Thursday, August 02, 2012

Paras ravinto aivoilleKoulujen alkaessa ajatukset kääntyvät opiskeluun, aivotyöhön, jaksamiseen, energian hankkimiseen. Keinot ovat yksinkertaisia. Riittävä uni. Työn, levon ja virkistymisen oikea suhde. Järkevä ruokavalio. Oma hyvä energiani on paljolti juuri niistä kiinni.

Tutkimusten mukaan aivoille parasta ravintoa on seuraavassa listassa. 

* Kala (etenkin rasvainen kala)
* Vihreät kasvikset
* Kukkakaali ja parsakaali (Ovat aivojen näköisetkin!)
* Avokado, pähkinät, siemenet, oliiviöljy (antioksidantteja)
* Tumma suklaa (vähäinen määrä)
* Marjat
* Kokojyvätuotteet (Kaurapuuro, tumma riisi)

Kannattaa juoda runsaasti vettä.

Kahvi tai tee pieninä päivittäisinä annoksina. Punaviini.

Älkää kuitenkaan koululaisillenne antako punaviiniä. Se lisähuomautuksena jos ette itse olisi älynneet, hah hah.

7 comments:

 1. Varmaan jonkinlaista ravintoa aivoille ovat myös nautittavat kuvat ja kauniit näkymät kuten tuo rehevä sininen hortensiapensaskuvasi.

  ReplyDelete
 2. Jes! Ravinnon vaikutuksesta opiskeluun, työtehoon ja ihmisen jaksamiseen yleensäkin saisi kirjoittaa paljon enemmän. Kiitos Rita!

  Pakko lisätä vielä pari juttua. Kun suklaata syödään niin ei kannata syödä edes sitä kaupan tummaa suklaata. Siinä on niin paljon lisäaineita, että se pilaa ne suklaan hyödylliset vaikutukset. Suklaata voi syödä paljon, jos syö sitä puhdasta suklaata. Jos asia kiinnostaa enemmän niin suosittelen googlaamaan sellaisen henkilön kuin Jaakko Halmetoja. Siinä oikea suklaaguru!

  Viljan proteiinin, gluteeinin, on havaittu aiheuttavan skitsofreniaan viittaavia oireita. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että skitsofreniaa sairastavien joukossa on paljon keliaakikkoja. Samoja viitteitä on havaittu autismin kirjon henkilöillä. En tiedä kuinka luotettava tutkimus on, mutta suosittelisin seuraamaan omia (tai lapsen) tuntemuksia ja vointia viljan syönnin jälkeen. Vaikutus saattaa ilmetä hyvän tovin jälkeen ruokailusta, joten kannattaa seurata pitempi jakso.

  Voi kumpa näistä saisi vielä laajemman jutun aikaiseksi! Voisi olla mielenkiintoista tutkia esimerkiksi, että onko ravinnolla vaikutusta kiusaamiseen. Ainakin itse olen väsynyt ja ärtynyt hetken päästä jos ahdan itseni täyteen "tyrmäävää" ruokaa.

  ReplyDelete
 3. Paula: Kiva ! Olen varma että noin on. Niin on ainakin omalla kohdallani :)

  Jukka: Suklaata ! Yes ! Kuules, voisitko kopsata tämän mainion kommenttisi ja laittaa sen Facebookiinkin? Sinne mihin olen linkittänyt blogikirjoitukseni. Joko mun profiiliin tai Vapaaksi kiusaamisesta - sivustolle.

  ReplyDelete
 4. Yritän siivota taas ruokavaliotani. Maitosuklaata tulee syötyä ihan liikaa energiavajeeseen. Ja tuo gluteeni on kyllä melkoinen peikko. Mulla ainakin nykyään aiheuttaa heti oireita.

  Lapseni ovat sen verran kranttuja, että olen iloinen, jos syövät edes vettä ja leipää. :-D

  Tärkein on kuitenkin iloinen mieli. :-)

  ReplyDelete
 5. Helena: Noinhan se minullakin että välillä pitää tarkistaa ruokavaliota ja tehdä hyvät päätökset uudestaan. Aika terveellisesti mielestäni syön.

  Lapset on siitä jänniä että heidät voi joskus huijata innostumaan ruuasta :) Olen rakennellut lapsikavereitteni kanssa tavallisista pyöreistä kurkunpalasista rappusia lautaselle ja ai kun tekevät kauppansa.

  ReplyDelete
 6. Tuota kaikkea sisältyy myös minun hiljattain uudistettuun ruokavaliooni lisättynä runsaalla liikunnalla ja kuntosalikäynneillä. Kyllä kannattaa miettiä mitä ja miten syö.

  ReplyDelete
 7. Kimmo: Kannattaa ehdottomasti. Jaksaminen ja hyvinvointi on usein pienestä kiinni.

  ReplyDelete