Friday, December 31, 2010

Ehdotan että ei paukutetaNautitko paukkeesta? Uuden vuoden hulinasta ja melskeestä? Vai onko se vain tapa jota et sen kummemmin ajattele?

Jos se on sinulle aika tavalla yhdentekevä, saanko ehdottaa että jätät paukuttelematta?

Pikkulapset pelkäävät pauketta johon heräävät keskellä yötä. Koirat ovat kauhun vallassa ja varmasti lukuisat muut kotieläimet, linnut ja luonnossa elävät olennot. Eri ikäisissä ihmisissä on niitä jotka säikkyvät kovia ääniä, niitä jotka haluavat mennä ennen puoltayötä nukkumaan, niitä joille pauke muistuttaa ikävällä tavalla sodasta.

Tulituksen jälkeen tanner on rakettijäämien sotkema, ilma sumea ja katkuinen. Roskaa makaa julkisilla paikoilla ja lentelee yksityispihoihin.

Onko se sen arvoista? Saastuttamista, pelottamista, häiritsemistä. Ilotulitteisiin pistetyt rahat sinkoavat lyhyessä ajassa taivaan tuuliin.

Viattomat luontokappaleet vapisevat. Pystykorvat piiloutuvat sängyn alle. Linnut tipahtelevat oksilta. Peltohiireltä tulee löysät housuun.

Jos eläimet osaisivat ne kiittäisivät kaikkia jotka eivät paukuta yöllä. Minä kiitän niiden puolesta. Itse en paukuta tässä vuodenvaihteessa enkä enää milloinkaan.


Monday, December 27, 2010

Isäsuhteen merkittävyysPainavaa asiaa isän merkityksestä pojille ja tyttärille. Sukupolvesta toiseen.

(Klikkauksella isommaksi, ja kahdella vielä isommaksi.)

Wednesday, December 22, 2010

Pehmot pataanPistimme ketun ja - mikä eläin tuo toinen onkaan - Pelastusarmeijan joulupataan.

Meillä on traditiona antaa sinne pari kolme pehmoeläintä joka joulu.


Friday, December 17, 2010

Kaikki muuttuu paremmaksi"Miksi mun pitää pelätä joka aamu mennä kouluun?"

"Miksi mua halutaan lyödä?"

"Olin päättänyt ratkaista ongelman hyppäämällä mereen kevättalvella 1991."

Kaikki muuttuu paremmaksi - kirja on osa kampanjaa jolla yritetään yhtäältä tuoda ihmisten tietoisuuteen millaisessa ahdingossa osa nuoria elää ja toisaalta antaa toivoa gay-nuorille jotta he pyrkisivät selviytymään elämässä eivätkä päätyisi masennukseen tai itsemurhaan. Homo- ja lesbonuorten itsemurhariski on tällä hetkellä erittäin suuri.

"Ei onnellisuutta voi tavoittaa elämällä piilossa."

Ostin tuon teoksen eilen. 23 euroa Suomalaisessa kirjakaupassa.


Wednesday, December 15, 2010

Joulupuu, lahjoja lapsilleJoululahjoja suomalaisille lapsille jotka muuten jäisivät ilman. Joulupuu-keräys. Näitä on eri puolella Suomea. Tässä Helsingin tietoja.

Tuesday, December 14, 2010

Pekka Hämäläisen kirjojaLukiessani Pekka Hämäläisen teosta Isä ja minä mietin mielessäni että mikä on kun useammat eivät opiskele ja pohdi vanhemmuutta kirjoihin tallennettujen ajatusten avulla. Helppolukuisista teoksista ei ole pulaa.

Hämäläinen juttelee sodassa käyneiden miesten mykästä ahdistuksesta, siitä miten lapset ovat joutuneet näkemään isän riehuvan, ryyppäävän, raivoavan, kärsivän, mutta vaikenevan. Tämä puhumattomuus ja synkkyys on tiedostamatta siirtynyt seuraavaan sukupolveen, ja sitä seuraavaan. Ei poika, josta vuorostaan tulee isä, osaa kehittyä isän roolissaan erilaiseksi, ellei tiedosta puhumattomuutta ja lapsistaan etäällä olemista ongelmaksi. Jos pystyy käsittämään että suhde omaan isään on ollut ongelmallinen ja selvittelee sitä, voi onnistua olemaan erilainen isä omille lapsilleen.

Arvelen että terapeutti joka on itse läpikäynyt niitä vaikeuksia joista kirjoittaa, ja on pystynyt niitä setvimään, lienee parempi lähde kuin kirjoista ja potilaitten kertomuksista oppinsa ammentanut.

Innostuin etsimään kirjahyllyistäni pari aikaisemmin lukemaani Hämäläisen kirjaa. Niiden avulla saa kokonaiskuvan paremmin esiin. Sen muistan entuudestaan että sekä terapeutin isäsuhde että äitisuhde olivat vaikeat. Niin ankara kiihkouskovainen koti että ulkopuolistakin puistattaa.


Thursday, December 09, 2010

Ison lumentulon aikaanTämä ei ole suomalaisille tullut mieleen: Ison lumentulon aikaan koulut ja kaupunki voidaan sulkea päiväksi tai pariksi. USA:ssa tätä on toteutettu jo kauan.

Mieheni teki eilen melkein kaksi tuntia matkaa, töistä tullessaan. Normaalisti siihen kuluu puolisen tuntia ellei ole ruuhkaa. Tänä aamuna hän lähti kotoa kello 7 aamulla. Viittä vaille 8 textasi että ei vielä ollut läheskään perillä.