Friday, October 27, 2006

HYVÄKSYNTÄ JA HYLKÄÄMINEN

.
RUNOTORSTAI antaa viikottaisen haasteen kirjoittaa runo annetusta aiheesta. Tällä viikolla runoillaan teemasta “Hylätty”. Linkittämästäni blogista löytyy linkit kaikkiin osallistuneisiin hengentuotteisiin.

Arkiterapeutti Kops alkaa heti miettiä kahtiajakoa hyväksytty ja hylätty. Kaksi ihmisen eloa ja oloa säätelevää tekijää. Ihminen kaipaa elämässä kaikkein eniten hyväksyntää ja pelkää eniten hylkäämistä.

Hylkäämisen käsite pitää laajemmin sisällään muun muassa seuraavaa: torjunta, jättäminen oman onnensa nojaan, paheksunta, väheksyntä, halveksunta, epäonnistuminen, haukkuminen, nuhtelu, läksytys, kaikenpäiväinen räksytys

Hyväksyntä jota kaipaamme koostuu tällaisista aineksista: hyväksytyksi tuleminen, positiivinen palaute, tuki, kannustus, onnistuminen, hymy, pään nyökkäys, iloinen ilme kun saavumme paikalle.

Itsetunnon rakennusaineet ovat noissa. Kuvittele olevasi lapsi. Tulet pihasta kotiin. Toivotko että äidin kasvoille leviää ilahtunut ilme vai haluatko kuulla että taas nuo saappaasi kurastavat lattiani? Mitäs sitten kun putsaat saappaat ja kiitosta ei kuulukaan? Äidin otsaryppy on ja pysyy. Niin, tai isän.

Positiivinen palaute ei edes maksa mitään. Kritiikin ja opetukset voi antaa rakentavasti. Jokainen meistä tietää miltä hyväksyntä ja hylkääminen tuntuvat. Miksi emme paremmin osaa toimia sen mukaisesti?
.

2 comments:

 1. Kierrätämme omaa pahaa oloamme? Laitamme kiertoon omia kokemuksiamme? Kadehdimme lapsen välittömyyttä?

  Olen samaa mieltä, että positiivisuus ei maksa mitään. Aina ei jaksa olla iloinen ja kannustava, mutta jotenkin pitäisi löytää se puhumisen malli, että lapsi tajuaa olevansa hyväksytty silloinkin, kun kantaa kengissään kuraa sisään.

  ReplyDelete
 2. Tui,

  Varsinkaan töiden ja huolien painaessa ei jaksa olla iloinen, mutta jos siinä vielä rupeaa lapselle rähjäämään, ei se olo ja ilmapiiri ainakaan siitä parane. Eikä lapsi voi käsittää että hän ei ole syypää aikuisen sitruunanaamaan.

  Tuo kierrätysajatus on aika hyvä. Kierre on katkaistava ja muutettava suuntaa. Parempi levittää hyvää henkeä kuin huonoa. Hyvä idis, joka ei maksa mitään mutta kuitenkin maksaa itse itsensä:)

  ReplyDelete