Thursday, August 06, 2009

Puutu kiusaamiseenKoulut alkavat. Ikävä kyllä myös kiusaaminen alkaa. Tyypillistä on että siitä vaietaan. Uhrit ovat hiljaa, yleisesti kahdesta syystä, pelko ja häpeä.

Kiusaajat harjoittavat toimintaansa opettajien ja rehtoreiden selän takana, ja uhkailevat uhria sillä mitä tapahtuu jos tämä kantelee. Muutenkin kantelua pidetään pahana asiana, ja tämä osaltaan tukkii suut. Kiusaajat saavat jatkaa inhottavaa raukkamaista toimintaansa.

Jos uhri kertoo kiusaamisesta, apu saattaa vielä tyssätä ainakin pariin juttuun. Aikuisilla on harmittavan usein tapana kuittailla ongelmat ja sanoa että opetelkoot selvittämään keskenään. Opettajat ja rehtorit ikävä kyllä osoittavat luvattoman yleisesti samaa asennetta, tai jättävät selvittelyn juhlapuheiden tasolle, sen sijaan että tarttuisivat toimeen.

Kaikkein kammottavinta on sälyttää vastuu uhrille. Ei hän jaksa ja pysty.

Puutu kiusaamiseen! Auta uhria. Kerro jollekulle. Älä liity sivustakatsojiin, koska silloin olet itsekin syyllinen.

8 comments:

 1. Hyvä, kun muistutat tästä asiasta. Tästäkin jutusta pitäisi saada aikaan kansaliike! Aina uudestaan ja uudestaan.

  ReplyDelete
 2. Nyt on taas ajankohtaista tämä kiusaamisasia. Itsekin olen lukenut asiasta sieltä täältä.

  En enää ajattele, että olisi mun vika koko kiusaaminen. Tosin niin en ole ennenkään ajatellut.

  Puuttuminen on sitten toinen juttu. Siihen pitäisi porukalla puuttua, niin kiusaaja ei ole ryhmälle niin suuri uhka. Niinhän tuossa kirjassa sanottiin, että kiusaamiseen jos puututaan heti, niin kiusaamista ei pääse syntymään. Rohkeutta heille, jotka joutuvat sivustakatsojiksi. Rohkeutta puuttua ja auttaa muita.

  ReplyDelete
 3. Amen!

  Nyt ei irtoa parempaa juttua, koska sinä sanoit jo kaiken oleellisen.

  Paitsi että on myös aika surullista, jos kotona on sellainen ilmapiiri, ettei sielläkään voi asiasta kertoa ja saada tukea. Minua äiti neuvoi asiasta mainitessani "Nosta nenä pystyyn ja kävele ohi". Toinen asia, minkä hän mainitsi, oli että häntäkin kiusattiin.

  ReplyDelete
 4. Toivottavasti ihmiset muistavat tuon,tärkeä asia.
  Poikani oli lapsena koulukiusattu,ja olisin toivonut ,että siihen olisi enemmän puututtu....Tosin myönnän sanoneeni pojalleni ,että älä välitä,mikä kai ei ollut ihan fiksu neuvo...

  ReplyDelete
 5. Muistan yhden tytön, jonka luokan muut tytöt sulkivat piirin ulkopuolelle. Tätä hiljaista henkistä kiusaamista yritettiin saada loppumaan kaikin keinoin, mutta lopulta tytön oli vaihdettava koulua. Kukaan opettajista, edes taitava erityisopettaja, ei saanut kiusaamista loppumaan, vaikka kaikkensa varmasti yrittivät. Todella ikävää, että kiusatun pitää vaihtaa koulua.

  ReplyDelete
 6. Kaunista tekstiä ja asiaa, mutta todellakin usein käy niin, että myös aikuiset katsovat kiusattua alaspäin. "Eihän tuollainen pärjää elämässä jos ei pientä leikkiäkään kestä" etc.

  ReplyDelete
 7. Rita,

  School in Malaysia also have this kind of problem! Bullying is everywhere :( It's a very sad phenomena and some of the victim change school, suicide and some dies!
  I also don't know why this kind of problem can't be solve and as you said headmaster and teachers turned blind eyes! Maybe the victim is not their child or part of family and none of their concern but if the victim is their child or family I guess they will act and solve quickly. I'm felt very pity and sad to the victims :(

  Jenny

  ReplyDelete
 8. Jenny: Thank you for commenting. Bullying really seems to be a universal problem. We must do something.

  ReplyDelete