.
Olipa hyvää mämmiä, mutta nyt pitää alkaa suuntautua työviikkoon.
Mitenkähän pitkälle pitää paikkansa luuloni että noin kolmasosa ihmisiä on eteenpäin pyrkiviä optimisteja jotka kiinnittävät päivittäin huomionsa siihen mitä on tehtävissä ja sitten tekevät sen, ja vastaavasti kaksi kolmasosaa väestä ei osaa ajatella niin päin vaan tarpoo elämäänsä selittäen mikä kaikki on pielessä ja että hommat eivät kuitenkaan onnistu.
Jos työryhmässä on yksikin vahvasti negatiivinen ajattelija kaikille muille tulee vähän lyijynraskautta jäseniin hänen läsnä ollessaan. Kun ryhmässä on kaksi sellaista minua alkaa lievästi sanottuna harmittaa. Haluan pelastautua paikalta muualle, mutta huonohan siitä on lähteä jos sattuu olemaan sen ryhmän johtaja.
Millaisia tuloksia ihminen odottaa jos hän päästelee suustaan tämänkaltaisia lausuntoja:"Ei se ole ennenkään onnistunut. Miksi se onnistuisi nyt?" "Pieleen se kuitenkin menee." "No kokeillaan nyt mutta tuskin siitä mitään tulee." "Tämä on vaikeaa."
Ihminen joka innostuu työstään on enemmän poikkeus kuin sääntö. Sitä joka innostuu katsotaankin joskus vähän oudosti. Innostus ei tunnu tarttuvan niin helposti kuin innottomuus ja hapannaamaisuus.
Muistan yhden tapauksen työpaikalta. Olimme kaikki naisia, minkä mainitsen vaikka sillä ei olekaan mitään asian kanssa tekemistä. Carita oli tullut aamulla töihin ja ilmoittanut: "Minä olen sitten pahalla päällä". Vielä iltapäivälläkin Taina ja Leena puuskahtelivat minulle ja toisilleen: "Että ihminen tulee töihin ja ilmoittaa heti kättelyssä olevansa pahalla päällä! Pöyristyttävää!"
Kyllä sen pitäisi olla jokaisen asia ponnistella ilmapiirin hyväksi. Sen verran pitäisi olla hyviä käytöstapoja, huomaavaisuutta ja järkeä että edes teeskentelisi asiallisuutta ja ystävällisyyttä. Samalla vaivalla voisi teeskennellä ryhtyvänsä innokkaasti ja optimistisesti käsiksi työtehtäviin. Ennen pitkää huomaisi oikeasti olevansa innokas ja optimistinen ja työt luistaisivat ihan eri tavalla kuin ennen.
.
Jaa-a, Kops, samoissa ajatuksissa olen minäkin tänään arjen aloittanut.
ReplyDeleteJaa, minä taas mielelläni aamusta heti ilmoittaisin olevani pahalla päällä. Ja miksi? No siksi, että työkaverit eivät luule, että se johtuu heistä tai työstä - vaan ainoastaan omista syistäni! Eikö se ole parempi? TÄH??? MINÄ olen jo nyt vähän pahalla päällä ,>
ReplyDeleteHei Kirsi
ReplyDeleteMinusta oli kiva taas aloittaa arki, vaikkakin hankalaa pitää kielitunteja kun ääni on edelleen käheä. Se ei kuitenkaan saa minua pahalle päälle, kuten ei juuri mikään yleensäkään.
Polgara
Hvyä näkökohta! Muistan ajatelleeni jo tuolloin että on nimenomaan ERITTÄIN tervetullut tieto ihmisille että ei se heistä johdu jos toinen on pahalla tuulella TILAPÄISESTI, ilman omaa syytään. Mutta faktaksi jäi että työtoverit olivat jutusta kuohuksissaan. Pieni työyhteisö, ahtaat tilat, ehkä vaikutti asiaan, samoin kuin se että kyseinen henkilö oli aika itsekästä sorttia.
Samaan työpaikkaan tuli töihin ihminen jonka tavaramerkki oli esiintyä jatkuvasti kärttyisenä. Sitä kun oli aikansa kestänyt johtajatar räjähti yhtenä päivänä kertakaikkiaan ja kärttypussi lensi melkein selälleen ihmetyksestä. Hän alkoi siinä sitten kovasti pyydellä anteeksi ja vakuuttaa että ei ollut mitään henkilökohtaista. Samalla kävi ilmi että kaikkia oli vaivannut hänen huonotuulisuutensa. Minä olin tuskin asiaa huomannut, koska kävin lafkassa vain kouluttamassa väkeä kerran viikossa. En paljonkaan kuluttanut aikaa sosiaalitilassa.
Kovin monenlaisissa tunnelmissa sitä joutuu työpaikalle välillä menemään. Tärkeintä kai olisi käyttäytyä tavalla, mikä on työyhteisöä rakentavaa - vaikka sitten joutuisi tekemään kompromisseja oman olon kanssa. Oman pahan olon voi ilmaista työkavereille hyvin monella tapaa.
ReplyDeleteHei Kimmo
ReplyDeleteAjattelen opettajan ammatin näkökulmasta että olisi epäreilua jos opiskelijat joutuisivat sietämään minun huonotuulisuuttani. Siinä mielessä on kyllä tosi onnekasta että olen hyväntuulinen ihminen. Pidän työstäni ja ihmisistä.
Yhden kerran jouduin menemään opettamaan hirveän mielentilan vallitessa kun eräs oppilaani (muualla) oli kuollut. Kerroin heti kättelyssä mistä vakavuuteni johtui ja pidin sitten tunnit parhaani mukaan, eräänlaisen väsymyksen vallassa. (Olin tuohon aikaan muutamassa ammatillisessa oppilaitoksessa opettajana)
Niinpä. Kyllä minäkin rippikoululaisilleni sanon, jos olen väsynyt tai huonolla tuullella, jotta ymmärtävät ettei käytökseni ole heidän aikaansaamaa. Aikuistilanteissa omaa oloa joutuu joskus "säätämään".
ReplyDelete"olimme kaikki naisia" ajatelepas mitä tuo lause pitää sisällään. "Olimme, mutta emme ole enää", "Olimme, ja se selittää kaiken", "Olimme, mutta ilman omaa syytämme",
ReplyDelete"Olimme, ja olemme vieläkin", "Olimme, anteeksi", "Olimme, ja olemme ylpeitä siitä."
Joskus ei voi vastustaa kiusausta.
Sitäpaitsi on reilua kertoa toiselle/toisille jo on pahalla tuulella tai poissa tolaltaan kumppaneista riippumattomista syistä. En usko että mitkään käytöstavat ovat lopulta mikään ratkaisu.
ReplyDeleteNiin että pöö vaan.
ReplyDeleteMinusta nimenomaan käytöstavat tai käyttäytyminen yleensäkin ratkaisee mihin suuntaan homma lähtee kehittymään. Käyttäytyminen on tekoja ja sanoja. Niillä voi pelastaa tilanteen, pilata ilmapiirin, antaa esimerkkiä muille...
ReplyDelete"Olimme kaikki naisia"... aika hyvin, Isopeikko :)