Friday, September 21, 2007

PYÖRÄILY ON YMPÄRISTÖTEKO

.

Helsingin aktivistit liikehtivät taas. Aktivistiystävä Annalta tuli meiliä:

Kokoontuminen lauantaina 22.9.2007 klo 16.30 Havis Amandan patsaalla Helsingissä.

Lauantaina 22.9. vietetään Autotonta päivää, joka kritisoi saastuttavaa Ja tilaavievää yksityisautoilua ja sen asemaa kaupunkisuunnittelussa. Luvassa on muun ohjelman ohella Kriittinen pyöräretki, joka esittää kansalaisille vaihtoehdon autohullutukseen: pyöräilyn.

Kehnosti suunnitellut huonokuntoiset pyörätiet ja tärkeiden pyöräkaistojen puute osoittavat, että pyöräilyä ei nähdä varteenotettavana liikennemuotona, vaan lähinnä marginaalisena harrastuksena. Lisää aiheesta:

ONGELMAPAIKAT

Kaupunki on suunniteltu lähes yksinomaan autojen ehdoilla. Yksityisautoilua tuetaan julkisesti mm. uhraamalla suunnattomasti tilaa parkkipaikkoja varten. Pyöräilijät pakotetaan ajamaan ahtaissa väylissä ja rikkomaan renkaansa katukivetyksiin ja lasinsiruihin tai taluttamaan pyöräänsä jalankulkijoiden seassa. Pyöräily on täysin alisteista autoilulle. Päästäkseen kadun yli on painettava nappia ja odotettava, kunnes autoliikenne taukoaa, vaikka perustamalla pyöräkaistoja mahdollistettaisiin pyöräilijöiden sujuva ja turvallinen liikkuminen kaupungissa.

Pyöräily on paitsi ympäristöteko, myös terveellistä. Harrasta siis hyötyliikuntaa, varsinkin Autottomana päivänä, ja tule kanssamme pyöräretkelle!

Kriittisen pyöräretken reitti on vähän yli 10 km. Retki kestää noin tunnin ja kiertää Kampin, Töölön, Meilahden, Rautatieaseman, Kallion, Vallilan, Sörnäisten ja Kruununhaan kautta. Mukaan voit tulla myös matkan varrelta.

Kriittiset pyöräretket ovat osa Critical Mass -liikettä, joka on edistänyt pyöräilyn ja muun ihmisvoimalla kulkevan liikenteen asemaa maailman pienissä ja suurissa kaupungeissa vuodesta 1992 lähtien. Nykyään kriittisiä pyöräretkiä järjestetään Suomessa paitsi Helsingissä, myös Turussa, Tampereella ja Joensuussa. Seuraavan kerran Kriittinen pyöräretki järjestetään Helsingissä 9.10.

Voit ottaa mukaan omalla vaatimuksellasi varustetun kyltin tai lipun, jonka kiinnität pyörääsi.
.

7 comments:

  1. Anonymous11:51 pm

    Kun joskus on aikaa niin tule tekemään pyöräretki Kälviältä Kokkolan ja Larsmon kautta Pietarsaareen ja vaikka takaisinkin. Pyötätietä riittää ja se kulkee kaunista rantatietä seuraten. Pikkukaupungeilla on omat etunsa. Pyörällä pääsee eikä muuta kulkuneuvoa kohtuu säällä enimmäkseen kannata ottaa.
    T: Pikkuliina

    ReplyDelete
  2. No tuo oli päivän paras tarjous, kiitos! (Tosin kello on vasta puoli 5 aamulla:) Kuljen itse nykyään enimmäkseen kävelemällä. On hommat niin hauskasti että työskentelen kotona.

    ReplyDelete
  3. Anonymous10:22 am

    Autotonta päivää voi pitää nuorena ja lapsettomana,
    ei sitten ison perheen kanssa yhtä helppo pärjätä.

    ReplyDelete
  4. Asenne ratkaisee - tässäkin. Jos isossa perheessä jokaisella on oma autonsa, se on ihan eri juttu kuin se että 5 ihmistä menee jonnekin yhdellä autolla. Kyse ei ole siitä että meidän kaikkien olisi pidettävä yksi autoton päivä vuodessa, vaan siitä että mietimme mitä voimme tehdä vähentääksemme haittoja.

    ReplyDelete
  5. Anonymous9:08 pm

    Asenne, vasta 33 vuotiaana sain ajokortin,
    tiedän kyllä, miten bussilla ja junalla matkustetaan :)

    Perheessämme on jokaisella polkupyörät, joita käytetään talvellakin. Joka päivä.

    ReplyDelete
  6. Anonymous9:13 pm

    P.S.
    Autoa ei käytetä joka päivä :)

    ReplyDelete
  7. Siispä nostamme perheellenne hattua :)

    ReplyDelete