. Samoja kauhunsekaisia ajatuksia on minulla ollut viime päivinä. Pelkään ulkomaalaisten ystävieni ja oppilaitteni puolesta.

Millainen itsekunnioitus on ihmisillä jotka opettavat pienet lapsensakin rasisteiksi? "Me ei leikitä tummaihoisten kanssa!"

Jär-kyt-tä-vää !

13 comments:

 1. Ymmärrän maltillista maahanmuuttokritiikkiä, mutta en vihaa. Yleensäkin silmitön väkivalta ja oman pettymyksen purkaminen muihin näyttää lisääntyvän. Kouluampumiset, nuorison väkivalta, perhesurmat ym. Yhteiskunta on selkeästi murroksessa, mutta nyt pitää olla tarkkana, ettei muutos käänny väärään suuntaan. Eli meidän maltillisten ja hyväntahtoisten pitää olla hereillä ja äänessä.

  ReplyDelete
 2. Charlotta5:42 pm

  On sentään lohdullista, että maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret viihtyvät koulussa hyvin, jopa paremmin kuin suomalaistaustaiset lapset ja nuoret. Viime viikolla siitä kerrottiin uutisissa. Se voi johtua monista syistä, mutta ehkäpä nuoret osaavat suhtautua paremmin ulkomaalaisiin kuin aikuisemmat ihmiset.

  ReplyDelete
 3. Helena: Sama täällä; maahanmuuttokritiikki on ihan aiheellista silloin kun se pysyy asiallisena. Silmitön väkivalta on nousussa, mikä kauhistuttaa minua, mutta sinun laillasi pyrin olemaan äänessä ja vaikuttamaan asioihin.

  Charlotta: Julkaisin sen saman uutisen Facebook-sivullani viime viikolla. Koulu on tärkeä osa yhteiskuntaa. Sieltä kautta voidaan tehdä paljon rakentavaa sivistystyötä. Olen itsekin mukana maahanmuuttajien sopeuttamisessa, viime vuonna Punaisen Ristin LäksyHelpissä, tänä vuonna kielikerhon pitäjänä (suomi/englanti).

  Ihmisiä on maahanmuuttajia auttamassa ja tukemassa, mutta ikävä kyllä myös on vihamielisiä elementtejä jotka hakkaavat bussikuskeja ja pahoittavat eri-ikäisten ulkomaalaisten mielen huutelemalla "Mene kotiin!" julkisilla paikoilla.

  ReplyDelete
 4. Ennen ei saanut leikkiiä mustalaisten kanssa, eikä ottaa namuja vierailta.

  ReplyDelete
 5. Isopeikko: Ja kuitenkin se pelätty vaara tulee useimmiten (tilastojen mukaan) omasta perheestä, suvusta tai tuttavapiiristä.

  ReplyDelete
 6. Jotenkin tuntuu, että viha kohdistetaan ulkomaalaisiin, koska ajatellaan yksisilmäisesti, että "ne tulee ja vie meitin työt ja kaikki rahat sossusta".

  Jo tuossa on ristiriita: ajatellaan, että he tulevat tänne loisimaan ja sitten samaan aikaan moititaan siitä, että vievät työpaikat. Ihmeellistä jälleen kerran.

  Ja eräät tahot tosiaan ruokkivat näitä mielikuvia.

  ReplyDelete
 7. Elegia: Voi huisi miten riemastuttavan kuvakulman löysit tähän asiaan :D Ihmisten puheet ovat erittäin usein ristiriitaisia, ei ihme että lakituvassa harrastetaan ristikuulustelua tehokkaasti, heh.

  Olen tullut itsekseni siihen tulokseen että "ne vievät meidän työpaikat" yms. järkeviltä kuulostavat perustelut ovat vain naamio ennakkoluuloille, itsekkyydelle ja vihalle. Alla kytevä tunne on se jo lapsuudesta tuttu joidenkin spontaanisti huutama: "Te ette saa tulla meidän pihaan" ja "me ei leikitä sun kanssa" :(

  ReplyDelete
 8. urogallus10:36 pm

  Ainakin yleinen ilkeys on mielestäni ollut kasvussa jo pitemmän aikaa. Rasismi on ehkä vain osa laajempaa ilkeistymiskehitystä. (Eikös olekin hyvä sana - keksin sen itse.)

  Itse äänestin ns. maahanmuuttokriittistä ehdokasta, mutta olen kyllä myös huolestunut rasismin kasvusta.

  En nyt rupea menemään tässä tarkemmin omiin perusteluihini. Blogin emäntä ehkä muistaa, miten tästä tuli joskus taannoin keskusteltua.

  Netissä tuntuu siltä, että osa maahanmuuttokriittisistä haluaa kostaa menneet epäoikeudenmukaisuudet, joko todelliset tai kuvitellut, joista he joskus ovat joutuneet kärsimään. Vielä viisi vuotta sitten kun maahanmuuttokriittiset olivat pienenä vähemmistön nettikeskusteluissa, ja silloinkin touhu osasi olla aika ilkeää. Nyt osat ovat vaihtuneet.

  Ei kai tässä muu auta kuin yrittää olla ihmisiksi, ja mahdollisuuksien mukaan ohjata muitakin asialliselle linjalle.

  ReplyDelete
 9. Urogallus: Kiva että tulit käymään :) Pitkästä aikaa.

  Muistan maahanmuuttokriittiset ja maahanmuuttajia puolustavat, ja vieraita elementtejä vihaavat, ja monenmoiset asialliset ja asiattomat kommentit joita Blogistaniassa sinkoili 2006 - 2007... Muistan muutaman järkyttävän kylmän ja kyynisen vihamielisen blogin, joihin en ekan yrityksen jälkeen toista kertaa mennyt, tai jokusen joihin en uskaltautunut kertakaan, mutta muutama asiallinen blogi oli, ja niiden kanssa sai vaihdetuksi ajatuksia ja näkökohtia ja tietoja.

  Katsoin sitten lopulta hedelmällisemmäksi jättäytyä nettikeskusteluista sivuun ja siirtyä todelliseen maailmaan oikeasti tekemään työtä maahanmuuttajien kielitaidon ja aseman parantamiseksi. Juuri lähdössä läheiseen kouluun kielikerhoa pitämään maahanmuuttajataustaisille oppilaille... (Punaisen ristin vapaaehtoistyötä). Se on kivaa. Ryhmässäni on muutama venäläinen. Aion oppia vähän venäjää siinä sivussa - luontoisetuna (wink, wink:)

  ReplyDelete
 10. Tietääkseni sen bussikuskin Elielin aukiolla hakkasivat somalit ja se bussikuski oli kurdi. Kai sekin sitten oli rasismia, ei kuitenkaan suomalaisten taholta maahanmuuttajia kohtaan.

  ReplyDelete
 11. Marja-Leena: Hyvä pointti.

  Haluan vielä erikseen sanoa tämän: Älköön krjoituksestani "Onko rasismi kasvussa?" etsittäkö rivien välistä väitteitä että pelkästään suomalaiset ovat rasisteja tai että kaikki suomalaiset ovat rasisteja.

  Rasismi näyttää olevan kasvussa. Väkivalta on tilastojen
  mukaan myös kasvussa. Jotain pitää tehdä jotta tämä kehitys ei jatku!

  ReplyDelete
 12. Anonymous4:53 pm

  Majatalo-blogillani olisi sinulle tunnustus ja haaste, ellet ole samaa jo saanut. Kaunista kesän alkua!

  ReplyDelete
 13. Kiitti, Marjaisa :) Tulen käymään heti kun ehdin...

  ReplyDelete