.

Orava tammessa, ei oranvanpyörässä. (Klikkaa isommaksi.)
TV-ohjelma HÄRKÄÄ SARVESTA esitteli naisen joka kertoi joutuneensa yrityksessä esimiehen epäsuosioon. Toimittajan lisäksi studiossa oli neljä muuta oman alansa asiantuntijaa, yksi heistä psykologi Laura Jansson, joka on sivumennen sanottuna tuttavani, samaten kuin iranilaistaustainen toimittaja Aram. Eräs ystävä oli suositellut ohjelmaa, mistä olin iloinen, koska en olisi omin päin tullut sitä nauhoittaneeksi ja katsoneeksi. Ensi hämmästyksestä toivuttuani, siis siitä että tuttuja naamoja oli telkkarissa, katselin ja kuuntelin erittäin kiinnostuneena.
Työpaikkakiusaamiseen, työperäiseen masennukseen ja työpaikan henkilöongelmiin on monta eri näkökulmaa ja useita vaihtoehtoja asioiden selvittelyyn. Vihonviimeinen konsti on riitaannuttaminen ja raastupa.
Tässä nimenomaisessa tapauksessa psykologi neuvoi haastateltavaa etsimään positiivisia keinoja ulos tilanteesta, koska syyttämisen kautta tilanne kääntyisi aina vain enemmän tätä itseään vastaan. Hänen minuutensa kärsisi lisää, riitely verottaisi voimia jotka jo ennestäänkin olivat vähissä. Tilanne oli ollut jo kauan voimassa ja oletettu uhrimme oli kärsinyt masennuksesta. En tarkoita vähätellä hänen kärsimyksiään kun sanon oletettu uhri. Tarkoitan vain että asiaa ei ollut virallisesti todistettu.
Paikalla olleet työelämän sovittelujen asiantuntijat sanoivat että että kiusaamista on erittäin vaikea asiallisesti todistaa, joten lakimiehen mukaan tuonti ei kannattaisi. Hyvä idea olisi mennä kiusaajaksi koetun esimiehen yläpuolelle, ottaa yhteyttä hänen pomoonsa, mutta tässä tapauksessa sellaista ei ollut. Haastateltava kuului itse firman johtoryhmään, ja esimies oli ilmeisesti ylin pomo.
Ohjelman aikana, ja erilaisia neuvoja kuunneltuaan haastateltavamme tuli siihen päätökseen, että hän aikoo jättää työpaikkansa, ja lähteä sieltä neuvottelemalla itselleen mahdollisimman hyvät irtisanomisrahat.
Yksi mitä työelämässä kipeästi tarvitaan on hyvä johtajuus. Hyvän johtajan pitää kannustaa alaisiaan eikä jatkuvasti mollata, vähätellä, sivuuttaa ja painaa alas kuten tämän alaisen tapauksessa. Tuntui todella typerältä kuulla että johtaja jätti soittopyynnöt palauttamatta ja vastasi meileihin sihteerinsä kautta. Joka tuntee ihmisen psykologiaa tietänee että ignoreeraaminen on niitä pahimpia kanssakäymisen muotoja. Nonchaleeraaminen on aika hyvä sana. Eräs asiantuntijoista heitti sen keskusteluun. Nonchalantti = välinpitämätön. Ignore = jättää huomiotta. Jätän enemmät sananselitykset toiselle minälleni
KIELTENOPEN BLOGIINIIhmisen psyykelle tekee pahaa hallaa jo lapsesta asti se jos vanhemmat noudattavat vanhaa kaistapäistä ohjetta siitä että lasten pitää vain näkyä eikä kuulua. Meidän kaikkien pitää saada näkyä ja kuulua, olla osa perhettä, työyhteisöä, ihmiskuntaa.
.