Wednesday, October 21, 2009

Pikkuheput vitkuttelevatPienet pojat ovat riemastuttavan huvittavia ja toisinaan vaikeasti käsitettäviä heppuja. Ilolla luen Raisa Cacciatoren ja Samuli Koiso-Kanttilan kirjaa Pelastakaa pojat. Tässä teillekin maistiainen: Ajatelkaa tilannettä jossa poikaa on käsketty tekemään jotakin mutta hän ei tee sitä.

"Vetkuttelu ja verukkeet kiristävät pitkäpinnaisenkin aikuisen hermoja. Pojan näkökulmasta asian lykkääminen on mielekästä, jos hän ajattelee panostus/hyötysuhdetta ennen miellyttämistä. Jos teet heti, joudu tekemään sen. Jos et tee heti, on olemassa se mahdollisuus että a) että tapahtuu jotakin että sinun ei tarvitsekaan tehdä sitä, b) asia unohtuu eikä sitä tehdä, c) joku muu tekee sen." (Sivu 72 - 73.)

Jaa-a. On ne vaan hoksaavaisia ja havaintokykyisiä otuksia. Kun aikuiset eivät aina ehdi olla niin kovin johdonmukaisia niin poitsut oppivat huomaamaan että todellakin kohdat a, b ja c toteutuvat silloin tällöin. Aikuisella pitäisi olla sama määrä hoksottimia ja aikaa paneutua vastavarusteluun. :)


7 comments:

 1. Pelastakaa pojat on aivan mahtava teos. Ja pojat ovat juuri kuten tämä pätkä kertoo. Itselläni on kaksoset - tyttö ja poika. Ja tyttö tekee kerkee tekemään asiat moneen kertaan kun poika vielä pohtii tai todella odottaa että ehkä joku muu sen tekisi.

  Etsiskelen kovasti tallaisia teoksia, jossa olisi lisää poikien ja tyttöjen eroja. Olen aloittanut aikuisopinnot ja kehityspsykologian tehtävän niin kovasti haluaisin tehdä lapsistani ja erityisesti tyttöjen ja poikien eroista. Onko sinulle tullut vastaan tallaisia teoksia?

  ReplyDelete
 2. Kyllä ne pikku tytötkin osaavat. Meillä on ainakin tosi poikamainen ja rempseä tyttö. Tulee äitiinsä vissiin. Mutta poikien ja tyttöjen biologisista eroista pitäisi kyllä puhua enemmän, vaikka telaketjufeministit repivätkin pelihousunsa, jos joku uskaltaa väittää, että muukin kuin kasvatus vaikuttaa lapsen olemukseen.

  ReplyDelete
 3. Vantikka: Minustakin tuo on sikaupea opus. Takankansi sanoo että se haluaa lisätä ymmärrystä pojista. Cacciatorelta on muitakin kasvatukseen liittyviä kirjoja.

  Yksi poikiin keskittyvä kirjoittaja on Sinkkonen, jota voi lukea ja verrata siihen mitä tietää tytöistä, mutta mitään varsinaista tyttöjä ja poikia vertaavaa teosta en tähän hätään muista.

  Yksi idea on googeloida nuo teokset ja katsoa mitä muita samantapaisia kirjoja se kustantamo suosittelee johon googlaus meidät vie.

  ReplyDelete
 4. Kiitos! Kyllä vain goolailtua on tullut samoin tehtyä tietokantahakuja. Tutkimista vaan on jatkettava. Tämä on todella mielenkiintoinen aihe. Ajatuksiani siitä, jos kiinnostaa voit seurata omasta blogistani http://blogit.perhe.fi/vantikka/

  Annie siellä on tullut kirjoitettua tytöistäkin. Viisi lasta - kaksi poikaa ja kolme tyttöä. Juttua riittää, mutta nyt kiinostaa todellakin nämä erot.

  Mukavaa syksyistä päivää!

  ReplyDelete
 5. Vantikka: 5 lasta - Nostan hattua!!! :) Korkealle.

  Enpä tullut eilen ajatelleeksi että SAARA KINNUNEN on kirjoittanut runsaasti kaikkea pojista ja tytöistä. Itse hän on muistaakseni kasvattanut 5 lasta, ja on perheneuvoja. Olen lukenut useita hänen teoksiaan. Hyviä, maanläheisiä, suomalaisia.

  Ja nyt katsomaan blogiasi...

  ReplyDelete
 6. Kiitos! Niitä näyttääkin meidänkin kirjastosta löytyvän pitkä rivi. Tuottelias on Saara ollut. Menen tänään heti kun junasta pääsen pois hakemaan pinkan uusia kirjoja.

  ReplyDelete
 7. kopsista, kalikka kolahti omaan nilkkaan. olen sellainen vitkuttelija kaiken pakollisen työn kanssa että kohdat a b ja c ovat hyvinkin tuttuja. on ne työt sitten lopulta kyllä pakko tehdä, omassa taloudessa.. mutta ainahan saa toivoa! O.o

  ReplyDelete