Thursday, November 19, 2009

Kouluampujat ja terroristitUSA:ssa on ehtinyt kouluampumistapauksia kertyä uskomattomat määrät. Oliko se 1996 kun ne alkoivat? Johonkin vuoteen mennessä niitä oli 73, nyt varmaan jo enemmän.

Päällimmäinen kysymys kai aina miksi?

Seuraava kysymys on mistä voimme arvata, tunnistaa, ennakoida...?

Miten voimme suojautua ja suojella muita?

Yhdysvalloissa on erityisiä profiloijia jotka tutkivat tapauksia, etsivät niistä yhteisiä piirteitä ja yrittävät päästä perille motiiveista ja taustoista. En tiedä onko Suomessa mutta olisi kyllä järkevää.

Mitä eroa muuten on kouluampujilla ja terroristeilla? Ovat kouluampujat terroristeja?

Yksi minkä käsittääkseni voimme ennakoida on se että kouluterrori-iskun jälkeen alkaa tulla (vale)uhkauksia 15 - 16 - vuotiailta pojilta nettiin tai kännyköihin.

Ennakointi on mahtava ase uhkaa vastaan. Millä voitaisiin arvata ennakolta milloin isku tapahtuu? Millä osattaisiin lukea ihmisten ajatukset?

7 comments:

 1. koulussa opettajia voisi alkaa kouluttaa tällaisia tapauksia varten ja tunnistamaan esim oppilaiden aineista merkit jotka viittaavat siihen että on syntymässä uusi kouluampuja. radikaali keino olisi säännölliset psykologiset testit kouluissa mutta se nyt menee vähän valvontayhteiskunnan puolelle. muutenkin tässä asiassa on muiden ihmisten turvallisuus vs valvontayhteiskunnan vaarat. että mihin saakka voi valvoa niin ettei mene överiksi ja vahingoita ihmisen ihmisarvoa ja oikeuksia.. myös sitä ei kannata jättää huomiotta että valvonta ja tutkiminen voi itsessään olla jollekulle sytyke. O.o

  ReplyDelete
 2. Kouluilla on ollut opettajille asiantuntevaa koulutusta aiheeseen liittyen viimeistään viimeisen tapauksemme jälkeen ja sitä saadaan edelleen. Eri tahojen kanssa tehdään vaikuttavaa yhteistyötä ja sosiaalisten taitojen ja osallisuuden edistämistä toteutetaan erinomaisin menetelmin. En käy kuitenkaan jakamaan näitä sen tarkemmin esim. netissä kaikelle kansalle, kun kyseessä on koulujen sisäinen asia. Jokainenhan voi katsoa omalta osaltaan peiliin ja miettiä kohdaltaan, miten voi toimia joka päivä yhteisen turvallisuutemme eteen. Sitähän me opettajat joka tapauksessa jo muutenkin teemme joka päivä, mutta ikävä kyllä, se ei taida aina yksin riittää.

  ReplyDelete
 3. P.S. Myös Amerikan tutkimukset ovat tiedossa.

  ReplyDelete
 4. isoveli valvoo pian joka paikassa, se voi olla tarkoituskin

  ReplyDelete
 5. Minusta kannattaisi panostaa vanhemmuuden tukemiseen ja nuorten psykologiseen avunsaantiin. Siinä vaiheessa kun kouluiskut ennakoidaan, ollaan jo myöhässä liikenteessä. Minusta pitäisi kysyä, mitä tehdä toisin, jotta kukaan ei syrjäytyisi, masentuisi, ketään ei kiusattaisi jne. Kun aloitetaan ennaltaehkäisy jo pienestä pitäen, ei jouduta koskaan siihen tilanteeseen että etsitään suurennuslasin kanssa mahdollisia koulusurmaajia kun uhkaukset on jo päällä.

  ReplyDelete
 6. Isoveli valvoo? Eikö pikemminkin niin, että me itse tartumme aikuisina härkää sarvista ja pysyttelemme ajan tasalla - ei olla mikään syrjäinen takapajula, jossa jäädään avuttomina tuleen makaamaan, kun ei oteta selvää asioista, pyritä aktiivisesti toimiviin ratkaisuihin eikä tiedetä mistään mitään.....

  ReplyDelete
 7. Mitenkä tuommosia voi millään etukäteen ennustella?
  Luulisin etteivät tekijät kovasti mainosta etukäteen aikomuksiaan.
  Jos tuohon olisi konsti keksitty, se olisi kaiketi jo käytössä.
  Juuri nyt tätä kirjoittaessa tulee uutisista kyselyn tulos:
  N.45%nuorista tytöistä syyllistyy jatkuvaan tönimiseen, kiusaamiseen ja läpsintään muita kohtaan!!!
  Saattaisi olla paikallaan tehdä kotona tarkastus.
  Käyttäytyykö se minun pilttini noin?
  Ja jos, niin MIKSI?

  ReplyDelete