Wednesday, October 15, 2008

Älä syö kuin nälkään mutta älä päästä itseäsi nälkäiseksiIhmedieeteillähän ei laihdu, eikä millään vippaskonsteilla. Monet ylipainoiset tietävät sen tuskallisen tarkkaan kun ovat kokeilleet kaikkea mahdollista. 

Ne jotka onnistuvat pudottamaan painoa ja pysymään saavutetussa tilassa tekevät sen tempun vain kerran ja sillä selvä. Elämäntapojen muutos joka jää pysyväksi tavaksi. Ravinto ja liikunta. Ei helppoa aluksi, mutta pitkän päälle kyllä.

Tässä pari ohjetta jotka äkkkiä tuntuvat ristiriitaisilta mutta ihan ymmärrettäviltä niille jotka ovat onnistuneet painonpudotuksessa. 

- Pidä huoli siitä että sinulla ei ole nälkä.

- Älä syö ellei sinulla ole nälkä.

Noiden selittäminen on aikamoista tulkkaamista. 

"Niin, siis syö vasta kun sinulla on nälkä, älä huviksesi."

"Joo mutta juurihan sinä sanoit että ei saa päästää itseään nälkäiseksi."

"Öh, sanoin tietenkin, mutta tarkoitin että - ööö - jos on liian nälkä, sitten syö kaapit tyhjiksi. Äh millä tämän voisi selittää paremmin?" 

Kai se pitää kokea itse.

6 comments:

 1. Hih, kysymys on yleensä verensokerista. Jos evästelee vähäsen, mutta usein, niin verensokeri pysyy vakaana eikä myöskään pääse yllättämään sellainen sudennälkä.

  Ja toisekseen - kun verensokeri pysyy vakaana, ei tule sellaisia makeita pakkomielteitä. :-)

  ReplyDelete
 2. ELEGIA: Luulisin että Painonvartijoissa sovelletaan tuota menetelmää, mutta en ole varma. Pari ystävääni on laihduttanut heidän ohjelmissaan, mutta sitten myöhemmin kilot ovat palanneet. Dieetit eivät tehoa.

  ReplyDelete
 3. Eivät dieetit tosiaan ole pitkäaikainen ratkaisu, vaan se elämäntapamuutos. Monet skippaavat aterioita laihdutuksen nimissä ja sitten vetävät kunnon mätöt naamaan ja ihmettelevät, kun eivät laihdu.

  Itse olen vähäruokainen ja pysyn hoikkana (okei, olen sairaan tarkka etten liho) nimenomaan terveellisen ruuan takia. Silti voin silloin tällöin herkutella. Oleellista onkin, ettei se herkuttelu ole tapa. :)

  ReplyDelete
 4. ELEGIA "Kunnon mätöt naamaan" - juuri niin siinä käy. Hauskasti sanailtu :D

  Terveyden ja painonhallinnan kannalta yksi erittäin hyvä taito on osata valita kuitupitoisia täyttäviä ruokia. Nälkä ei vaivaa ja suolisto toimii.

  ReplyDelete
 5. minä yritän tehdä elämänmuutosta sillä saralla että syön vaan yksinkertaisesti pienempiä annoksia. se on tosi vaikeaa kun on tottunut siihen että saa "kunnon mätöt" kun on nälkä. ja usein kaupasta ei saa pienempiä pakkauksia jotain tuotetta niin että ruokaa tulee pakostakin aika paljon..

  nuo ovat hyviä neuvoja kyllä ja ainakin jälkimmäistä olen noudattanut (lähes aina) jo aika kauan. tosin mitään vaikutusta ei sillä ole vielä ollut havaittavissa. sitten yritän myös pitää kiinni siitä säännöstä että syö tiettyihin aikoihin eikä satunnaisesti, ja se menee tuon toisen kanssa päällekkäin niin että useinkaan ei ole nälkä siihen aikaan kun pitäisi syödä. muutenkin riittää mainiosti kun syö 3 kertaa päivässä. en tykkää siitä että väitetään että pitäisi syödä 5 kertaa, sittenhän olisi kamala ähky kaiken aikaa! O_o

  myös "syö tarpeen mukaan" on hyvä neuvo, eli jos ei tee mitään voi hyvin syödä vähemmän ja jos päivään sisältyy liikuntaa voi syödä vähän enemmän.

  nälkäkuurikaan ei ole ihan poissuljettu vaihtoehto koska se auttaa "pienentämään vatsalaukkua" - ainakaan ei nälkäkuurin jälkeen yksinkertaisesti kykene syömään kovin paljoa kerralla ja liikaa syönti kostautuu heti pahoinvoinnilla. ikävä kyllä viimekertainen kokeilu pääsi repsahtamaan "jatkuvan liikaa-syönnin" puolelle enkä ole saanut yritettyä uudelleen kun alussa se on niin vaikeaa.

  no, se siitä. :) yritys on kovaa ja aika näyttää saisiko ehkä tällä kertaa jotain tuloksiakin ehkä...

  ReplyDelete
 6. ILL: Luin mielenkiinnolla kommenttikirjoituksesi.

  Annoksien pienentäminen on minulla tepsinyt, ja se että olen tarvittaessa ottanut käyttöön tavallista pienemmän lautasen.

  Puhku olo on hävinnyt jo muutamassa päivässä silloin kun on päässyt lisäkiloja karttumaan.

  Alku aina hankalaa, mutta jos saa itsensä totutetuksi johonkin, siitä eteenpäin on helppoa. Joskus aikanaan totuttelin monta päivää juomaan kahvin ilman sokeria, nyt ei tulis mieleenkään pistää kahviin sokeria!

  Ratkaisevaa on sekin mitä pitää kaapeissaan. Sitä mitä ei ole, ei voi syödä :)

  ReplyDelete