Thursday, July 24, 2008

APINOIDEN IHMISOIKEUDETAjatuksia jäi vaivaamaan ohimennen lehdestä lukemani artikkeli ihmisapinoiden ihmisoikeuksista Espanjassa. Nyt en vaan tiedä vaivaako minua se mitä olen oikeasti lukenut vai se mitä luulen lukeneeni. Viestinnän vastaanottaminen on oletuksia pullollaan joten todennäköisesti täydennän eilen vilkuilemani tekstin muistissani omalla mielikuvituksella ja oletuksilla.

Tällainen vaikutelma jäi: Ihmisapinoille halutaan Espanjassa oikeuksia ja parempia oloja eläintarhoihin. Pyritään saamaan aikaan lait jotka suojelevat apsuja joutumasta kidutetuiksi ja eläinkokeisiin. Papit (tai joku pappi?) vastustavat sillä perusteella että ihminen on korkeampiarvoinen kuin mikään eläin. 

Siis mitä? Eikö korkeamman olennon kuuluisi suojella muita? 

Kuuluvatko ihmisoikeudet vain ihmisille? Eikö eläimille kuulu vastaavanlaiset, niille sopivat oikeudet?

Ja vielä kutsuu itseään papiksi, p-kele!

Kuten sanottu, muistini saattaa olla hivenen värittynyt ja käsityskyky venähtänyt. Joka tapauksessa julistan että toivon ihmisapinoiden saavan ihmisoikeuksia ja apinaoikeuksia.

2 comments:

  1. Ei ihmisoikeudet kuulu muille kuin ihmisille. Jokaisella lajilla on omat oikeutensa, vaikka ne apinaoikeudet.

    Hmm... pitäisikös apinat vielä eritellä niin että marakatilla ja gorillalla olisi erilaiset oikeudet. Mutta eikös silloin pitäisi erotella ihmisoikeuksiakin rodun perusteella? Ihan kuin toisilla roduilla olisi erilaiset oikeudet kuin toisilla... siltähän oikeastaan se näyttääkin...

    Taitaa vaan olla parasta antaa kaikille kaikki oikeudet hovioikeutta myöden.

    ReplyDelete
  2. Oikeuksia kaikille, tai muuten ihmiset eivät kohta saa apinoida eivätkä sikailla :D

    ReplyDelete