Friday, August 22, 2008

LUE ENEMMÄN


"Elämää ei opi kirjoista." 

Joo, saattaa olla hyvä ohje. - Paitsi että usein sitä toistelee sormi ojossa ihminen joka ei koskaan lue kirjoja. Mistä hän siis tietää oppiiko niistä elämää vai ei?  

"Pyh! Kasvatusoppaat. Ei kirjoista voi oppia miten lapsia kasvatetaan." - Mistäs tiedät kun et ole yhtäkään opasta lukenut?


Älä väheksy kirjoja. Lue enemmän - luulet vähemmän.

21 comments:

 1. Anonymous7:56 am

  Aivan.

  Silloin tällöin tapaa ihmisiä, jotka kehuskelevat vinoon sävyyn, etteivät ole lukeneet elämässään yhtään kirjaa, eivätkä lue. - Just, joo. Minulle se on usein selvä merkki, että on parasta nostaa kytkintä. ;-)

  t. m

  ReplyDelete
 2. Maailma on täynnä ihmisiä, jotka eivät ole lukeneet yhtään kirjaa, Suomessa tapasin monta.

  "Pyh! Mistäs tiedät kun et ole yhtäkään lasta kasvattanut?

  ReplyDelete
 3. Haha, mieskätilötkin osaavat, vaikka eivät itse..

  ReplyDelete
 4. Ja vaikka et kirjoista oppisi mitään, aina voit nauttia niistä.

  Toisaalta jos oppia tarvii, niin kannattaa katsoa Youtubesta videoita. Olen esimerkiksi oppinut sen, että jos haluaa paeta autolla poliisia, parempi on osata oikaista spinnaava auto ja ajaa tyhjillä renkailla. Olen siis oppinut paljon ihan siltä varalta, että joskus pitää paeta poliisia. ;)

  ReplyDelete
 5. Olen niin usein kuullut tuon 'etten ole lukenut yhtäkään kirjaa' ja 'ei mulla ole aikaa sellaiseen' tai' maksavatkin niin paljon'(ei ole kai kuullut kirjastoistakaan'.

  ReplyDelete
 6. M: Juuri tuo vinoon sävyyn kehuskelu tekee minullekin halun poistua paikalta tomu pöllyten :)

  HANNELE: Tuostapa tulee mieleen maailman oikeat lukutaidottomat jotka eivät ole lukeneet kirjoja koska eivät osaa lukea. Italian TV:ssä luetaan yleisölle sanomalehtiä, joten välillisesti voi lukea :)

  TEME: Hyvä pointti. Ja ainahan voimme katsella kuvat. Yksi kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa.

  Oppia voi ihan mistä tahansa, jos on oppiakseen!

  ROOSA: Selittelijät ovat oma lukunsa :) Kirjat kalliita ja turhia... No onhan sekin yksi näkökohta kai... Jos kokeilee heille mainita kirjaston, he keksivät lisää syitä. Ajanpuute on vakioselitys.

  ReplyDelete
 7. Itse olen kirjojen suurkuluttaja, ja varmasti niistä jotain oppii jokaisesta :) Mutta eri ihmiset oppivat eritavoilla, ja jollekin se kirjasta lukeminen ei varmasti opeta yhtikäs mitään. Inhottaa kaikenlainen yleistäminen...

  Kyllä niistä kirjoista voi vinkkiä saada ja ajattelemisen aihetta vähintään! Se, kuinka paljon niistä oppii, riippuu lukijasta itsestään.

  Yksi vanhan opettajani lausahdus tuli mieleen. "Kaikki meistä ovat itseooppineita, vaikka olisi opetettukin.. oppiminen tapahtuu aina ihmisessä itsessään."

  ..lähti ajatukset omille urille näistä kirjoista ja lukemisesta.. hups :D

  ReplyDelete
 8. Oikein briljantti hupsahdus, Zahirlife :)

  Minä olin ehtinyt tässä välissä ajatella semmoisen ajatuksen että olen kautta elämän kasvattanut itse itseäni, mutta en suinkaan omin neuvoin, vaan muun muassa kirjojen avulla.

  Kirjat, TV, keskustelu... Toisten ihmisten ajatuksiin omiaan peilaamalla kehittyy eri suuntaan kuin pelkällä itsepähkäilyllä. Haluan "ajattelemisen aihetta", minkä kommentissasi mainitset, on minulla melkeinpä pääperiaatteena kun otan uuden kirjan käteen.

  ReplyDelete
 9. Kuule, noita lukutaidottomia on enemmän kuin arvaa, ei tartte hakea.

  Dysleksiäkin vieläkin kohdellaan huonosti kouluissa. Monet nuoret menee vinoon, kun tyhmä ope (usein ilkeäkin ope) ei tajua eikä osaa auttaa, 2008.

  ReplyDelete
 10. Minulla monet aikuisopiskelijoistani ovat itse ylpeinä kertoneet lukihäiriödiagnoosistaan. Yksi sai omansa vasta lähes 50-vuotiaana. Siihen asti oli ihmetellyt kovapäisyyttään englannin kielessä. Kyllä tuli kuule vauhtia oppimiseen kun sain hänet yksityisoppilaaksi!

  Ihan törppöjä tapaukset joissa ymmärtämättömyys, ja mahdollisesti ilkeyskin, kuten sanot, vallitsevat.

  ReplyDelete
 11. niin, eihän pitäisi olla se yksityisoptuskaan välttämätön

  ReplyDelete
 12. Kirjat voivat valaista ihmiselle, mitä ovat valmiita oppimaan muutenkin. Jotenkin aina valitsemme kirjat ja sen mitä niistä pohdimme. Uskoisin, että meitä kiinnostavat itsellemme ajankohtaisimmat asiat näissä oppaissa. Jossain alitajunnassa voi hautua monenlaista, mutta kirjojen avulla voimme mahdollisesti tiedostaa, mitä olemme valmiita kulloinkin oppimaan tai mitä haluamme tietää.

  ReplyDelete
 13. Onneksi kirjastot ovat olemassa.
  Voi kai sanoa, että sieltä löytyvät ne suuret ja pienetkin teokset, joihin maailman tärkeimmät havainnot ja ajatukset on taltioitu.
  Kirjaston aineistoa lukemalla voi myös saavuttaa (esim. aikuisena) kaikki korkeaa koulutusta vaativat tiedot -ilmaiseksi, ilman kouluja, ja omaan tahtiin, jos vain omaa motivaatiota, tutkijan mielta ja uteliaisuutta eri ilmiöille sekä tietysti aikaa.
  En toki väheksy koulumaista opetusta, sillä kaikista meistä ei ole yksin tiedon viidakoissa vaeltajiksi.
  Mutta hyvä, että vaihtoehtoja on niitä halajaville.

  Itselläni on ollut laiskanpuoleinen lukukesä. On ollut niin paljon muuta tohinaa, mutta olen oikein päättänyt taas kantaa kirjakassillisia kirjastosta kotiin.
  Mikäs sen mukavampi pimeinä syksyiltoina, kuin istua lukulampun valossa, tavata uusia jännittäviä henkilöitä, miljöitä, matkustaa maailmalla, vaihtaa ajatuksia kirjailijoiden näkemyksistä, - puolesta tai vastaan.
  No, tämä internet-yhteys maailmaan on myös tietynlaista seikkailua tiedon valtavassa kaikkeudessa, mutta kyllä kirjan lukeminen on tietyllä tapaa kiehtovampaa.

  ReplyDelete
 14. MARJAISA: Juuri noin olen lukemisen omalla kohdallani kokenut että kirjoitetuilta riveiltä minua puhuttelevat juuri ne sanat jotka liittyvät senhetkisiin mietteisiini - "ajankohtaisimmat asiat", kuten sanot.

  Pidän kommentistasi: Se tulee tajuntaani kuin kristallipallon takaa luettuna, rauhallisen tunnelman vallitessa :)

  LEONOORA: Erittäin viisaasti puhut sinäkin.

  Kirjastoista olen lukemalla opiskellut muuta kuin omaa alaani, ja useiden opusten avulla täydentänyt omaa ammattitaitoani. Tosiaan - ei ole maksanut mitään!

  "Kantaa kirjakassillisia kirjastosta kotiin" - kylläpä kuulostaa houkuttavalta. En ole aikoihin sitä tehnyt.
  Jossain vaiheessa alkoi tuntua siltä että ostan kirjat mieluummin omiksi kuin vien kotiin muiden lääppimiä kirjoja, varsinkin sellaisia joihin on kirjanmerkiksi jätetty kastemato :D

  ReplyDelete
 15. Kirjan pitää olla oma! Kirjasto on siitä ikävä, että sen kirjan joutuu palauttamaan. Onneksi monesti alennusmyynnistä, kirppareilta ja antikvariaateista saa hyviä kirjoja halvalla.

  ReplyDelete
 16. Etenkin jos kirja on niin mieleinen että sen haluaa lukea usein, katsella ja selailla sitä, sen pitää olla oma.

  (Toisaalta jos pettyy kirjaan, parempi että sen voi palauttaa kirjastoon.)

  ReplyDelete
 17. Rita, Teme: On kirjoja, jotka ehdottomasti haluaa ostaa omaan hyllyyn, mutta myös niitä, jotka eivät kaipaa kuin kenties silmäilyn tai yhden lukukerran.
  Harvoilla meistä on rahaa ja tilaa suureen kotikirjastoon, joten hienoa, että meillä on edelleen suht. korkeatasoinen ja monipuolinen kirjastolaitos.
  Uutuuksia joutuu tosin jonottamaan, mutta kaukaa viisas tutkii kustantajien ennakkotietoja ja tekee varaukset ajoissa.

  ReplyDelete
 18. Kirjasto on hyvä, omakin kirjaso on mieleeni.
  Kiinaöaisen viisauden mukaan puutarha ja kirjasto..

  Jag är biblioman, bokälskare, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker.

  ReplyDelete
 19. LEONOORA: Kirjasto on kunnioitettavan hieno laitos. Törppöjä ovat ne jotka eivät arvosta vaan kohtelevat kirjoja miten sattuu. Onneksi valtaosa käyttäjistä lienee asiallisia.

  HANNELE: Suurenmoista filosofiaa.

  Kirjastoissa ja puutarhassa on se yhteinen piirre että molemmissa on paljon lehtiä :D

  ReplyDelete
 20. blad - det funkar på svenska med :)

  ReplyDelete
 21. Anonymous4:59 am

  good points and the details are more precise than somewhere else, thanks.

  - Murk

  ReplyDelete