Saturday, May 17, 2008

VÄHÄN VOIS MIETTIÄTuttava kyyditsi lastaan harrastukseen kerran viikossa. Tarjosi naapurin tytöllekin kyydin kun tämä oli samassa ryhmässä. Ihan ilmaiseksi. 

Yhtenä päivänä sitten tuttavalleni tuli este, mistä hän hyvissä ajoin ilmoitti naapuriperheeseen. Sielläpä suoranaisesti harmistuttiin: "Milläs meidän tyttö nyt pääsee harrastukseen?"

Ei kiitoksen sanaa. Ei suhteellisuudentajua. Ei käytöstapoja.

Ollaan saatu perustaa blogit ihan ilmaiseksi, ja laittaa ne blogilistalle. Ollaan luotu kaveriverkostoja, käytetty Runotorstain palveluja, saatu lukijoita omille blogeille. Monenlaista iloa ja hyötyä on meille tarjonnut Blogilista. Ei veloitusta.

Sitten eräänä päivänä sitä alettiin uudistaa ja käyttäjät joutuivat kärsimään pientä tilapäistä epämukavuutta ja muutosahdistusta ja odottelemaan että uudistukset tulevat voimaan... 

Kovin paljon ei ole kiitoksia eikä kannustusta näkynyt, mutta haukkumista sitäkin enemmän. Vähän voisimme miettiä.

8 comments:

 1. Ilmaisia palveluja ei ole, Kops.

  ReplyDelete
 2. On, on :) Olen tehnyt palveluksia ja teen edelleen - veloituksetta oikealle ja vasemmalle. Hyväntekeväisyys ja vapaaehtoistyö sekä talkootyö on puhtaimmillaan ilmaista. Se on palvelua joka minulla oli mielessäni tätä tekstiä kirjatessani. Pro bono ei myöskään ole vierasta meikätytölle.

  Uskoisin ymmärtäväni mihin suuntaan kallistut tuossa kommentissasi... ehkä? Pieni selitys olisi valaiseva :)

  Olen ymmärtääkseni saanut blogilistan palvelut täysin ilmaiseksi. Eikö näin ole?

  ReplyDelete
 3. Mutta blogilistaa ei olisi ilman käyttäjiä (eli bloggaaja), jolloin ei saataisi (ainakaan yhtä hyviä) mainostuloja jne.

  Mutta ymmärrän kyllä pointtisi, Rita. Minusta on kuitenkin aika kulunut sellainen käsite, että ilmaisuus jotenkin estäisi antamasta aiheellista kritiikkiä ja palautetta. Että pitäisi olla tyytyväinen, mihin tahansa, koska saa ilmaiseksi?

  Eli pitäisikö kehitysmaissa asuvien ja (ilmaista) avustusta saavien olla hiljaa ja vailla mielipidettä (tai ainakaan oikeutta sanoa sitä), koska saavat jotakin ilmaiseksi?

  Vertaus on tarkoituksellisesti kärjistetty ja siihen haettu mahdollisimman dramaattinen vertailukohde juurikin pointtini selkeyttämiseksi. :)

  ReplyDelete
 4. Elegia; Palautteen antaminen vpi olla rakentavaa tai repivää. Kannatan ensin mainittua. Blogilista on meidän yhteinen asia. ILman sitä en sinuakaan tuntisi.

  Kirjoitukseni päättyy sanoihin: Vähän voisimme miettiä - mikä jättää paljon liikkumavaraa. Sinä liikuitkin aika kauas, kehitysmaihin asti :)

  ReplyDelete
 5. En valita lahjoista enkä ilmaisista jutuista.

  Vaikka sanonkin, et mikään ei ole ilmaista, jollain tavalla saa maksaa (kaupossa nostetaan toisten tavaroitten hintoja, verot nousee, sun muuta).

  ReplyDelete
 6. Hannele: Tarkoititko kirjoittaa "en valita" vai en "välitä"?

  Tästä pidän kiinni: Parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia: rakkaus, luonto, musikaalinen lahjakkuus...

  Ja : Minä olen käsittääkseni saanut blogin ja blogilistalla olon täysin ilmaiseksi. Tietokone minulla on joka tapauksessa, ja joka tapauksessa kirjoittaisin.

  ReplyDelete
 7. Ainakin kiitollisuutta odotetaan maksuksi aika yleisesti.

  ReplyDelete
 8. Kirsim: Aivan totta. Kiitollisuus saattaa olla eräänlainen maksu.

  Entä aito kiitollisuus?

  Olen kiitollinen bloggailumahdollisuudesta, mutta eihän minun kiitollisuuteni ole maksu koska en suorita sita minnekään.

  ReplyDelete