Monday, April 23, 2007

VITSAILUA

.


Manne pisti hihat heilumaan. Ripusti nimittäin paidan pyykkinarulle.

Hurjan hauska vitsi, mutta vain jos Manne kertoo sen itse.

"Noo, eikös matto lähde käyntiin?" Kerrostalonaapuri kysyi Ahmedilta joka hakkasi pakkasaamuna mattoa kun naapuri oli töihin lähdössä.

Sekin tosi kiva vitsi, mutta ehkä pitää olla Ahmedin itsensä kertoma.

Tälle vanhalle vitsille on naurettu monet kerrat: Tanska ei ole mikään kieli. Se on kurkkutauti. Hah hah. Huulta voi heittää estoitta vaikka olisi tanskalainen samassa porukassa. Hän nauraa suomalaisten ja ruotsalaisten kanssa jutulle makeasti.

Minulle tuli mieleen että jostain syystä en uskaltaisi kertoa samaa vitsiä siten että korvaisin tanskan kielen arabian kielellä.

Kuvittelenko vai onko ilmapiiri muuttunut ahdistavammaksi, ja jotenkin puristavaksi? Olemmeko kadottamassa suhteellisuudentajumme? Miksi noita vitsejä ei enää oteta vastaan siinä hengessä että ne kerrottiin ystävällismielisellä huumorilla ja lämmöllä?
.

12 comments:

 1. genoveeva9:42 pm

  Totta. Itse kerron savolaisvitsejä, ja samassa aina sen, että olen puoliksi savolainen. Ja hämäläisvitsejä, muistan aina myös kertoa, että hämäläisyys tarttuu, lasteni isä on manselainen.... ja joskus, etten ole mistään kotoisin kun kerron tosi töppöjä puujalkavitsejä. Kukaan ei voi loukkaantua.

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:51 pm

  Tuntuu siltä, että tosikkomaisuus valtaa alaa yleismaailmallisesti. Ymmärrän varsin hyvin, jos jollakin on erilainen käsitys huumorista kuin minulla. Sitä en sen sijaan ymmärrä, jos joku on tyystin ilman huumorintajua.

  Oma lajinsa ovat myös ne, jotka estoitta nauravat toisten sattumuksille ja pitävät hauskaa muiden kustannuksella, mutta itseensä kohdistuvaa huumoria eivät ymmärrä lainkaan. Outoa sakkia.

  Oman koomisuutensa ymmärtävät immeiset ovat minun mieleen. Itsessänikin on elämän aikana ollut paljon naurettavaa. Tytötkin nauravat minulle. Riittää kun kävelee heidän ohitseen, johan alkaa hihitys ja joskus jopa suoranainen röhönauru. Olen tietenkin varsin tyytyväinen kyvystäni naurattaa naisia, vaikkei se aina olekaan tietoista.

  ReplyDelete
 3. Kiitos teille kommentoinnista, Genoveeva ja Lasse, Siinä tuli kivaa lisää minun aloittamaani jutteluun. Sori että näin myöhään tulin vastailemaan, mutta katsokaas, olen Hämeestä :D Meille hämäläisille piti kuulemma järjestää jatkosotakin kun emme ehtineet siihen ensimmäiseen.

  ReplyDelete
 4. Nykyään ollaan niin herkkänahkasia ja jopa haetaan syytä pillastua. Varsinkin amerikassa jossa saa maksaa korvauksia jos vaikka sanoo kääpiötä kääpiöksi. Tai naista naiseksi. Ei ole mikään ihme, että ahdistus lisääntyy, koska pian ollaan tilanteessa että kaikki sanominen loukkaa jotakuta. Tai tekeminen, tai katsominen tai katsomatta jättäminen. Kohta varmaan saa sakkoja siitä, että hymyilee väärin tai ei sano huomenta.

  Tämä kehitys vahvistaa itseään. Mitä enemmän vältetään kaikenlaista "provokaatiota" sitä vähäisempi asia koetaan provokaatioksi. Usko pois. Nytkin sinua jo suututtaa.

  Sitäpaitsi kaikki kuuluvat jonkinlaiseen vähemmistöön, paitsi valkoiset länsimaiset koulutetut miehet. Niitä saa kohdella miten lystää tai sanoa miksi vaan. Mikä oikein onkin, ja pitäisi olla kaikkien "vähemmistöjenkin" kohdalla. Ennen sanottiin rampaa rammaksi ja kuuroa kuuroksi. Sokeatkin olivat sokeita. Nyt haetaan kaikenlaisia kiertoilmaisuja. Varsinkin jos puhutaan eri roduista.

  Tyhmää, niin tyhmää.

  ReplyDelete
 5. Joo eikä hämäläisille voi kertoa lauantaina vitsejä kun onnettomat nauravat sunnuntaina kirkonmenojen aikaan ja herättävät pahennusta.....Ja meissä savolaisissa on se hyvä puoli että sanotaan mitä vaan niin ymmärtäminen jää kuulijan vastuulle......niinku sekin kun serkkupoika aikoinaan sano vanhemman pojan eka kertaa nähdessäään että kumman näkönen, ja sen akka siihen että haaskalta näytät itekkii......

  ReplyDelete
 6. Isopeikko, totta puhut. Liiallisuuksiin menee, ja maailma on pullollaan niitä jotka hakevat syytä pillastua. Jos heille antaa periksi hukka meidät kaikki perii. Toisessa ääripäässä ovat sitten ne jotka ottavat omien sanojensa mukaan oikeuden "puhua asioista niiden oikeilla nimillä". Jos jokainen pitäisi kiinni siitä että laatisi itselleen jonkinlaiset rajat ja käyttäytymissäännöt, ja sellaiset lapsilleenkin opettaisi, oltaisiin terveemmällä pohjalla.

  Genoveeva, tuohan on kivaa. Hymyilen nyt, ja nauran vähän myöhemmin. Huomenna nauran oikein kunnolla kun ehdin käsittää vizzit :D

  ReplyDelete
 7. Huumorin isoin ongelma on, että toinen ei tiedä kertojan asennetta välttämättä kunnolla. Tuo on ongelma ennen kaikkea silloin kun huumoria väännetään etnisestä tai uskonnollisesta taustasta.

  Eräs romani totesi kerran:"Se miten hän suhtautuu mustalaisvitseihin riippuu erittäin paljon kertojasta ja siitä, kuinka hyvin hän tuntee heidät. Jos joku tuttu valkolainen kertoo ja tietää, että tuo muuten on kaveri, ne otetaan huumorilla. Mutta jos ventovieras tulee vääntämään niitä naaman eteen, tilanne onkin toinen."

  Oikeastaan voisin todeta omalla kohdalla... joltain hyvältä kaverilta tokaisu:"Idiootti" kevyessä tilanteessa voisi olla ihan huumorilla otettava. Vieraalta tai muuten ikävässä tilanteessa tuo saisi aivan toisenlaisia tuntemuksia esiin.

  ReplyDelete
 8. Noista genoveevan jutuista muistui mieleeni yks juttu eli:

  "Ukon akka putos kaivoon ja väki sitä voivotteli ja kysyi ukolta, että mitäs nyt? Siihen ukko että, eikä naarata.

  Niin ukko oli savolainen. (vihjeeksi)

  ReplyDelete
 9. Iha64 sanoo:
  "Oma lajinsa ovat myös ne, jotka estoitta nauravat toisten sattumuksille ja pitävät hauskaa muiden kustannuksella, mutta itseensä kohdistuvaa huumoria eivät ymmärrä lainkaan. Outoa sakkia."
  _______________

  Tuota minäkin aina jaksan ihmetellä, itse jos en kestä itseeni kohdistunutta huumoria, etenkin jos olen viljellyt samaa muihin, menen häpeämään nurkan taa!

  Joo, huumorin kanssa pitää olla hieman varovainen teme, ainakin outojen kanssa, ymmärtävät pian väärin ja tulee sota! :|

  Minua harmittaa, ettei enää myydä "Neekerin pusuja" vaan ne ovat suklaasuukkoja! Öh, neekerinpusujen pitää olla neekerinpusuja, silloin ne maistuvat paljon paremmilta, ihan suukoilta! :)

  Sitten lakripötköt on nykyisin rumia, kun niissä ei saa olla enää sitä nättiä kikkarapäistä neekeripoikaa!

  Mustat Pekatkin ovat kiellettyjä kai? Musta Pekka oli paras kortti pelissä! Pelottava, iso ja se pani kaiken läskiks, just kun luuli voittavansa pelin!

  Anteeksi, taidan olla kamala rasisti!

  ReplyDelete
 10. Teme, tuontapaisia havaintoja minullakin on. Ei noita osaa sen paremmin selittää, se riippuu ihmisestä ja jostain välillämme olevasta sympatiasta tai sen puutteesta, tai mistä lie.

  Komposti,

  kiva vitsi tuo "naarata"-juttu :D En ollut kuullut. Kai kaikki ovat kuullet sen kun Kauppinen muutti nimensä Kaappiseksi ja sitten häntä kutsuttiinkin Kuappiseksi? :D

  Minäkin olen ihmettelemällä ihmetellyt niitä jotka eivät kestä itseensä kohdistuvaa vitsailua vaikka muita jekuttavat. Ei ole muuta selitystä kuin että heidän huumorinsa ei alun pitäenkään ollut hyvää.

  Joo! Samaa mieltä noista neekerinsuukoista ja kuvista. Miksi ihmeessä me jotka jo lapsina rakastimme niitä kuvia emmekä mitään halventavaa ajatelleet, emme saaneet pitää rakkaita lakujamme ja suklaanruskeita lempihahmojamme? Ja miksi alunperin kukaan on alkanut väittää että suklaanruskea iho ei ole yhtä hyvä kuin minun pinkki possuihoni?

  ReplyDelete
 11. Kannattipa tulla tänne, naarata oli mullekin uusi, niin sudeettisavolainen kuin olenkin. Tai vaan puoliks,,,, Tuo sudeettisavolainen- termi on yhden tuttavani käyttämä, käytti sitä kaikista itä-suomalaisista, jotka asuivat kehä III:n sisäpuolella, ai niin mut miehä asunkii suukkokaupungissa missä ei saa olla neekerinpusuja.

  ReplyDelete
 12. Sudeettisavolainen - ekaa kertaa kuulen! (?) Asun susirajan "paremmalla puolella". Suukkokaupunki? Nummipusula? Karkkila? Namibia?

  ReplyDelete