Saturday, March 06, 2010

TupakkakeskustelujaSuomi kokonaan savuttomaksi. Suurenmoinen tavoite, mutta paljon on ahdistusta ja hammasten kiristelyä tupakoitsijoilla, joita yhä ahtaammalle ajetaan. Olen lukenut joitakin lehtien yleisönosastojen kirjoituksia aiheesta. Kiinnostavia puolustuspuheita tupakoinnin puolesta. Kuulemma oma työteho nousee kun pääsee hauskaan seuraan tauolla muiden tupakoitsijoiden kanssa juttua heittämään. Jotkut tietävät kertoa että tutkimusten mukaan työteho laskee kun käy tupakalla.

Luin juttua puolesta ja vastaan aiheesta tupakointi terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Monenlaista näkökohtaa esitettiin mutta kukaan ei puhunut sanaakaan siitä että tupakointi nimenomaan ei sovi terveydenhuoltoon tai että on väärin jos tupakoimaton potilas joutuu tupakoivan hoitajan lähelle.

Mitähän tapahtuu jos tupakoimaton ääneen sanoo tupakoitsijalle että hajusi häiritsee? Taitaa tulla turpiin. Tai iso räjähdys ja synkkä pilvi.

Muistan kun 80-luvulla istuimme erään koulun opettajainhuoneessa. Kolme opettajaa poltti. Luultavasti joka välitunnilla. Kävin siellä opettamassa perjantaisin ranskaa pari tuntia. Sen jälkeen menin asemalle. Muistan kun junaa odotellessa tukkani haisi röökiltä. Kai sitä savua oli keuhkoissakin.

Kenellekään meistä tupakoimattomista opettajista ei tullut mieleenkään sanoa mitään.

Pitkälle on päästy noista ajoista. Ei kenenkään pitäisi joutua kärsimään toisten "harrastuksista".


5 comments:

 1. Anonymous6:44 pm

  Kummallista, että tupakasta nykyään keskustellessa tunnen oloni rikolliseksi. Tupakka on minulle helpotuksen huokaus. Toivon silti, että sen myynti lopetettaisiin kokonaan, sitten asia olisi mitä selvin. Ei houkutusta, ei lankeemuksia!

  ReplyDelete
 2. Kieltolaki koittaa kohta. Sen jälkeen kaikki on paremmin. Tosin peikko ei usko kieltoihin.

  ReplyDelete
 3. Inhoan tupakansavua ja -hajua. Minusta ainakin parvekkeilla tupakointi pitäisi kieltää. Raivostuttaa, kun illalla ennen nukkumaanmenoa haluaa tuulettaa ja kas, naapuri onkin röökillä! Kaikki käry tulee suoraan sisään. Mrrr... Heillä on vielä 2kk vanha vauva ja molemmat polttavat. Minua karmii kun katselen raskaana olevia ja vaunuja työntäviä tupakoivia naisia. Mutta jos tupakka kielletään kokonaan, kai sitä jostain ruvetaan salakuljettamaan. Ihminen keksii kyllä keinot riippuvuutensa toteuttamiseen!

  ReplyDelete
 4. Ihanaa, kun voi käydä baareissa ja hengittää puhdasta ilmaa. Tupakoijat eivät tajua, millainen kärsimys savussa oleminen on savuttomille. Vaatteet ja hiukset haisevat, alkaa yskittää, ääni menee, tulee oksettava olo, karsinogeeneista nyt puhumattakaan.

  Silti tupakoitsijoiden ajaminen noin ahtaalle kuulostaa vähän pahalta. Mutta toisaalta se voi auttaa riippuvuuden voittamisessa.

  ReplyDelete
 5. Minuakin raivostuttaa se, jos vanhemmat polttavat lastensa lähellä. Eivätkö he tajua, että savu ja haju leviävät metrien päähän? Pakottavat omat lapsensa hengittämään karsinogeeneja.

  ReplyDelete