Tuesday, February 22, 2011

Hyvää huuhaata ja höpsismiäNo jopas! Tätä uutta lukiessani aloin ajatella yhtä vanhempaa kirjaa hyllyssäni ja niinhän se oli että ainoan omistamani unikirjan on kirjoittanut juuri sama nainen jonka elämästä Matka yli hils... eikun Matka yli ymmärryksen kertoo. Vanhassa Kops-blogissani kirjoitin marraskuussa 2005 otsikon UNIKIRJATKO HÖPSISMIÄ alle että tuo teos saavutti hyväksyntäni vaikka muuten en kertakaikkiaan jaksa kuunnella kun joku alkaa kertoa unistaan...


5 comments:

 1. peikko on oppinut höpsismiä akuankasta :)

  ReplyDelete
 2. Unien tulkinta on ollut mulle aina vähän sellainen evvk juttu ja mikään ei voi olla tylsempää kuin kuunnella jonkun uniselostuksia.

  Tästä on kyllä poikkeuksena oma mieheni, joka on niin hyvä tarinankertoja, että saa mut ihan innolla kuuntelemaan jopa unikertomukset. Joista hän kyllä etsii myös merkityksiä.

  Kyllähän unet varmasti nostaakin alitajunnasta sellaisia asioita tietoisuuteen, jotka ehkä tarvitseekin käsitellä.

  Joten tämäkin oli kyllä ihan mielenkiintoinen kirjaesittely.

  ReplyDelete
 3. Isopeikko: Aku Ankka on Kopsiakin opettanut :)

  Itkupilli: Hahaa, evvk - just niin :) Mutta tuo Anuirmeli Sallamo-Lavi sai minut kyllä kiinnostumaan...

  ReplyDelete
 4. En malta olla hämmentämättä soppaa - ajattelen että unia on eritasoisia;

  1. tason (pintatason) unissa käsitellään tapahtumia joita on aiemmin valveilla veivattu (en yleensä pidä näitä kovin kiinnostavina),

  2. tason unet ovat tiedostamattoman tapa esittää minuudessa piileviä haasteita ja mahdollisuuksia, ne ikään kuin tasapainottavat tiedostamattoman ja tiedostavan välistä (mahdollista) jännitettä (nämä ovat kiinnostavia; kerro minulle unistasi niin minä kerron millainen olet...)

  ja syvimmän, 3. tason unissa esiintyy syvempää symboliikkaa (käsittelevät isoja ihmiseksi tulemisen ja metafysiikan teemoja, tämä on harvinainen taso, tämän tason unet ovat erittäin kiehtovia).

  Joitakin esimerkkejä voi löytää blogistani (label: unet).

  -gs

  ps. todettakoon vielä että unien tulkinnassa on päälinjoina freudilainen ja jungilainen kuppikunta ja myönnettäköön että kuulun jälkimmäiseen (mikä tarkoittaa mm. tietysti rakentavan kriittistä suhtautumista mm. jungilaiseen ihmiskäsitykseen :-)

  ReplyDelete
 5. Gnothi S. Kiitos tästä. Taidanpa käydä ehtiessäni penkomassa arkistojasi.

  Itse en muista uniani juuri koskaan, mutta nyt tuon unikirjan esiin ottaminen sai minut muistamaan että siitä lukiessani painajaisista kertovaa kohtaa vuonna 2005, harmittelin itsekseni että kun en muista uniani en pahus soikoon pääse kokeilemaan siinä selostettua omiin painajaisiin puuttumista siten että ottaa ohjakset omiin käsiinsä. Hah, seuraavana yönä näin unta möröstä ja siinä unessa päättäväisesti torjuin sen työntämällä ovea jonka takana se oli :D

  Kun tuota eilen muistelin, enkös sitten tänä aamuna muistanutkin pätkän unestani. Ei mitään kiinnostavaa, mutta muistinpa kuitenkin :)

  Alitajunta toimii.

  ReplyDelete