Sunday, October 04, 2009

Kimppahissit käyttöönVihreä ajattelu laajenee moneen suuntaan. Käytä joukkoliikennettä. Vähennä yksityisautoilua. Kulje polkupyörällä. Mene jalkaisin.

Sammuta valot. Sulje televisio. Säästä sähköä.

Tulin tänään vasta ajatelleeksi miten paljon olen eläessäni säästänyt sähköä kun en koskaan missään käytä hissiä.

Ajatteles että kun painat hissin nappia ja hissi lähtee tilaamanasi tulemaan, siihen kuluu sähköä. Sitten se kuljettaa sinut haluamaasi kerrokseen ja taas kuluu sähköä. Pitäisi varmaan olla joukkoliikenteen ja kimppakyytien tapaan kimppahissejä.

Ja nyt odotellaan sitä pakollista näpäyttävää kommenttia... "Kuule on VÄHÄN vaikea säästää hissisähköä kun asuu 30. kerroksessa."

Monessa kielessä sanaan hissi liittyy ajatus että se vie meidät ylös. Tietääkseni ei yhdessäkään ideaa alastulosta, mutta alashan aina pääsee.

Sitten on niitä jotka keskustelussa pyrkivät ampumaan edellisen puhujan alas. Pum. Präts. Lahnaa ja lättyjä. Kaikki maan tasalle. Tässä mitään hissejä tarvita.

Energiansäästöpuheen jälkeen Kops kävelee kepein askelin tietä pitkin. Kipi kopi kipi kopi.

7 comments:

 1. Asun kerrostalon 3.kerroksessa ja en melkein ikinä käytä talon hissiä,vaan kävelen,saan samalla liikuntaa ja säästän sähköä. Jos asuisin 10 kerroksessa, en tosin ole ihan varma jos niin tekisin,aina siis...

  ReplyDelete
 2. Ei tuu pum tai präks, mutta ku joutuu tän reumans kans neuvottelemaan aika usein, jotta mennäkkö vaiko eikö...
  Sinänsä ekolookinen vaihtoehto on aina hyvästä.
  Onnellinen se, joka kykenee kipittämään.
  Kyllä mullakin sydän kipittäis, mutta roppa ei.
  Mä sitte panostan enämpi tuohon lajitteluun ja poljen Jorma-Kyllikkiäni.

  ReplyDelete
 3. Metro on hissi, joka kulkee vaakatasossa. Sekin toimii sähköllä.

  ReplyDelete
 4. Olen unhoittanut hissit kokonaan...
  lapsena ja nuorena, kun asuimme kerrostalossa, kuudennessa kerroksessa...juoksin aina rappuset innolla alas jalennätin itseäni siinä tangossa...

  Autoa käytän hävyttömän usein...

  ReplyDelete
 5. Isopeikkoa kompatakseni: ja ajatus kulkee tietokoneella jne... :)Miten jaksaisimme elää, jos kaikki sähköt sammuisivat nyt?

  Jäisi aamusuihku väliin, iltapäivän uimahallireissu väliin ja lenkkihiet saunomatta pois.

  Jäisi tv pimeäksi pimeässä huoneessa, iltasapuska liedellä tai uunissa laittamatta. Varastosapuskaakaan ei löytyisi jääkaapista.

  Voi himputti, ilmanpuhdistajakin pysähtyisi ja köhisin yöni huonossa ilmanlaadussa, ja holotna iskisi, jos patteri ei näin yöpakkasilla toimisikaan. Ja mitä? en ehtisi sähköjunalla töihin, kun ei olisi toimivaa pistoketta, millä kännykkänsä lataisi.

  Ai, niin, Ja taas olisi työpäivä edessä, jolloin mikään ei sujuisi, koska tietokoneet eivät toimi, patterit lämmitä, hissit kulje, ovet aukea yms., yms.

  Melko haavoittuvaisen rakennelman varaan on tämä meikäläisten megamoderni nykyinen hype rakennettu?

  ReplyDelete
 6. Aika jännää, olen unohtanut hissit ekologisuudesta! Johtuu varmaan siitä että olen vuosia asunut talossa jossa ei ole hissiä. Muutenkin vähän pelkään hissejä (jos ne jää kerrosten väliin) joten suosin portaita.

  Mutta kyllä minusta silti autoilu aina on pahempi kuin hisseily.

  ReplyDelete
 7. Miten olisi tunnin sähkökatkos kerran päivässä.. tämä on meillä strategiana, tosin tunti venyy usein moneksi. Aikaa ei pitäisi kertoa etukäteen, jolloin ihmiset joutuisivat pakon edessä etsimään selviytymiskeinoja ja kärsivällisyyskin siinä sivussa kasvaisi.

  ReplyDelete