Tuesday, February 23, 2010

Kaikkien kanssa pitää leikkiä


Meillä kotona ja ystävien kodeissa kokoontuessamme olemme sekalaista seurakuntaa. Joukossa saattaa olla skientologeja, katolisia, luterilaisia, islamilaisia, bahaiuskovia, uskonnottomia... Pidän siitä että ihmiset eri uskonnoista tulevat yhteen. Sen kaltainen uskontojen yhdistyminen on mielestäni toivottavaa. Pöydässä on kaikenlaista. Islamilaiset ja heidän lapsensa eivät syö siitä nakkeja. Jos sattuu olemaan paastonaika, jotkut eivät syö ennen kuin auringon laskettua. Kukin omien tapojensa mukaan.

Hiekkalaatikkoikäisille sanotaan että kaikkien kanssa pitää leikkiä. Toteuttavatko kaikki ne sanojat sitä filosofiaa omassa elämässään?

7 comments:

 1. Voisiko tulevaisuuden visiona olla kaikkien eri uskontosuuntien kesken toimiva yhteinen "leikkisäännöstö", jonkilainen Religion Franca?

  Tämä tuli mieleeni, kun palasin juuri eri kansallisuuksien yhteisestä tilaisuudesta, jossa puhuimme vähän jokainen oman identiteettimme säilyttäen keskenämme tietynlaista Lingua Francaa, jolla ei ollut varmaankaan tekemistä minkään tietyn englannin kielen kanssa, ei esim. Oxfordin englannin...

  Mutta hyvinpä toimeen tultiin! Ihan kuin ennen muinoin lapsuudenkodissani, jossa eri uskonnot tulivat erinomaisesti toimeen keskenään. :)

  ReplyDelete
 2. Täytyy sanoa, että monissa uskonnoissa on myös paljon sellaista, mitä ei pitäisi hyväksyä, kuten erilaisten ihmisten tuomitseminen, halal-teurastus, ympärileikkaus ym.

  Viittaan edellisen postin toiseen kommenttiini.

  ReplyDelete
 3. Useinkaan uskonto ei tule ollenkaan esille ihmisten välisessä seurustelussa. Sitä pidetään Suomessa yksityisenä asiana. Eihän työtovereistakaan aina tiedetä, mihin uskontokuntaan he kuuluvat.

  Monilla paikkakunnilla uskontojen valikoima on lisäksi aika pieni. Hyvä kun tulee kirjavuuttaa eri herätysliikkeistä.

  Rita, Sinulle on harvinaisen paljon kansainvälisiä yhteyksiä. Useimpien työpaikalla tai naapurustossa näin ei ole.

  Kanadassa naaapuristoni oli kuin YK, mutta täällä ei. Arvelisin, että eräs naapurini on katolinen. Lasteni työpaikalla on taas työntekijöitä kaikkialta maailmasta. Se on rikkautta.

  ReplyDelete
 4. Kulttuuri, kieli ja identiteetti kietoutuvat yhteen, ja on myös kansallisuuksia, joissa uskonto yhdistää vahvasti koko paketin. Niinkuin en kannata "turhien" (?)kielten lakkattamista, en näe sitäkään erityisen hedelmällisenä, että uskonnot lakkautettaisiin. Eikös suvaitsevaisuuteen juuri sisälly se, että kaikki kukat saavat kukkia? :)

  En kannata identiteetin riistämistä millään tapaa toisen ihmisen tai ihmisjoukon tekemänä. Globaali kehitys henkisen kasvun seurauksena onkin jo toinen asia. Mukana mennään! :)

  ReplyDelete
 5. Näin ne kukkivat:
  Maailman väestöstä kristittyjä on 33,1% , muslimeja 20,4 % , hinduja 13,5 %, ei-uskonnollisia 11,9 %, kiinalaisperäisten uskomusten kannattajia 6,3 %, buddhalaisia 5,9 %, kansanuskontojen kannattajia 3,9 %, ateisteja 2,3 %, uusien uskontojen kannattajia 1,7 %, sikhejä 0,4 %, juutalaisia 0,2 %, muita 0,4 %.

  Kristinusko kasvaa kovaa vauhtia Afrikassa, vaikka sen kannatus vähenee prosentuaalisesti Euroopassa, johon muuttaa paljon mm muslimeja.

  ReplyDelete
 6. Suvaitsemattomuus on Välimeren itäreunan läheisyydessä syntyneiden uskontojen yhteinen piirre. Juutalaisuus tekee siinä piristävän poikkeuksen: he pitävät itseään valittuna kansana, mutta antavat muiden olla vapaasti huonompia. Muut niin kristilliset kuin islamilaiset suuntaukset ja lahkot ovat kohtuu agressiivisia muita kohtaan ja laajentumishaluisia.

  Typerää.

  Itse mielelläni viljelen vanhan uskomme mukaisia lausahduksia tarkasti valitussa kuulijakunnassa ja hauskaa on, minulla.

  ReplyDelete
 7. Sinulle on haaste blogissani.

  ReplyDelete