Monday, December 19, 2011

Järkeä ja tietoa maahanmuuttoasiaanSuomessa on ollut maahanmuuttajia kauan, ja maahanmuuttokeskustelu on jatkunut kauan. Samat mielipiteet puolesta ja vastaan ovat pyörineet julkisuudessa vuodesta toiseen. Kaikilla on mielipide. Mitä ihmeellisimpiä "tietoja" ja "faktoja" esitetään silloinkin kun ei mitään tiedetä asiasta. Kun kuullaan 7-vuotiaan suusta "Ne vie meidän naiset" on selvää että ainakaan hänen ajattelunsa ei ole harkittua eikä todellisuuteen pohjautuvaa, mutta aikuisten harhautuneet puheet keskustelukumppani voi uskoa ja raportoida eteenpäin tosina.

Nyt on tarjolla tuore asiantuntijateos jota lukemalla voi korvata epämääräistä luuloaan tiedolla. Kirjoittajat osaavat oman pitkän kokemuksen ansiosta kertoa mitä tarvitaan maahanmuuttajien kohtaamisessa, millaista kouluopetusta kaivataan, millaista yhteistyötä kodin ja koulun välillä, miten suomalaiset lapset tutustutetaan muualta tulleisiin luokkatovereihinsa, mitä rasismi on, mitä virheitä opettajat voivat huomaamattaan tehdä ja miten elämä helpottuu kun on oikeat tavat ja välineet hoitaa muualta tulleiden kohtaaminen ja opettaminen.

Väkinäisyyden pystyy aika vähällä muuttamaan iloiseksi kanssakäymiseksi. Perheissä ei tarvitse tuskailla ja pelätä sitä että suomalaisten lasten luokalla on ulkomaalaisia. Siitä kannattaa iloita. Opettajien ei tule harmitella että heidän luokalleen pistetään maahanmuuttaja vaan kääntää se opetuksessa kaikkien hyödyksi. Noihin on olemassa runsaasti ideoita ja keinoja.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, en ainoastaan opettajille ja koululaisten vanhemmille.

Kirjan esittelyn voi lukea täältä.

8 comments:

 1. Koulussani on etelämmästä Suomesta tullut erityisopettaja. Hän kertoi, että täällä meillä päin oppilaat ovat aika rasistisia hänen mielestään ja kokemuksistaan muista kouluista.. Johtuiskohan se osaltaan siitä, että täällä ei ole ollenkaan maahanmuuttajia?

  Aina kun saamme kohdata ihmisen, tutustua häneen, joka on tullut kaukaa muualta, osaamme arvostaa, kunnioittaa häntä samanlaisena ihmisenä, kun elämme hänen lähellään..

  ReplyDelete
 2. Hanne: Pääkaupunkiseudulla ollaan tottuneempia maahanmuuttajiin, on se niinkin.

  Koululaiset heittävät rasistista juttua osaksi ymmärtämättömyyttään, samaan tapaan kuin tyhmiä uskallettuja vitsejä kun ovat vasta totuttelemassa seksuaalisuuteensa... Hyvä jos lähellä on kypsiä aikuisia jotka ohjaavat ja ojentavat. Ikävä vaan että sellaisia aikuisia ei aina ole maisemissa. Näyttää jopa siltä että osa aikuisista ei itse ole kehittynyt asiallisiksi muut huomioon ottaviksi kansalaisiksi. Näitä sydämen sivistykseltä vajaavaisiksi jääneitä on yhteiskunnan asioistakin päättämässä ja kansalle mallia antamassa muutamia.

  ReplyDelete
 3. No tengo nada en contra de los inmigrantes, es más tengo muy buenos amigos de otros paises.
  Pero veo mal que algunos no quieran integrarse allí donde van vivir y quieran imponer sus normas a los demás.
  Feliz Navidad!!
  Un beso.

  ReplyDelete
 4. Laura: Yo tengo muchísimos amigos inmigrantes, algunos surameriganos y espanoles :) tienes razón, hay casos que no quieren integrarse pero son raros. Los inmigrantes en general me gustan.

  I have friends from many nationalities, and I do voluntary work in a school where they have a class for children who have just arrived in Finland. I enjoy it !

  ReplyDelete
 5. Kirja vaikuttaa kiinnostavalta ja todella hyödylliseltä. Toinen uudehko vähän aihetta sivuava kirja, joka mielestäni jokaisen open pitäisi lukea (ainakin osa artikkeleista) on "Saanko olla totta". Suoittelen katsastamaan senkin. :)

  http://www.gaudeamus.fi/verkkokirjakauppa/sosiaaliala/tuovinen-saanko/

  ReplyDelete
 6. Kiitti, Anni ! Vilkaisen heti huomenna :) Hyvää joulua!!!

  ReplyDelete
 7. Te deseo que tengas un año nuevo lleno de ... Salud, felicidad, amor y paz!!!
  Un beso.

  ReplyDelete
 8. Laura: Muy amable. Mis mejores deseos !

  ReplyDelete