Wednesday, March 30, 2011

Perhe-helvetti naistenlehdestäLuin kampaajalla naistenlehdestä artikkelin kamalasta perhehelvetista. Se meni jotenkin tähän tapaan. Parisuhde eteni normaalisti ensimmäisen lapsen syntymiseen asti mutta sitten aviomies alkoi muistaa kauan tukahduttamiaan pahoja lapsuusmuistoja häiriintyneen äidin kanssa ja alkoi oireilla. Helvetti alkoi.

Kuusi vuotta pakkomielteistä käytöstä, alkoholia, vaimon syyllistämistä... kurjaa ja raskasta. Itsemurhayrityksiä joista kolmas onnistui. Kolme pientä poikaa jäi isää suremaan.

Tätä ulkopuolinen neutraalista kuvakulmastaan kysyy ja ihmettelee: Miksi hankkia vielä kaksi lasta lisää kun perhe-elämä oli jo ehtinyt kamalaksi äityä?

Vaimo ymmärsi jossain vaiheessa pelastaa itsensä, mennä terapiaan ja muuttaa erilleen asumaan. Lopuksi anoppi vielä letkautti: Näin tässä kävi kun et ottanut häntä takaisin.

Juttelin pari päivää sitten erään ystäväni kanssa joka vapautui hirveästä avioliitosta vasta kun mies kuoli, ei päässyt irti aikaisemmin. Totesimme että nykypäivänä on aika lailla helpompi pelastautua kuin ennen. Ehkä sanaa "helppo" ei kannattaisi tässä yhteydessä käyttää, mutta tarkoitimme että nyt kaikkien ulottuvilla on tietoa. Ystäväni sai tietoa luonnehäiriöisistä vasta avioliittonsa keskipaikkeilla. Irti pääseminen olisi ollut mutkatonta vain alussa.

Kirjoista tai naistenlehdistä voi löytää kuvauksia sellaisista liitoista jotka ovat tuhoon tuomittuja, väkivaltakäyttäytymisestä joka ei lopu vaikka puoliso polvillaan joka kerta vannoisi että oli viimeinen kerta, läheisriippuvuudesta... Lukiessaan moni on hätkähtäen tunnistanut oman tilanteensa ja saanut herätyksen. Mikä onni että on ihmisiä jotka kertovat oman hirveän tarinansa muiden avuksi.

6 comments:

 1. Eikä juuri kukaan halua uskoa, luulee peikko

  ReplyDelete
 2. toi anopin kommentti on kyllä ilkeä. johan on ihme että vielä yrittää puolustella poikaansa kun ihan takuulla on tiennyt tilanteen ja että on sen itse aiheuttanut. näkee lastenlastensakin kärsivän eikä silti osaa ottaa opikseen. :(

  näistä on aina hyötyä, myös niille jotka edustavat sitä toista osapuolta, siis jos osaavat ottaa opikseen. itsetutkiskelu auttaa erottamaan ongelmat ja mistä ne johtuvat - useimmiten vika on itsessä eikä siinä jota syyttää. itsekin yritän kovasti kasvaa paremmaksi ihmiseksi vaikka välillä tulee pahasti takapakkia. käytös- ja persoonallisuushäiriöitäkin voi hoitaa, niille ei tarvitse alistua, mutta muutos lähtee aina itsestä eikä sitä voi ulkopuolelta pakottaa.

  ReplyDelete
 3. Peikko: Niin, eikä ongelmia välttämättä näe läheltä, eikä ainakaan objektiivisesti.

  ReplyDelete
 4. Ill: Niinpä. Muutos lähtee itsestä.

  Vaikka miten raivoisasti pyrkii toista muuttamaan tulokset jäävät laihoiksi.

  Isoin käänne tulee jos oikeasti ymmärtää missä vika on. Parannusta ei tule ennen kuin on oikea diagnoosi.

  Tuon tarinan rouva sanoi että vyyhti alkoi aueta vasta kun hän "paljasti itsensä" eli alkoi puhua ulkopuolisille ja etenkin terapeutille. Kaikkein vihaisin hän oli jälkikäteen siitä että mies syyllisti häntä kaiken aikaa, ja lopuksi vielä anoppi.

  ReplyDelete
 5. Meillä oli aika vaikea liitto alussa, riitelimme jatkuvasti, ja lisäksi vielä anoppi, appi ja miehen kaverit olivat inhottavia minua kohtaan. Järkevä ihminen olisi lähtenyt, mutta minä en pystynyt. Olin jotenkin niin loppu, etten jaksanut edes ajatella eroa.

  No mies sitten lähti, mutta tuli takaisin, ja nyt meillä menee tosi hyvin. En tiedä, muuttiko lasten syntymä miestäni ja muiden ihmisten suhtautumista, mutta nyt liittomme on kuin toisesta maailmasta. Näinkin onneksi voi käydä.

  ReplyDelete
 6. Helena: Sinulla on ollut koettelemuksia elämässä. Olen todella iloinen että olet edennyt vaikeuksien kautta voittoon, niin kuin sanotaan.

  Aikaisemmin tänään ajattelin eräitä vaikeita aikoja menneisyydestäni, mutta sen sijaan että olisin surrut tai kauhistellut, tunsin isoa iloa siitä että vaikeuksien läpikäyminen on karaissut ja kasvattanut - Nyt pystyn tarvittaessa auttamaan muita samassa tilanteessa olevia.

  ReplyDelete