Sunday, May 18, 2008

ASIAT JOIHIN EI VOI VAIKUTTAA JA NE JOIHIN VOI


Lapsikaveri teki väritystehtävää ja siinä samalla kertoili minulle hauskasta pelistä tai leikistä jonka oli harmikseen menettänyt kun se oli poistettu paikasta jossa se oli ennen ollut. Minulle ei oikein selvinnyt mikä ja missä se oli ollut, mutta sen tajusin lamaantuneesta äänensävystä että väärään suuntaan oltiin menossa ja synkkiä pilviä alkoi kerääntyä pään päälle.

Sanoin lapselle: "Jos sitä ei enää saa takaisin ja kuitenkin pidät ajatukset siinä, tulet aina vaan surullisemmaksi. Kannattaa ajatella jotain kivaa mitä elämässäsi on." Kasvot kirkastuen hän sanoi: "Joo, mä voin ajatella mun syntymäpäiviä!" 

Olipa ihminen minkä ikäinen tahansa, miksi ottaa tavaksi valittaa asiaa johon ei voi vaikuttaa kun voi suunnata ajatuksensa asioihin joihin voi vaikuttaa?

Miksi ehdoin tahdoin masentaa itsensä selittämällä mikä kaikki on korjaamattomasti pielessä jos voi pitää mielensä energisenä ja korjata asiat jotka voi korjata?

Miten muuten maailmassa onkin niin iso liuta jengiä joka hukkaa voimansa sellaiseen mihin he eivät voi vaikuttaa?

Toisinaan kuulee väitteen että negatiivisuus on ihmiselle helpompaa ja luontaisempaa. Tässä olisi kyllä kouluttautumisen paikka jos noin on.


4 comments:

  1. niin, säähän ei voi vaikuttaa, enkä siitä usein narise

    ReplyDelete
  2. Negatiivisuus/valittaminen on helpompaa, kuin asioihin puuttuminen/vaikuttaminen. On esim. helpompaa valittaa naapurille poliitikkojen saamattomuudesta kuin mennä kirjoittamaan jollekin poliitiikolle.

    Helppous on siinä, ettei paljon tarvitse laittaa itseään peliin narisemalla asioista ihmisille jotka vielä useasti sattuvat olemaan samaa mieltä.

    Negatiivisuuden helppous on pitkässä juoksussa kuitenkin kovin näennäistä. Se että onnistuu maalaamaan maailmastaan pimeämmän kuin mitä se on, ei välttämättä ole kovin suuri saavutus.

    ReplyDelete
  3. Anonymous12:15 pm

    Pelin toki voi saada ehkä jostain uudestaan, siihen voi vaikuttaa ja toiveet ja unelmat on aina vaan hyväksi.

    ReplyDelete
  4. Hannele: Sää on niitä parhaita arkielämän esimerkkejä asioista joihin emme voi vaikuttaa.

    Olematon: Hyvin järkeenkäypää mitä sanot. Tuo on hyvä pointti.

    Olen ollut käsittävinäni että lausunto "negatiivisuus on ihmiselle helpompaa" ei viittaa tuohon vaan ihmisluontoon, mutta uskoisin että tuo on osa sitä (tai päinvastoin).

    Positiivisuuden avulla saa parempia tuloksia, joten sitä kannattaa opetella ellei se luonnostaan irtoa.

    Hannele: Se mainitsemani peli oli viety lopullisesti pois sieltä missä se oli ollut. (Ostari, huvipuisto... en tiedä) Niin sen asian käsitin. Lapsen kannatti mieluummin jatkaa syntymäpäivänsä suunnittelua kuin haikailla pelin perään.

    ReplyDelete