Friday, December 31, 2010

Ehdotan että ei paukutetaNautitko paukkeesta? Uuden vuoden hulinasta ja melskeestä? Vai onko se vain tapa jota et sen kummemmin ajattele?

Jos se on sinulle aika tavalla yhdentekevä, saanko ehdottaa että jätät paukuttelematta?

Pikkulapset pelkäävät pauketta johon heräävät keskellä yötä. Koirat ovat kauhun vallassa ja varmasti lukuisat muut kotieläimet, linnut ja luonnossa elävät olennot. Eri ikäisissä ihmisissä on niitä jotka säikkyvät kovia ääniä, niitä jotka haluavat mennä ennen puoltayötä nukkumaan, niitä joille pauke muistuttaa ikävällä tavalla sodasta.

Tulituksen jälkeen tanner on rakettijäämien sotkema, ilma sumea ja katkuinen. Roskaa makaa julkisilla paikoilla ja lentelee yksityispihoihin.

Onko se sen arvoista? Saastuttamista, pelottamista, häiritsemistä. Ilotulitteisiin pistetyt rahat sinkoavat lyhyessä ajassa taivaan tuuliin.

Viattomat luontokappaleet vapisevat. Pystykorvat piiloutuvat sängyn alle. Linnut tipahtelevat oksilta. Peltohiireltä tulee löysät housuun.

Jos eläimet osaisivat ne kiittäisivät kaikkia jotka eivät paukuta yöllä. Minä kiitän niiden puolesta. Itse en paukuta tässä vuodenvaihteessa enkä enää milloinkaan.


13 comments:

 1. Hyvin kirjoitettu ja asiastakin olen täsmälleen samaa mieltä. Onnellista vuodenvaihdetta ja alkavaa vuotta ilman pauketta ja sotkemista!

  ReplyDelete
 2. Täälläkään ei niin paukuttamisesta välitetä. Saisi loppua koko tapa. Näyttäisivät vaikka ulkomailta muiden maiden ilotulituksia, jos on pakko.

  ReplyDelete
 3. Millan: Hienoa saada kommentti aidolta eläinystävältä! Hyviä vaihdevuosia sinnekin. Ei sotketa, mutta voisin aamulla tehdä kävelylenkin "kerää roska päivässä" - aatteen ajamana :)

  MouMou: Sekin auttaisi jos joku keksisi hiljaisemman ilotulituksen! Ja vähemmän sotkuisen. - Just sain tämän neronleimauksen kommenttisi innostamana :)

  ReplyDelete
 4. Hmm. Toisaalta erilaisia liminaalivaiheita on aina ja kaikissa kulttuureissa juhlistettu tavalla tai toisella metelöimällä. Antropologisessa mielessähän liminaaliset asiat ovat jollain tapaa vaarallisia.

  Ötöpesän jengi aikoo kyllä rätkiä, mutta vain ihan vähäsen ja pari pientä rätkyä. Ja ennen nukkumaanmenoaikaa.

  Mutta. Tärkein kommentti tulee nyt. Onpas HIENOT fanttilakanat! Mistä Kops löysi ne? Kyllä noiden alla kelpaa nukkua!

  Hieman norsu- ja nukkumisaiheista musiikkia Kopsille:

  http://www.youtube.com/watch?v=RYJSC7hI2Cg

  ReplyDelete
 5. Ötis: Totta: Metelöinti voi olla nautinnollinen ilmaisutapa sille joka metelöitsee. Eikä se suinkaan kaikkia häiritse. Joitakuita pelottaa hiljaisuus.

  Mukavan norsuesityksen toit Kopsille:) Kuuntelen sitä juuri. Pitää pistää uudelleen pyörimään kun nyt en ehdi tässä kirjoittaessa katsella kaikkia kuvia...

  Lakanat taisivat olla Anttilasta - tai Prismasta. Uskon että Ötöpesässäkin tykättäisiin!

  ReplyDelete
 6. Minäkään en raketteja paukauttele. Joka uuden vuoden jälkeen pelkään astua ovesta ulos pihalle, kaduille, kun joka paikassa on mustaa nokea, valtavasti roskia kaikkialla ja ilma löyhkää.

  Jokatapauksessa, toivotan sinnekin hyvää uutta vuotta, toivottavasti kaunista sellaista ja vähemmän likaista. :)

  ReplyDelete
 7. Ei peltohiirillä ole housuja, höh.

  ReplyDelete
 8. Hih, postaukseni toi tänne Suden ja Peikon :)

  ReplyDelete
 9. Susi. Olet siis kaupunkisusi.

  Kurjaa on katsoa ympäristön roskaantumista ja hällä väliä - meininkiä. Yritetään pyrkiä siihen että tuleva vuosi on parempi, kauniimpi ja puhtaampi. Pidän toivotuksestasi. Hyvää uutta vuotta sinullekin :)

  ReplyDelete
 10. Isopeikko: Hehe - täällä pääkaupunkiseudulla on city-peltohiiriä, jotka dyykkaavat roskiksista nukkejen vaatteita :D

  ReplyDelete
 11. uusivuosi on sydämelleni paras aika vuodesta. kun kunnolla rätisee ja paukkuu se pääsee vapautumaan kaikesta moskasta mitä sinne on keräytynyt vuoden varrella. se muuttuu kevyeksi ja täyttyy toivolla. ilkeys maailmasta häviää.

  se on sentään vain yksi ainoa yö, eikä sekään kokonainen, vuodessa. eläimille erityisesti. minulle kaikki ne loput 364 päivää voivat olla ahdistuspäiviä ja siksi odotan aina kovasti sitä ainoaa joka ei sellainen ole ja jona voi tuntea aitoa onnea (ainakin muutaman hetken).

  ottaen huomioon koko vuoden roskat ilotulitteiden aikaansaama sotku on pientä. :P uuttavuotta on jo vesitetty tarpeeksi turhilla säännöstelyillä, älkää viekö viimeistäkin oljenkorttamme.

  tv. rest in peace ohjuspatteri

  ReplyDelete
 12. Ill: Kiinnostavaa lukea kokemuksestasi. Olen tietoinen siitä että monet nauttivat paukkeesta, mutta en ole kuullut siitä tuollaista selontekoa.

  Ehkä huomasit että minun kirjoitukseni alkoi johdannolla "jos asia on sinulle yhdentekevä..."

  Siis en edes yrittänyt puhua niille joille paukuttelu on henki ja elämä.

  ReplyDelete
 13. juu, mulla vaan on tarve tuoda esiin vaihtoehtonäkökulma sillon kun jokin alkaa ottaa päähän. :)

  ReplyDelete