Friday, August 29, 2008

ARVOASTEIKKO



Usein kuulee ylimielisistä nenä pystyssä esiintyvistä tarjoilijoista, ja olen jonkun kerran semmoisen nähnytkin. Enimmäkseen on kohdalle osunut mukavia tarjoilijoita, mutta uskon että kohtelu on suoraan verrannollista siihen miten asiakas heitä kohtelee.

Toisinaan kuulee törpöistä, komentevista, tiuskivista asiakkaista, joiden kohteeksi tarjoilijat ja muut asiakaspalvelijat joutuvat. 

Itseään arvossa nostavia hovimestareita saattaa liikkua niiden joukossa joille arvokkuus lankeaa luonnostaan. Voi olla itsestä kiinni millaisena hovin näkee, siis vanha totuus "kauneus on katsojan silmässä". Suomalaisissa on niitäkin joille on kasvatuksessa iskostettu niin iso kammo kaikkea leveilyä ja ylpeilyä kohtaan, että tutka on yliherkkä.

Eräänlainen arvovalta on tunnusomaista baarimikoille. Sitä arvovaltaa on mahdollista käyttää väärin. Aina on nimittäin yksilöitä joilla valta kihahtaa päähän. 

Tästäpä sitten nouseekin mieleen kauhukuva ravintolan ovimiehestä pahimmillaan. 

Ravintola lienee enemmän tai vähemmän hierarkinen työympäristö ja voi itku jos joukkoon osuu pätemisen tarpeisia tyyppejä jotka pyrkivät simputtamaan alempiaan ja nousemaan asiakkaidenkin yläpuolelle. Siihen soppaan kun vielä lisätään viinaksia ja hämmennetään - huh. 

Työympäristön ilmapiiri on helposti terve, ja helposti sairas. Usein tarvitaan vain yksi avainhenkilö jotta liikutaan jompaankumpaan suuntaan.

Kaikilla on omat arvoasteikkonsa itselle ja muille. Jotkut pullistelevat, toiset eivät, ja sitten on niitä jotka katsovat olevansa asteikon alapäässä. Italian sana "scala" merkitsee rappusia. Eikös se pistäkin ajattelemaan yläkerran ja alakerran väkeä? Upstairs, downstairs.

Hierarkiaa olen havainnut hotellissa kesätöissä työskennellessäni. Tutuilta olen kuullut että sairaaloissa voi esiintyä jyrkkiä arvoeroja. Eräässä ruokalassa olen sivusta joutunut todistamaan miten keittäjä kohteli uutta tyttöä ala-arvoisen tylysti. Suututti, ja suututtaa vieläkin.

8 comments:

  1. Peikko ei tiedä mitään, mutta luulee tavanneensa välillä vaikeita olemuksia.

    ReplyDelete
  2. Peikko: Aika monilla niitä on perheessä tai suvussa, joten onnekas on se joka vain tilapäisesti niitä kohtaa.

    Juu, ja jotkut meistä ovat itse sellaisia :)

    ReplyDelete
  3. Anonymous3:30 pm

    Tuli töykeistä tarjoilijoista ja asiakkaista mieleen.. Minulla on "paha" tapa kohdella töykeitä asiakaspalvelijoita erityisen ystävällisesti ja kohteliaasti. Ja mikä oudointa, he suorastaan närkästyvät jos heille sanoo "kiitos" "ole hyvä" "mukavaa päivän jatkoa" ja hymyilee. Aivan kuin olisi kiellettyä olla hyväntuulinen ja ystävällinen kun hänellä on huono päivä :D

    Mutta kyllähän se valitettavasti on niin, että missä tahansa yhteisössä, on se sitten työyhteisö tai joku muu ryhmä joka on koossa tietyn aikaa, syntyy erinäisiä arvoasteikkoja ja hierarkioita. Usein ne vielä muodostuvat täysin tiedostamattomasti. Toiset taas hakeutuvat sinne yläpäähän, ja tämä näkyy usein eräänlaisena töykeytenä. Mielestäni sillä kuitenkaan harvoin ansaitaan se oikea kunnioitus ja muiden arvostus.

    ReplyDelete
  4. Zahirlife: Ei minunkaan mielestäni kannata töykeyteen vastata samalla mitalla. Se miksi he närkästyvät ystävällisyydestä..hmm... saattaisiko johtua siitä että kokevat sitä heiltä "vaadittavan"? Ystävälliseen hymyyn tavallaan niinkuin odotetaan samanlaista vastineeksi, eikä kiukkuinen voi sitä tehdä. Asiallisuus ja rauhallisuus voi olla tehokkaampaan kuin hymyily noissa tapauksissa.

    Töykeys on minulle vierasta, mutta ei se yleensä kovin paljon häiritse muissa. Olen tottunut ajattelemaan että omapa on asiansa. Ylenmääräinen töykeys ja hapannaamaisuus tietenkin häiritsee jonkin verran. Samaa mieltä kanssasi siitä että ei se kunnioitusta herätä. Päinvastoin.

    ReplyDelete
  5. Anonymous5:44 pm

    Hierarkiaa ympäristöissä, jossa koulutus alhainen, ja paikoissa, josta palkat tulee veronmaksajilta (koulumaailma voi olla joskus sellaista). Moderni liike-elämän on toimittava mutkattomammin..

    ReplyDelete
  6. Luin eilen jostain että maahanmuuttajien on toisinaan vaikea tottua olemaan suomalaisella työpaikalla koska siellä EI OLE hierarkiaa johon he ovat tottuneet... Niinkin voin olla.

    ReplyDelete
  7. Anonymous10:01 pm

    Hierarkittomuus on vientitavaaraa Ruattis, esimerkiks Ranskaan.

    ReplyDelete
  8. Hyvin sanottu. Ja ajatteles Englannin yhteiskunnan luokkajakoa.

    ReplyDelete