Tuesday, October 31, 2006

PANNUKAKUN PAINOVOIMA

.


Etsivä löytää ja kyselevälle vastataan. Tässä mitä ihmettelin:

"Olikohan se omenapuu jonka alla Isaac Newton istui kun hedelmä kopsahti hänen päähänsä ja hän keksi painovoiman? Pannahinen muuten, miten ihmiset sitä ennen pysyivät maan pinnalla? Köydelläkö?"

Ja tässä mitä sain vastaukseksi. Kommenttilaatikosta poimittuna. Olkaa hyvät.

"Silloin ei tarvittu painovoimaa ollenkaan koska maa oli pannukakku.

Voisi tietysti nyt luulla, että siihen oli sivelty sen verran hilloa, että jalat pysyi kiinni ihan tahmeuden avulla. Tästähän ei ollut kuitenkaan kysymys. Pannukakkumaailmaa voi havainnollistaa kotioloissa ihan tavallisen letun avulla. Jos laittaa keskelle pöytää letun, niin sen päälle voi laittaa monta pikku-ukkoa seisomaan eikä painovoimaa tarvitse lisätä ollenkaan. Kun lisäät pikku-ukkoja, saapuu vääjäämättä hetki jolloin joku niistä tipahtaa letun reunan yli. Tämä olikin esi-newtonilaisen ajan suurimpia huolia. Laivoihinkin keksittiin laittaa tähystäjät ettei vahingossa seilattaisi sen letun reunan ylitse. (Tätä voi kotona kokeilla vaikka pienellä kaarnaveneellä.)

Oikeastaan ihmisten ei olisi kannattanut ollenkaan huolestua maan päällä pysymisestä. Maan päällä oli tiivis taivaankansi, jossa kaikki tähdetkin oli kiinni. Aurinko ja kuu kulkivat taivaankanteen kiinnitettyjä kiskoja pitkin. (Ne kiskot ovat muuten nykyään käytössä välillä Toijala-Kolari.) Taivaankannen takana oli useita taivaita (seitsemän), jonne kaikki kuitenkin pyrkivät, joten ei haitannut vaikka jalat olisivat hieman irronneet maasta.

Nyt alkaa pikkuhiljaa jo totuus häämöttämään. Koska kaikki halusivat ylös taivaaseen ja silti pysyivät tiukasti maan päällä, voidaan todeta että kyseessä oli tuolloin jokin paholaisen kiero temppuilu. Kyseiseltä ajalta säilyneiden kertomusten mukaan paholaisella olikin sormensa pelissä lähes joka asiassa. Paholainen siis esti ihmisiä lentämästä taivaaseen.

Jos osaisin piirtää, sopisi tähän kuva, missä pannukakun päällä seisoo surullinen taivaita tavoitteleva ihmisparka, jonka jaloista pitää kiinni sen pannukakun alla piileskelevä paholainen. Tämä muuten selittää senkin missä se tolkuttoman iso pannukakku oli paistettu.

Eikös olekin järkeenkäypä juttu?

PS Ai niin... köydellä on vaikea pysyä. Ne jotka pysyvät pääsevät töihin sirkukseen."

Vastauksen tehtaili:

ISOPEIKKO

Minuun teki erityisen vaikutuksen kirjoituksen ja todistelun empiirinen henki.

Ja pannukakun paistopaikka - Hah hah! Niinhän sen oli oltava. Kiitos, Isopeikko!
.

2 comments:

  1. Paras selitys, millainen on maailma, löytyy tietysti Terry Pratchettilta, mutta valitettavasti kyseessä on Kiekkomaailma. Selitys kannattaa ehdottomasti lukea! Ties vaikka me olisimme vain kuvitelleet tämän kaiken ,D

    ReplyDelete
  2. Meillä on kotona Terry Prachettiä mutta en ole saanut aletuksi. Toinen mitä en ole tullut tehneeksi on kommentoida sinun mainiota blogiasi. Hyvät hyssykät sentään! Äkkiä sinne...

    ReplyDelete