Sunday, October 03, 2010

Poimintoja kiusaajakirjastaMarkkinoilla on runsas tarjonta opuksia kiusaamisesta, kiusatuista, häiriköistä, häiriöisistä, narsisteista. Samat asiat ja ilmiöt toistuvat tapauskertomuksissa, samoja selityksiä tarjotaan ja samoja neuvoja annetaan, mutta silti nousee uutta kuvakulmaa, uusia luokituksia uutta juttua pohdittavaksi. (Kuvan voi klikata isommaksi.)

Tämä kirja on minulla loppumetreillä. Olen lukenut osat

Kokemuksia kiusaajasta
Miksi kiusaamista on vaikea tunnistaa
Kiusaaja yksityiselämässä
Kiusaaminen työelämässä
Mitä työpaikoille toivotaan
Kiusaajalla voi olla persoonallisuushäiriön piirteitä
Kuka joutuu uhriksi ja miksi
Mitä uhrille tapahtuu?

Nyt luen viimeistä osaa

Uhrista selviytyjäksi

Pistän tähän muutaman otteen teoksesta.

"Kaikkein surkein on uskonnollisten yhdyskuntien tilanne. Teoriassa siellä ei ole mitään ongelmia, kaikki toiminta tapahtuu rakkauden hengessä. Luterilaisen seurakunnan kirkkoherra on kaiken lisäksi käytännössä miltei erottamaton. Kun kaiken ylle levitetään uskonnollisuuden kaapu. kiusatun on vaikea saada ketään uskomaan väitteitään. Eihän niin kunnioitettu, kehuttu ihminen voi sellaista tehdä?" (sivu 102)

"Neuvoja taisteluun

Älä suostu syyllistymään. Voit joutua syytöksien kohteeksi, mutta syyllistymällä annat kiusaajallesi valtaa. Sitä hän juuri haluaa.

Älä sääli. Alistajaa ei kannata missään tapauksessa sääliä, sillä hän itse ei kykene tuntemaan minkäänlaista sääliä tai syyllisyyden tunnetta.

Älä usko hänen muuttumiseensa. Turha odottaa että kiusaaja muuttuu paremmaksi. Niin ei tapahdu. Hän ei muutu, koska ei halua muuttua, sillä hän ei tunne tarvetta muuttumiseen. Hän on mielestään aina oikeassa ja muut ovat väärässä. Positiivinen ajattelu ei valitettavasti tässä kannata, eivätkä terapiat riitä." (Sivu 222)

2 comments:

  1. Kiusaamisessa onkin paljolti kyse vallankäytöstä.

    Todella hyviä ohjeita!

    ReplyDelete
  2. PINK: Vallankäytöstäpä hyvinkin.

    Kiusauksen kohteen ei kannata antaa omaa valtaansa pois. Asiantuntevat kirjat auttavat tunnistamaan omaa tilannetta.

    ReplyDelete