Monday, December 01, 2008

Luukku auki, pelti kiinniJoulukuu alkoi. Yksi taitekohta elämässä. Lapset avaavat joulukalenterin ensimmäisen luukun ja kohdistavat ajatukset joulun taikaan. Älköön kukaan pilatko sitä, tai mikään. 

Luukku aukee, pelti menee kiinni. Soihdut sammuu, väki sammuu kuin käki... Punaviiniglögiä glu glu kurkusta alas. Siitä vaan, mutta ei lapsiperheissä, kiitos. 

Kun Kopsin keppi heilahtaa, toivomme että posliiniesineet jäävät ehjiksi. Ja miksi eivät jäisi? Kopsin kotona ei riehuta. Mitä nyt kepillä napautetaan opetuksia omaan ja muiden päähän. 

Posti on alkanut kantaa kerju... anteeksi keruukirheitä eri hyväntekeväisyysjärjestöiltä. Niitä on kasapäin. Kaikkiin ei voi millään osallistua joka vuosi. Viime vuonna jäi antamatta rahaa Venäjän lapsivangeille ja katulapsille. Korjataan tänä vuonna se laiminlyönti. 

Pelastusarmeijan keräystä ei jätetä väliin yhtenäkään vuonna, ei jätetty edes silloin kun oltiin vähävaraisia opiskelijoita. Aina löytyi joku pieneksi jäänyt vaate ja joku kolikko pataan. 

Monilla tavoilla valmistaudutaan jouluun. Kuka valittaen ja manaten, kuka lahjojen saamisesta haaveillen, kuka antamisesta, kuka ystäviä muistaen, kuka menneitä surren, kuka vähäosaisia auttaen. Ainoat joita en käsitä ovat suureen ääneen valittajat jotka pilaavat muiden joulutunnelman. Toivon että yhdenkään lapsen ei tarvitse joutua sitä kuulemaan. 

Ja nyt glögille!10 comments:

 1. Muistan itsekin, kuinka tärkeää oli lapsena avata ensimmäinen joulukalenterin luukku.

  Kaikkien joulu ei aina suju iloisissa merkeissä, ja jokaisella jonain jouluna on myös suru sydämessä.

  Mutta arkiterapeutti toi esiin tärkeän asian joulusta:

  Tehkäämme kaikkemme, että lapset saavat kokea joulun taikaa.

  Ja voisimme tietysti me aikuisetkin antautua taian vietäväksi. Minulle tuo taika on totta, vaikka maailma ympäriltä kaatuisi.

  ReplyDelete
 2. Olipa hauskasti kirjoitettu. Onneksi ei kepakko heilauttanut noita kauniita esineitä hyllyltä - se olisi ollut sääli!

  Kukin viettäköön - tai olkoon viettämättä - joulunsa, miten parhaaksi katsoo (tietysti lapsille suotakoon väkivallaton ja -viinaton joulu).

  En itsekään pidä sellaisesta asenteesta, että suureen ääneen haukutaan toisten joulutavat ja tuodaan se oma esille ainoana oikeana. Joulun pitäisi olla hyväntahdon juhla, mutta sen sijaan ihmisistä on kiva syytellä toisiaan mm. joulunsa kaupallistamisesta ja ties mistä.

  ReplyDelete
 3. Hyvä kun muistutit tuosta Pelastusarmeijan keräyksestä.
  Äitini aikoinaan touhusi kovasti sen takia: aina jouluksi siivottiin kaapeista turhat vaatteet keräykseen.

  Hyvää joulunodotusaikaa sinulle!

  ReplyDelete
 4. KATJA: Sama täällä: elän uudelleen joulun taian joka vuosi. Sääli että kaikki eivät koe sitä elämystä.

  ELEGIA: Taitaisi tulla Kopsille satikutia jos esineet särkyisivät. Kopsin äiti, mamma Kops, on ne maalannut. (Eivätkä nuo kaksi lasiesinettäkään halpoja ole)

  Joo, toi joulun kaupallisuuden esille tuominen on lähes kyllästyttävää, ja silti siitä vuosi toisensa jälkeen uhotaan. Toisaalta hyvä muistaa varoa.

  TEKOSYY: Hyvä että muistutit itsestäsikin :)

  Aion käydä kaappeja läpi pitkin joulukuuta ja kerätä pakettia pataan. Viime jouluna kerättiin ylimääräisiä joulukoristeita mutta unohdettiin viedä muitten kamojen mukana.

  ReplyDelete
 5. Hei!

  En ole edes tajunnut, että sinne Pelastusarmeijan pataan voisi viedä vaatteita nyt.. hyvä muistutus! Tosin UFFille kannan kyllä kaiken vuotta vaatteita ja leluja ja kaikenlaista. Sekä annan tutuille keille sopii, meillä on aika hyvä kierrätysrinki.

  Tänä vuonna otimme ekaa kertaa osaa sellaiseen, että voi ostaa paketin jollekin lapselle ja sosiaalitoimisto ne sitten toimittaa perille. Minusta se oli oikein kiva ajatus ja ostimmekin niin, että jokainen lapsistamme osti oman ikäiselleen tytölle tai pojalle (siis tytöt osti tytöille ja pojat pojille) paketin - ovatpahan itse parhaat asiantuntijat mistä sen ikäinen tykkäisi. Asennekasvatusta lapsille ja itselle oikeasti tuli tosi hyvä mieli tällaisesta. Ei tässä rahassa kieritä itsekään, mutta jos tällä lailla voi jollekin tuoda iloa jouluna, niin se on todella ihanaa!

  ReplyDelete
 6. HELI: Kiitos kivasta kommenttikirjoituksesta :)

  Mistä saisin lisää tietoa tuosta systeemistä missä lapselle ostetaan paketti?

  ReplyDelete
 7. Laittaakohan kopsis kettuja ja karhuja pakettiin. Niin on joskus käynyt. Peikko muistaa, sudenkin. "El zorro, el oso pardo y el lobo." Muito bene :)

  ReplyDelete
 8. Laittaakohan kopsis kettuja ja karhuja pakettiin. Niin on joskus käynyt. Peikko muistaa, sudenkin. "El zorro, el oso pardo y el lobo." Muito bene :)

  ReplyDelete
 9. ISOPEIKKO: Eläimiä on taas kertynyt Kopsin kotiin. Joulun lähestyessä Kops lähestyy niitä joulupaperin kera... (Hiips, hiips)

  ReplyDelete
 10. Niin, toisten joulutunnelmaa ei saisi pilata.

  ReplyDelete