Wednesday, May 20, 2009

Rehellinen Suomen kansa?



Kaihonkukka. Kaipaamme vanhoja hyviä viattomuuden aikoja. Oliko sellaisia? 

Rehellinen Suomen kansa. Onko sitä olemassa? 

Olin kurssittamassa väkeä eräällä työpaikalla kun yksi kurssilaisista saapasteli tapansa mukaan myöhässä sisään, katseli ympärilleen jotain etsien, ja löysikin - pistorasian. Kännykkä latautumaan siitä vaan, meidän kaikkien nähden. Eikä kukaan asiasta mitään huomauttanutkaan. Olinkohan ainoa joka ajatteli että se oli omankädenoikeutta?

(Työpaikka ei kustantanut henkilöstölleen kännyköitä. Kaikilla omat jos oli.)

Rehellinen Suomen kansa. Lataa rehellisesti akkunsa työpaikan sähköillä eikä salaile tai pälyile. Tyhmähän se on joka liian kunniantuntoiseksi heittäytyy.  Vai mitä tuumaatte?

23 comments:

  1. ja ne pari kilowattia ovat niiiiin iso piikki työnantajan lihassa. O_o ettet nyt vaan ollut liian herkkänahkainen? minä en ainakaan näe tuossa mitään väärää. lataanhan minäkin kännykkääni kaverin pistorasiasta.

    ReplyDelete
  2. No kännykän lataus ei kyllä minusta ole mikään rikos tai edes rike. Sen verran pahempia juttuja tapahtuu koko ajan ympärillä. Mutta rehdit ja luotettavat ihmiset ovat kyllä yleisesti ottaen harvassa. Itsekkyys on vallalla.

    Hieno tuo sananlasku!

    ReplyDelete
  3. ILL: Monta työntekijää, monta kilowattia, joka päivä... siitä alkaa kertyä.

    Akun lataaminen, konttoritarvikkeiden varastaminen... Kuvittelisin että kollektiivisesti kertyy.

    Entä moraali? Lapsille jo jotkut vanhemmat opettavat että ei saa ottaa toisten tavaroita. Eikö se olekaan niin? Aikuiset varastavat työpaikalta mutta sanovat lapsilleen että toisten omaa ei saa ottaa.

    ANNIE: En ole enää päässyt blogiisi... Lyötiin ovi kiinni nenän edestä, auts :)

    Myymälävarkailla on tämäntapainen logiikka ja puolustus: "Otamme vain isoista ketjuista, niillä on vakuutuskin, tämä on niin pientä verrattuna..."

    Minusta on aina kivaa tavata rehtejä ja luotettavia suoraselkäisiä ihmisiä. Kyllä heitä vielä on!

    ReplyDelete
  4. Rupesin miettimään toden teolla, onko tuo lataaminen väärin vai ei. Ehkä se ei nykyään ole enää niin suuri asia, kun elintaso on noussut ja esim. naapurissa ollessa lataus ei tunnu kaverin kukkarossa suurelta lovelta.

    Työpaikalla minäkin saatan ladata kännykkäni muina miehinä, niin ne muutkin tekevät, eikä ole kukaan ainakaan vielä valittanut.

    Tuli vain mieleeni, että jo 80-luvulla saksalainen tuttavani muina miehinä laittoi meillä ollessaan parranajokoneensa pistorasiaamme kysymättä. Meistä se silloin tuntui härskiltä, sähkön hinta oli korkea. Nykyään en pitäisi sellaista enää minään. Kaikki näyttää olevan siis suhteellista.

    ReplyDelete
  5. Mä vähän luulen että tuo kännykänlataus on sellaista, mitä ihmiset pitää itsestäänselvyytenä, ilman että ajattelisi että toisten sähköjä kuluttaa.Mulla on jotenkuten hyvin naiivi käsitys että Suomessa oltaisiin vielä kovin rehellisiä, edelleenkin.

    ReplyDelete
  6. Mitäs jos lataa työnantajan maksamaa kännykkää kotosähköllä?

    ReplyDelete
  7. KIRLAH: Kouluissa opettaessani ajattelin joskus sitäkin että missä määrin minulla on oikeus ottaa kaapista paperia, kyniä, piirtoheitinkalvoja jne ilman että ylitän valtuuteni tai ahnehdin. Vähän niinkuin ateriointi noutopöydässä; Miten paljon minulla on oikeus tai velvollisuus syödä :D :D

    Rehellisyys itseä kohtaan, rehellisyys muita kohtaan - lähinnä tässä filosofoin ja kääntelen asiaa, ei ole kysymys siitä että pyrkisin olemaan tiukkapipo tai saisin omantunnon vaivoja jos lataan kännykkäni firman seinästä.

    YEALIAN: Aika jännä sanavalinnoiltaan tuo viimeinen lauseesi: sinulla on käsitys että suomalaiset ovat rehellisiä mutta käyttämällä sanoja "naiivi käsitys" ikään kuin pyörrät sen käsityksesi.

    ISOPEIKKO: Jos lataa välillä kotona ja välillä työpaikalla, meneekö puntit tasan? Siinäpä idea.

    ReplyDelete
  8. Anonymous5:43 pm

    Lataan joskus työpaikalla myös oman kännykkäni enkä pidä sitä pahana. Hoidan sillä joskus myös työasioita ja jopa kotona tai missä sitten lienenkin. Eikä työnantajani ole pitänyt sitä pahana.
    Samoin teen työtäni joskus kiireaikoina kotoa käsin omalla tietokoneellani ja omaa sähköäni käyttäen. Sitäkään ei työnantajani ole pitänyt pahana.
    Raja näissä asioissa on valitettavasti hyvin utuinen.
    Keväällä koin senkin, kun olin muualla "vierailevana" työntekijänä, että on paljon helpompaa kun on selvä ero työn ja oman ajan välillä.
    T: Kaija

    ReplyDelete
  9. Nyt menin minäkin sanattomaksi.
    Olen aatellut olevani jokseenkin rehti tekele. Mieleeni ei ole edes pilkahtanut lataamisessa piilevää vääryyttä.
    En vaan osaa ajatella asiaa noin pitkälle.

    ReplyDelete
  10. KAIJA: Minun mielestäni tuo sinun kuvailemasi toiminta on täysin ookoo. Ei siinä voi eikä tarvitse ryhtyä kilowatteja mittailemaan ja tilittämään :)

    Tuossa minun esimerkissäni oli eri tilanne. Henkilö latasi oman kännykkänsä koulutustilamme seinästä, eikä se muuten edes tapahtunut hänen omalla työpaikallaan, vaan muussa rakennuksessa johon hän pääsi ilmaiseen kielikoulutukseen työnantajan maksamana, työajalla.

    ARJAANNELI: Meikäläinen kun aina ajattelee ja pohtii kaikenlaista, ja olen tullut lukeneeksi tutkimuksia eri kansojen oletetusta ja tutkitusta rehellisyydestä, asia kiinnostaa. Ei sillä että lähtisin huutamaan "vääryys" tai moralisoimaan :)

    ReplyDelete
  11. oltiin tänään katsastuksessa. mieheni on hyvin rehellinen ihminen. pari päivää sitten jouduin koettelemukseen: valehdellako lapselle ja päästää meidät kaikki pahasta (estää se että se haluaa alkaa ajaa pyörällä kun oikeastaan on nukkumaanmenoaika), vai sanoa totuus vain sillä perusteella että valehteleminen on väärin eikä lapsille ainakaan saisi valehdella koska ne käyttävät sitä armotta hyväkseen. ..onneksi hänet sitten saatiin pienellä vaivalla muuttamaan mielensä pyörälläajosta.

    myönnän että olen epärehellinen, mutta vain itsepuolustuksena. olen myös paranoidi, ja noista kahdesta saa jo mukavan noidankehän. :P

    ReplyDelete
  12. Aatos8:52 pm

    Pimeässähän voisivat istua, eikä tuhlata sähköä, jos ei kirjoitustehtäviä.

    ReplyDelete
  13. ILL: Valehtelemista on tutkittu paljon psykologiassa ja sehän on myös uskonnoissa tärkeä pohdinnaa kohde.

    Väittäisin että totuuden muuntaminen tai salaaminen on joskus tarpeen eikä siinä kannata ryhtyä liikoja murehtimaan. Liiallinen rehellisyys voi olla haitaksi. Ikävä paikka tietenkin jos valhe paljastuu ja luottamus menee, eli jos on muita keinoja käyttäisin niitä mieluummin.

    AATOS: Niin ja pimeässä kielikurssilainen uskaltaa paremmin puhua kun muut eivät katsele :D

    ReplyDelete
  14. Jaa. Minulla se vaan aina niin herkkä tunto, etten lataa koskaa kännyköitäni ilman, ettikö ensin tulisi mieleen, voiko niin tehdä. Ja jos vaikka voisikin, niin miten joku voi vain saapastella sisään jonnekin, missä on meneillään jotakin tilaisuus ja ajatella vain oman kännykkänsä akkua? Ei mene tähän kaaliin. Esittelikö itsensä, pyysikö anteeki häiriötä, pyrkikö edes vähäiseen hienotunteisuuteen muita läsnäolijoita kohtaan, ajatteleln nyt lähinnä ensinnäkin tilaisuuden vetäjää, joka tekee työtään tilassa? Eikö muita paikkoja ladata kännyä sitten etsiä tai miettiä?

    Hyvä tavaton! Sanoisin minä kuin Jaska Jokusessa. Tavoistaan ihminen tunnetaan, omalla tai vieraalla sähköllä tai ilman.

    Joo, ja kyllä minä vaan olen katsellut pitkillä sähköjen imppaamista esim. kesken opetukseni, niin kärtsän nuivelon kuin tämä taipumus minusta tekeekin. :)

    Se nyt vaan on niin epäkohteliasta ja varma merkki siitä, että ajatukset on satavarmasti omassa navassa eikä läsnäolevassa.

    ReplyDelete
  15. entinen pomo5:32 pm

    Omat vessapaperit otan huomenna mukaan töihin, kiitos vihjeestä.

    ReplyDelete
  16. Voi kauhia, olenpas kirjoittaa rötyyttänyt taas tuon edellisen viestin miten sattuu. Oukkidoukki. Saakohan sen pointista edes tolkkua? Koin kuitenkin tuon latausepisodin ihan pelkästään omasta näkökulmastani, että jos olisin opettamassa jossakin tilaisuudessa ja sisään tulisi joku ilman mitään kommenttia ja muitta mutkitta etsiskelisi vain pistoketta, jäisin kyllä sanattomaksi joksikin aikaa.

    Tapojen puuttuminen eniten äimistyttäisi.

    Mutta eikös se ole suomalaisuutta myös, ettei tällaisesta parane juuri huomautella, tai takaisin tulee ja koko kylän voimin. :)

    ReplyDelete
  17. Mielenkiintoinen aihe kommentteineen. Taitaa monelle lataus olla jo niin itsestäänselvää ettei edes ajattele jonkun muun piikkiin sähköä imppaavansa. Periaatteessa väärinhän se. Toisaalta, miten monet ennen kännykkäaikaa käytti työpaikan puhelinta henkilökohtaisiin tarpeisiinsa. Yrityksille ei varmaan ole suurikaan ero niin tai näin.
    Riippuu kai vähän paikasta, esim. kouluissa kyllä tuntuisi js kaikki oppilaat alkaisivat siellä latailla. Ja hyvät tavat tietty vaatisivat edes kohteliasta luvan pyyntöä, oli sitten missä tahansa.

    ReplyDelete
  18. Kiitos saapuneista kommenteista ja näkökohdistanne!

    Hyvät tavat on yksi hyvä näkökohta, moraali ja omatunto toinen, opetuksen häiritseminen kolmas - nimittäin niitä jotka puhuvat sitä vastaan että lataamme kännykän kurssipaikan seinästä.

    Noille vastaikkainen näkemys tulee nimimerkiltä "Entinen pomo". Tulkitsen kommentin ivalliseksi ja sen takaa löytyvä sanoma lienee: Kaikkia pilkunviilaajia sitä maailmasta löytyykin" :D

    Sori vaan mutta Kivi ja minä olemme opettajia, ja meillä ensinnäkin on opettajan etiikka, ja toiseksi meidän odotetaan olevan esimerkkinä oppilaille.

    ReplyDelete
  19. SIROKKO: Ajattelet isoja yrityksiä kun arvelet että ei ole iso ero jos latailemme kännykät työpaikalla. Tuo minkä kirjoituksessani mainitsin ei ollut iso yritys.

    Kun koululaisia haastatellaan myymälävarkauksista, he toistelevat kuin yhdestä suustä: Emme varastele pienistä kaupoista, ainoastaan isojen ketjujen myymälöistä niin kukaan ei kärsi.

    Omassa mielessäni siirryn tuossa vaiheessa pohdintojani siihen ajatukseen että nuorisolle pitää opettaa suoraselkäisempi käsitys siitä että varastaminen on varastamista. Huolimatta siitä mitä Robin Hood sanoi :) Plus heille pitää opettaa käytöstavat.

    Ja järkisyynä tuohon päälle se mitä sanot koulujen varallisuudesta. Ei varmaan huonompi asia jos vanhemmat puhuisivat noista asioista lapsilleen kotona. (Sen jälkeen menevät työpaikalle lataamaan kännykkänsä :D

    ReplyDelete
  20. En oikeastaan ihan noin jyrkästi ajatellut vaikka siitä sen kuvan saikin. Vaan niin, että siis on yrityksiä jotka sallivat sen koska ero entiseen ei ole suuri. Tosin työpaikoillakin pitäisi ensin ottaa selville firman suhtautuminen asiaan, jos se on sallittua niin silloin ei ole kyse varastamisesta.

    Muuten olen samaa mieltä että varastaminen on varastamista, oli se pois keneltä hyvänsä. Suomalaiset ovat kansainvälisellä mittapuulla vielä todella rehellisiä ja vahinkohan se olisi jos siinäkin asiassa liikaa kansainvälistyttäisiin.

    Kotikasvatuksesta olen samaa mieltä, tosin sitäkään ei aina voi yleisestä moraalin höltymisestä syyttää.

    ReplyDelete
  21. SIROKKO: Kommenttisi oli hyvä. Minulla vaan oli aamulla niin kiire että omaan kirjoitukseeni jäi tuntu että korjailen sinua. Sorry!

    Joo, ei voi kasvatusta yksiselitteisesti syyttää vaikka aina ekana tuleekin kotiolot mieleen kun joku lapsi tai nuori on erehtynyt väärille teille tai käyttäytyy huonosti. Toveripiiri, telkkari, leffat, netti... siinä vaikuttajia jotka saattavat olla hyvinkin erilaisia kuin vanhempien ohjeet ja näkemykset. Olivat sitten hyviä tai huonoja vaikuttajia...

    ReplyDelete
  22. Taisi olla hieman huono tuo sananvalintani:siis onko ehkä naiivia olettaa että Suomessa kaikki vielä ovat rehellisiä..

    ReplyDelete
  23. YAELIAN: Tutkimukset osoittavat että niinsanotut rehelliset vievät työpaikalta ja hotelleista tavaraa kotiin, ja onhan meillä tietty "oikeaakin" rikollisuutta. Poliitikot valehtelevat, mutta vain kun heidän huulensa liikkuvat :D

    ReplyDelete