Thursday, January 17, 2008

TUNNEÄLYTAIDOISTA

Ihmisissä on älykkäitä ja vähemmän älykkäitä, mutta tunneäly on se joka ratkaisevasti auttaa työssä ja kaikissa ihmissuhteissa.  

Joillakin sitä esiintyy jo varhaislapsuudessa. Lapsen ensimmäiset vuodet ovatkin äärettömän tärkeät tunneälyn kehittymiselle, mutta sitä voi kyllä oppia myöhemmässäkin vaiheessa jos saa ohjausta tai itse tajuaa sitä alkaa vaalia.

Itsehillintä, innostus, kyky motivoitua, optimismi turhauttavissakin tilanteissa ovat tunneälytaitoja.

Omasta mielestäni yksi ihan huipputaito ihmisellä on

kyky ymmärtää toisten tunteita ja näkökulmia ja osata ottaa ne huomioon käytännön tilanteissa.

Tunneälykäs pärjää elämässä paremmin kuin korkean älykkyysosamäärän tunneälytön. Toistan vielä: tunneälyä voi oppia.

Suosittelen Daniel Golemanin teosta LAHJAKKUUDEN KOKO KUVA, joka on kuvassa oikealla. En ole vielä lukenut ihan loppuun, mutta tuon vasemmanpuoleisen olen lukenut. Sitäkin suosittelen. Kuvaan klikkaamalla saa sen näkymään paremmin. Tekijät ovat Mikael Saarinen ja Marja Kokkonen.

5 comments:

  1. Juuri näin on!

    Löytyy lukematon määrä surullisia tapauksia, joissa kiistatta älykäs on jatkuvissa vaikeuksissa niin toisten kuin itsensä kanssa.

    Valitettavan usein kannustavuutta, positiivisuutta, innostuneisuutta, empatiakykyä ja muita vastaavia tärkeitä (tunneälyyn tyypillisesti liitettäviä) ominaisuuksia pidetään jotenkin "hömppänä" ja ei-suotavina omaa älyllisyyttään korostavien ihmisten ajattelussa.

    -gs

    ReplyDelete
  2. Tosi on, hömpäksi ja hysteriaksi voi joku oikein tunneköyhä leimata toisten tunneilmaisut, ja jo etukäteen pelätä että niitä ilmenee.

    Pitääpä ryhtyä miettimään sanoja joilla tunneälytaitoja kielikursseilla opetan. "Myötätunto" ei ehkä hyvä sana tarjottavaksi, "toisen näkökohdan tajuaminen" voi jo paremmin upota kielikurssilla oleviin myyntimiehiin.

    Viestintä onnistuu kun eläytyy toiseen. Opiskelijaan eläytymiseen minäkin pyrin kun häntä opetan. Järjen ja tunteen yhteistyö on onnistuessaan upeaa. Ei tarvitse olla pelkkää järkeä tai pelkkää tunnetta.

    Kiitos kommentistasi. Se innosti lisäajatteluun!

    ReplyDelete
  3. Anonymous5:19 pm

    Täällä Masalassa? Ei ole.

    Toisaalta vaatteita ei poistunut kovin paljon loppujen lopuksi.

    Blogilista heitti blogini metsikköön minulta kysymättä. Hyvin toimii.

    ReplyDelete
  4. Jaa niin UFFin keräyslaatikkoa, mitä eilen kysäisin sinulta? Kaipa niitä on vain tiheämmillä asutusalueilla. Meillä ei ole Pelastusarmeijan kirpputorikaan kaukana. Sinne voi viedä tarpeetonta kamaa ja vaatteita.

    Mitä? Lensikö blogisi metsään? Johan nyt :O

    ReplyDelete
  5. Toisaalta outoa, että pitää olla käsitteitä toisensa perään, nyt tämä tunneäly. Rationaalisen järjen kautta taas...no joo. Jotkut väittää ettei erillistä tunneälyä ole olemassa, yhtäkaikki, se voidaan ottaa teorianakin huomioon, koska se toimii.

    ReplyDelete