Monday, April 12, 2010

Puuh mikä tyyppiMuutama tunti eräillä kutsuilla. Muuten mukavaa mutta yksi läsnäolijoista ei mielestäni oikein tajunnut viestinnän eikä small talkin periaatteita, ja huomasin lopulta pakoilevani häntä. Ei ihan helppoa koska meitä oli vain kymmenkunta yhdessä huoneessa.

Erään toisen osallistuneen kanssa vaihdoin muutaman sanan jälkikäteen. Hänellä sama kokemus kuin minulla. Ongelmallinen osapuoli oli ulkomaalainen joka puhui vuolaasti sujuvaa suomea, ja ilmiselvästi tiesi itse mitä sanoi. Me emme oikein ymmärtäneet.

Lisäksi ulkomaalainen puhui koko ajan itsestään, perheestään ja omasta elämästään. Pari kolme tuntia. Se joka osui hänen kohdalleen, joutui kuuntelijaksi. Koska puhetta oli niin vaikea ymmärtää, minä vain nyökkäilin enimmäkseen.

Kolmas asia joka teki seurustelusta tukalaa ja tuskallista oli se että henkilö ei tuntenut small talkin periaatteista yhtä tärkeintä: Juttelu uusien tuttavuuksien kanssa ei saa olla negatiivista. Ei saa töksäytellä mitä tahansa harmin ja mielipahan aiheita ja käyttää muita roskakorina. Muut olivat tulleet kutsuille viihtymään.

Elämän parhaita nautintoja on mielestäni hyvä keskustelu. Nyt tiedän entistä paremmin mitä hyvä keskustelu on. Ja mitä se ei ole.

**********************************************

Kiitos kommenttikeskusteluista! Oivallisia.
3 comments:

 1. Juu, ihan ekaksi ei kannata töksäytellä omia mielipiteitään - eikä niitä koskaan pitäisikään töksäytellä. Itse olen aika suorapuheinen, mutta olen kantapään kautta oppinut ilmaisemaan itseäni diplomaattisesti. Tosin joskus on tilanteita, jolloin pitää sanoa suoraan.

  Minäkään en pidä ihmisistä, jotka puhuvat koko ajan itsestään, eivätkä kuuntele toisia. Rasittavaa.

  Hyvässä keskustelussa voi kuitenkin sanoa rehellisesti oman mielipiteensä, mutta toista kunnioittaen. Hyvä keskustelu on todellista ajatustenvaihtoa eikä mitään hymistelyä ja teeskentelyä ja ulkokultaista kohteliaisuutta. Small talk on tietty ihan eri asia, mutta monet suomalaiset eivät ole ymmärtäneet small talkin merkitystä.

  ReplyDelete
 2. Taas pitää tiedottaa, että postasin toisenkin kerran bahaista ja olen ihan innoissani!!! (Vaikken uskovaiseksi aio kääntyäkään.) Todella mahtavaa, että tällainen usko on olemassa ja bahaiden temppelit ovat aivan mielettömän upeita. Ihme, että bahai on niin pitkään pysynyt marginaalissa. Sinun kauttasi ekan kerran kuulin siitä enemmän. Kiitos siitä!

  ReplyDelete
 3. Kiitos, Helena, huomasin hienot postauksesi, mutta on vaan aika niin tiukalla että en ole kommentoinut!

  Minulla samat tunnelmat kuin sinulla - En aio uskovaiseksi, mutta bahaiuskonnossa on hohtoa ja paljon sellaista mikä vetoaa minuun.

  ReplyDelete