Thursday, October 14, 2010

Milloin homoavioliitot sallitaan?Erittäin kiinnostavaa keskustelu homoavioliitoista televisiossa. Katselin/kuuntelin sen juuri netissä. Tarjottiin moninaisia näkökohtia; lainsäädäntö, tunne, oikeudet, raamattu... Ruutuun tupsahtelevat heitot tulivat käsittääkseni katsojien tekstiviesteistä. Tämä jäi erityisesti mieleeni: MITÄ JOS SE OLISI SINUN LAPSESI?

Kaikki puheenvuorot eivät olleet ahdasmielisiä, mutta monet kyllä. "Missä menee raja? Annammeko seuraavaksi valtuudet mennä naimisiin lempihauvelin kanssa?" Päälle asiallista selittelyä: "Niin, meidän tehtävämmehän on kysyä mihin raja vedetään? Puheenvuoroani tulkittiin väärin."

Edelleenkin eduskunnassa vain hiukan vajaa puolet puoltaa homoavioliittoja. Kansan keskuudessa tehdyssä kyselyssä reilu puolet antaisi luvan niihin. "Kyllä kansa tietää", yksi keskustelijoista naurahti.

PUOLTAVAA

Viitattiin tapauksiin jossa valkoihoiset ja tummaihoiset eivät ole saaneet lupaa solmia avioliittoja. Apartheid mainittiin. Huomautettiin että kristittyjä vainottiin varhaisina aikoina ja kesti kauan ennen kuin heidät hyväksyttiin. Pointti oli uskoakseni että luulisi kristittyjen ymmärtävän että muita ei saa sortaa ja syrjiä. Tähän yksi pappi ihmettelemään että miten vainoaminen ollenkaan liittyy aiheeseemme. Hän kun ei nyt saanut tästä ajatuksesta kiinni...

VASTUSTAVAA

Raamatussa kuulemma SELKEÄSTI puhutaan vain miehen ja naisen välisestä liitosta, ja tästä seuraa että se on systeemi ja muu on kiellettyä.

En tunne raamattua tarpeeksi, mutta epäilen että tulkinta ontuu. Ei siellä puhuta suomalaisistakaan mutta olemme silti sallittuja. Onko raamatussa määräys että nainen vaietkoon seurakunnassa, vai muistanko väärin?

Keskustelu pysyi paljolti kirkossa ja uskonnossa, ainakin ohjelman alkuosassa. En tiedä pääseekö sen jatko-osan näkemään tuossa linkissä. Pitää kokeilla myöhemmin.

Kirkosta oli erottu sankoin joukoin heti ohjelman jälkeen.

Eikö uskontojen sanoma ole rakkaus, lähimmäisenrakkaus, suvaitsevaisuus, huolenpito toinen toisistamme?

Kaikkien gay- ja lesboläheisteni puolesta toivon että homoavioliitto saadaan pian lailliseksi ja luontevaksi osaksi yhteiskuntaa eikä heitä ja heidän lapsiaan syrjitä.

Äh, tämä postaukseni on tämmöistä hajanaista röpellystä... Halusin jotenkin viedä keskustelua eteenpäin. Tuossa
TV-keskustelussa oli hienoa kun useat tahot ja eriävät mielipiteet saivat vuorollaan tulla esiin, eivätkä teräaseet tahi mädät tomaatit lennelleet. Lisää keskustelua!


9 comments:

 1. Katsoin Areenasta kyseisen ohjelman.
  En voi kuin ihmetella kuinka tana paivana sivistynyt suomalainen voi ajatella niin ahdasmielisesti kuin ko. ohjelmassa.

  Elsa Saisio, elava esimerkki siita ettei lesboparin kasvattama ihminen ole yhtaan sen kummallisempi kuin heteroparin.

  Alussa esiintynyt isa vaikutti ihan tavalliselta ihmiselta. Jos han istuisi bussissa vieressani en voisi tietaa, etta han on homo.
  Eiko tarkeinta ole ihminen, ei seksuaalinen suuntaus.
  Minua ei kiinnosta patkakaan kuka miten nai keta.

  Omassa tuttavapiirissani mm. homoparin lapset ovat ihan tavallisia, koko perhe elaa ihan tavallista arkea.
  Raamatun ja uskon tuominen taman tyyppiseen keskusteluun on turhaa.
  Usko on usko ei totuus.
  Jokainen voi uskoa mihin haluaa mutta sita ei tule sotkea kuka kenenkin kanssa haluaa avioliittoon.
  Miksei homopari voisi saada samaa laillista oikeutta kuin heteropari? Samanlaisia ihmisia kaikki!

  Meidan aikuisten vastuulla on se miten kanssaihmisista puhumme ja millaisella asenteella.
  Jos me aikuiset olemme ahdasmielisia niin mita voi olettaa sellaisessa ymparistossa kasvavasta lapsesta?
  Kyse ei siis ole vain juupas eipas kiistasta vaan ihmisarvosta, suhtautumisesta kanssakulkijoihimme.

  ReplyDelete
 2. BLOGitse: Kiitos puheenvuorosta. Tykkäsin lukea.

  Kirkko oli ilmeisesti siksi mukana että puhuttiin kirkkohäistä, siitä pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevia. Myös siitä oli puhe että kaikki papit eivät suostu siunaamaan homoja ja lesboja.

  Meillä on jo naispresidentti. Meillä on naispappeja. Se kertoo siitä mihin suuntaan ollaan menossa. Tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kohti on kurssi :)

  ReplyDelete
 3. Tuota sivuava tarinakin on olemassa.

  ReplyDelete
 4. Keskustelu paljasti minusta parhaiten sen, kuinka paljon ihmiset pelkäävät vierasta. Lisäksi jopa tuntui siltä, että osa keskustelijoista uskoi homouden olevan niin houkuttelevaa, että jos sukupuolineutraali avioliitto sallittaisiin, kukaan ei enää haluaisi olla hetero ja sitten ihmiskunta kuolisi sukupuuttoon (mutta silti homoille ei saisi antaa oikeutta kasvattaa lapsia...). Keskustelussa sekaantui avioliitto ja kirkollinen vihkimyys, samoin se, että kyllä niitä lapsia syntyy avioliiton ulkopuolellakin.

  Kaipa nämä keskustelut täytyy käydä, ja vastakkainasettelun näennäisneutraaleilla ehdoilla. Onneksi kirkossakin on sentään sellaisia ihmisiä, jotka tekevät parhaansa taatakseen kaikille ihmisille tasaveroiset mahdollisuudet perheeseen ja rakkauden ja sitoutumisen tukemiseen. Hitaasti vain kaikki kehitys tapahtuu.

  Ei avioliiton arvo siitä romahda, jos se tarkoittaa yhteiskunnan edessä tapahtuvaa sitoutumista toiseen ihmiseen sukupuolesta riippumatta. Suurempi uhka avioliittoinstituutiolle lienee avoliittojen yleisyys, jos nyt uhkia täytyy edes nähdä.

  ReplyDelete
 5. Niin juuri: tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kohti!

  ReplyDelete
 6. ISOPEIKKO: Kiitti! En ollut tuota lukenutkaan, varmaan kesäkiireiden vuoksi.

  MA-RIIKKA: Kiitän kommentistasi. Siinä on paljon mietittävää. Erittäin kiinnostavia asioita otat esille. Tämä on mitä monitahoisin kysymys! Taidan katsella sen ohjelman vielä uudelleen netissä jos suinkin ennätän.

  SEIJA: Ei ole tasa-arvoa maailmassamme ellemme sitä aina vaatimalla vaadi! Pitää olla valppaina :)

  ReplyDelete
 7. Kiitos tästä postauksesta Rita.

  Minua huvitti kovasti yksi tekstiviesti, joka läjähti ruudulle jotenkin näin: "20 vuoden päästä tämä keskustelu on vain huumoriklippi youtubessa", koska niin todellakin luultavammin käy. Sehän on vain ajan kysymys.

  Tasa-arvoa kaivataan maailmaan. Ja rakkautta ei ole ikinä liikaa. Ihminen ei sitä itse päätä syntyykö homoksi vai heteroksi. Se menee vähän samaan kategoriaan kuin ihonväri. Aloin kuitenkin näkemään punaista sen yhden naikkosen sanottua jotakin tähän tyyliin: "on ihan ok olla homo, mutta voit itse päättää elätkö syntisesti sellaista elämäntyyliä harjoittaen".
  Vai niin.

  Nyt olisi kirkon aika uudistua. Miksi avioliitto tulkitaan suoraan vain miehen ja naisen väliseksi, kun tieteen ansoista luomiskertomustakaan ei enää oikein voida tulkita suoraan ??
  Tulee sellainen fiilis, että c'moon ihmiset.

  Mutta joo, ei tässä oikein ollut sen järkevämpää sanottavaa.

  ReplyDelete
 8. Keskustelua tarvitaan. Itselleni tasa-arvo kaikkien ihmisten kesken on tärkeää. Jossakin se toteutuu tälläkin hetkellä ja toisaalla ei ehkä koskaan.

  Mikään ei kuitenkaan muutu, jos ei kukaan yritä mitään muuttaa.

  Kiva, että sinä jaksat yrittää:)

  ReplyDelete
 9. YKSINÄINEN SUSI: Kiitän kommentista.

  PINK LINKS: Monet kiitokset.

  oooooooooooooooooooooooooooooooooooo

  KIITOS KAIKISTA KOMMENTEISTA. KESKUSTELU VIE ETEENPÄIN !

  ReplyDelete