Tuesday, April 28, 2009

Olen oikeassa


Ihmissuhteet ja kommunikointi yleensä olisivat erilaisia kuin nyt ellei niin monella olisi pakonomainen tarve olla oikeassa. 

Uskokaa huviksenne: olen oikeassa tässä(kin) asiassa.

12 comments:

 1. Juu, olen muuten huomannut itsessäni tämän piirteen. Joskus se kauhistuttaa minua itseänikin. Pääsääntöisesti yritän kuitenkin ajatella asioita myös toisten näkökulmasta. Se ei silti tarkoita, että muuttaisin omaa mielipidettäni ;)

  ReplyDelete
 2. Uskotaanuskotaan8)

  Sehän on se avioliittoterapeutin peruskysymys neuvotaan tulevalta parilta:'Oletko mieluummin oikeassa kuin naimisissa?':D

  ReplyDelete
 3. ELEGIA: Sanoisin että kannattaa yrittää katsoa muustakin näkökulmasta kuin omastaan. Siinä saa samalla hahmotetuksi ja tarkennetuksi omaakin näkemystä, vaikka ei mielipidettään muuttaisikaan. Näin olen ainakin itse havainnut.

  INKIVÄÄRI: Tuo ajatus pitäisi mielellään istuttaa nuorien päihin ennen kuin menevät yhteen. Siinä piilee monen riidan ydin. Samaten pitäisi opetella neuvottelu- ja muita viestintätaitoja jo nuorena.

  ReplyDelete
 4. Lyhyt mutta ytimekäs postaus!

  ReplyDelete
 5. Peikkoa ei nyt huvita uskoa.

  ReplyDelete
 6. Anonymous11:03 pm

  Oikeassa olet. Hyvin aprikoitu. Usein on parempi olla hiljaa viisas.
  Klara Vappen! Se auttaa tulevien luppopäivien yli.
  T: Kaija

  ReplyDelete
 7. Tuossa päivänä muutamana katsoin laatuohjelmaa "Pissisten käytöskoulu". Siinä yksi parannuksen tehneistä tytöistä selitti siskolleen, että vaikka tiesi joissain asoissa tämän olleen oikeassa, niin ei voinut antaa tälle sitä tyydytystä, että olisi sen myöntänyt... Siis "tyydytystä"... siitäkö siinä nyt on kyse?

  ReplyDelete
 8. Ihmisen yksi perusmotiivi on pysyä omana itsenään. Oman mielen muuttaminen aiheuttaa ahdistusta. Vastustuksen kautta mielen muuttaminen on helpompaa. Kognitiivisen dissonanssin ongelman voi ratkaista joko olemalla entistä lujemmin "oikeassa" ja yrittämällä vakuuttaa itsensä siitä tai sallimalla ajattelulleen pikkuisen enemmän joustoa. Luonne- ja kasvatuskysymys?

  Tavallaanhan kyse oikeassa olemisessa on samantapainen kuin silloin, kun tuntee, mikä on moraalisesti väärin ja oikein. On uskottava omiin uskomuksiin. Niin vain on. Suuntaudumme maailmaan ja sen asioihin aina jotenkin. Puhdasta dataa ei ole, sitoudumme aina johonkin tulkintaan.

  ReplyDelete
 9. WHYSOSERIOUS: Lyhyestä ja ytimekkäästä poikii lukijoissa toivon mukaan pitkiä ja rönsyileviä ajatuskuvioita :)

  ISOPEIKKO: Niinhän se usein on että "ei huvita", eli en halua, en näe syytä, motiivi puuttuu...

  KAIJA: Olla hiljaa viisas,,, Kyllä. Se on hyvä tapa hoitaa tilanne aika usein. Klara vappen itselleskin ja kivoja luppopäiviä. Minulla on vappuna aamupäivä töitä, loput vapaata :)

  ReplyDelete
 10. ALISSA: Hyvät hyssykät! Taisitpa osua yhteen inhimillisen käytöksen ja asennoitumisen paiseeseen :)

  Tai sitten on niin että tytön siskolla on tapana esiintyä omahyväisenä besserwisserinä... Tiedä häntä, mutta tuota asiaa kannattaa miettiä ja punnita ainakin omassa käytöksessään. Onko perusteltua, vai onko tuossa ihmiselle kasvun paikka?

  MA-RIIKKA: Totta, hyvin pitkälle totta tuo mitä kommenttisi ekassa kappaleessa puhut. Siihen poikkeuksen muodostavat ehkä ns. harjaantuneet ajattelijat, jotka tarkoituksella kyseenalaistavat omia ajatuksiaan ja yrittävät olla muodostamatta varmoja mielipiteitä. Sellaiselle ihmiselle voisi aiheuttaa ahdistusta valita yksi mielipide ja pysyä siinä :)

  Väärä ja oikea, tai käsitys siitä... Joillakin niin vahva tarve pitää kiinni käsityksestään että silminnähden ahdistuvat jos joutuvat keskusteluun jossa heidän mielipidettään asetetaan koetukselle.

  Esim. henkilö on periaatteessa ja aatteen tasolla päättänyt olla pasifisti, mutta keskustelukumppani yrittää horjuttaa häntä kuvitteellisilla esimerkeillä tilanteista joissa hänet pakotettaisiin puolustamaan isänmaataan tai kotiaan...

  ReplyDelete
 11. tämä keskustelu herätti ajatusketjun jonka voisi ehkä blogiinsa laittaa.. joskus.. :) täytyy ajatella vielä vähän lisää. oikeassaolemisen yhteydestä moraaliin ja pitemmälle.. eli kiitos vaan kaikille ketkä ovat kommentoineet, sekä tietysti ajatuksen alkuunpanijalle Kopsille :)

  ReplyDelete
 12. ILL: Tiedätkö, minulle kävi samaan tapaan että kommenttien innostamana aloin pohdiskella syntyjä syviä ja suunnitella uutta postaustakin... Tiedä sitten ehdinkö ja saanko aikaan, mutta ajatuksia ainakin syntyi ! Te kommenttikirjoittajat pidätte aivosolujeni toimintaa yllä :)

  ReplyDelete