Sunday, May 06, 2007

HÖLMÖ TUNNE

.

Olenko hölmö vai kuvittelenko vain?

Tämä on sattunut jo usean kerran Stockmannin kosmetiikkaosastoilla, aina eri myyjän kanssa. Käytän laadukkaita hoitotuotteita joiden hinnat pyörivät ihan eri luokassa kuin Ykä Roska eli Yves Rocher tai Nivea. Ostoksia pitää aina punnita ja ostaa vain yksi tai kaksi tuotetta kerralla. Siis meikäläisen rahavaroilla, ja olen muutenkin tottunut hintaa miettimään ennen kuin teen ostoksia.

Mikä siinä on että kun voidepurkki kädessäni ääneen kaavailen että ostan nyt vain tämän yhden kun se on aika kallis, niin myyjä replikoi siihen kuin napista painamalla: "Ei se ole kallis." Mistä halvatusta hän minun hintahaitarini ja pankkitilini tietää?

Liikkeissä asioidessa törmää usein outoihin asiohin. Vai onko se niinpäin että myyjät kohtaavat omituisia asiakkaita?

Toinen viestintätilanne joka hölmistää minua on sellainen jossa ilmaisen oman tuntemukseni, vaikkapa että inhoan sanaa "tuunata", ja siihen kanssaihminen tokaisee että "tuunata on hyvä käyttökelpoinen sana". Voihan se ollakin. Ja varmaan onkin. Mitä sitten? Odottaisin avaamani keskustelun jatkoksi esimerkiksi tällaisia vuorosanoja: "Ai niinkö, en minä vaan" tai "Minullakin on joitakin sanoja joita inhoan" tai vaikka "Ei kannata inhota sanoja." "Se on hyvä sana" mitätöi minun tunteeni ja tekee lausuntoni jotenkin tyhjäksi. (Stockmannin myyjä kai sanoisi tähän että ei tee.)

Joskus tulee tunne että viestintä ei kertakaikkiaan onnistu. Kuulija tai lukija on ihan muissa maailmoissa. Pistin lyhyehkön, selkeän meilin ystävälle. Viimeinen lauseeni: "Seuraavat kutsut ovat 5. toukokuuta." Hän vastasi parilla lauseella, ja lopetti: "Ilmoita sitten milloin seuraavat kutsut ovat."
.

14 comments:

 1. heh

  tuntuipa niin tutulta. olen -itsekeskeisenä ihmisenä- luullut että minulla on jotenkin eriskummallisen huonot viestintäkeinot kun juuri tuolla tavalla tulen niin usein kohdelluksi.

  olen lukenut ja kulkenut kursseilla että oppisin vuorovaikutustaitoja ja viestittämään niin että tulisin ymmärretyksi silloin kun tulen edes kuulluksi.

  olen kyllä tuumaillut, että syy voi olla siinä, että ihmiset ovat kyllä paikalla mutteivat läsnä. vika onkin kuulijassa tai kuullun ymmärtämisessä ;)

  ReplyDelete
 2. Hei M.I.ELLE

  Ehkä sinulla ja minulla on koukeroiset aivot :D

  Ei se välttämättä aina ole "vika". Joskus ajattelen opiskelijoistani että heillä on valtavasti ajatustoimintaa joka lähtee liikkeelle siitä mitä olen heille sanonut :) Kielten keskustelutunneilla rönsyilevä juttu voikin olla paikallaan.

  Mutta on noita harmittavia tai hidastavia tilanteita elämässä ihan riittämiin. Joskus sivuutan, joskus pyrin täsmentämään sitä mitä olen sanonut.

  Ihmismielen pyörteet ovat jännittäviä :)

  ReplyDelete
 3. Sähköpostiviestinnän abc: Kirjoita kaksi virkettä ja laita tärkein otsikkoon. Jos otsikkoon se ei mahdu, niin sitten siihen ensimmäiseen ilman turhia jaaritteluja se tärkein. Viimeinen jää kuitenkin aina lukematta, joten se voi olla vaikka:"Tillin tallin tanttaralla tarantella verkkoo kutoo". Sähköpostiviestintä ei rikasta ihmisten viestintään vaan köyhdyttää ja tuhoaa sen vähänkin, joka tähän päivään mennessä on opittu.

  ReplyDelete
 4. Ootko miettiny että miten sekin voi ärsyttääm että tulkitaan toisen sanoja. Hmm, ehkä siitä saisi blogiin kirjoituksen.
  Kommunikaatio ei usein onnistu, kun ei aidosti kuulla, vaikka kuunnellaan.

  ReplyDelete
 5. Teme
  Ohjeita on. Hyviä ohjeita. Erinomaisia ohjeita. Hah hah, hysteeristä naurua... iih, iih... Mistä kuitenkin AINA löytyy se joka ei ymmärrä vaikka millä tavalla temppuilisimme? Tai ymmärtää, mutta ymmärtää väärin :D

  Genoveeva
  Tuo on joskus ihan hiuksia nostattava ongelma. Jos tajuaa tavanneensa ihmisen joka näkee salaliittoja kaikkialla ja vääntelee kaikki sanamme, parasta livahtaa takaovesta pakoon ja unohtaa koko juttu...

  Paha vaan että monella se henkilö asuu samassa taloudessa. Huh, että mahtaa olla hankalaa!

  ReplyDelete
 6. Kävin eilen blogissasi ja huomasin siellä haasteen ja hienon tekstisi. Puuh, taitaa minulta jäädä ottamatta ja ottaa jättämättä. Muiden touhujen vuoksi on jäänyt monta runotorstaitakin ja pakinaperstaita ja paljon blogien lukua.

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:23 pm

  Niinpä niin, joskus tässä kuvittelee, että kuuluu asiaan jutella Myyjän kanssa. Toisaalta taas, ethän vain antanut vaikutelmaa, jonka ainakin minä sain, nim. tuosta: ei mitään Yves..tai Niveaa.

  ReplyDelete
 8. Siis minkä vaikutelman sait? En voi vastata kysymykseesi ennen kuin kerrot.

  Juttelen yleensä myyjien kanssa. Sitä en tiedä kuuluuko se asiaan. Varsinkin haluan jutella kosmetiikkamyyjien kanssa koska olen aikanaan toiminut kauneudenhoitoalan kielikouluttajana.

  Jos kosmetiikkamyyjä olisi tuttu tai tuttujen tuttu niiltä ajoilta kun opetin kosmetologeille kieliä, hän tajuaisi mitä Ykä Roskalla tarkoittaisin, eli vähemmän kallista laatua, eikä kosmetologien välttämättä arvostamaa, jos sen juttelussa mainitsisin. Yksi opettamani vuosikurssi keksi tuon nimen hauskutukseksi, ei halventamaan tuotetta. Se jäi meille käyttöön.

  Vastasiko tämä yhtään kysymykseesi? En ole varma mitä kysyit.

  ReplyDelete
 9. Tulin vielä kysymään että mihin tämä kommenttisi liittyi:

  "Niinpä niin, joskus tässä kuvittelee, että kuuluu asiaan jutella Myyjän kanssa."

  En minä ole sanonut että ei kuulu. En mielestäni kirjoittanut mitään tuohon viittaavaakaan. Käväisin vielä lukemassa oman tekstini.

  ReplyDelete
 10. Anonymous11:09 pm

  No, minä tarkoitin tuolla juttelemisella tosiaankin itseäni eli kiireessä sutaisin enenpiä selittelemättä.
  Ja mitä tulee Ykään ym. kaikilla ei ole varaa niihinkään.
  Muistelen muuten lukeneeni jostain tutkimuksesta, että rasva kuin rasva tehoavat aineet ovat samat.
  Viestintä ei onnistu! Terv. ML

  ReplyDelete
 11. Tervehdys ML ( Millilitra? :)

  Heh, viestintä ei onnistu, mutta toisaalta jos on hyvää tahtoa, ei sillä niin väliä. Sitä paitsi tykkään selittämisestä :)

  Tulin muuten kerran vahingossa sanoneeni kenkäkaupan myyjälle, että minulla on kauhea määrä kenkiä kotona, ja joillakin ihmisillä maapallolla ei ole edes yhtä kenkäparia. Huomasin heti sen sanottuani että puhuin väärälle ihmiselle :D

  Kaikilla ei ole varaa Ykään, totta puhut. Huippukosmetiikka on hirveissä hinnoissa, mutta olen huomannut sen olevan parempaa. Käytin yhtenä syksynä rahapulassa ollessani Ykä Roskaa ja sain ihottumaa poskiin. Niveaa käytän muuten käsivoiteena, joskus päivävoiteenakin.

  Olen kuullut tuon saman väitteen että rasva kuin rasva, mutta en ole samaa mieltä. Kosmetologiystäväni taitaisivat pyörtyä jos sen heille sanoisin :D

  ReplyDelete
 12. Anonymous12:15 am

  Hei!
  Ei nyt millilitra, mieluummin vaikka Milli-Molli! Sen nimisestä tytöstä luin lapsena, englantilaisesta lastenkirjasta ja tykkäsin kovasti tästä Millicent Margaret Amandasta.

  Kokeile vähän järkyttää kosmetologi ystäviesi mielenrauhaa, jos sittenkin olisi jutussa perää, noiden rasvojen suhteen siis.
  Immeiset joilla on erityisen herkkä iho tai allergioita saavat ilmeisen herkästi Y-R:n tuotteista ihottumaa. Tuttava sai tosi pahan ihottuman Yyn deororantista.
  Se ML

  ReplyDelete
 13. Milli-Molli

  Pahus että minua nauratti tänään kun kävin Stockan kosmetiikkaosastolla ja ajattelin juttujamme :) Kaksi myyjää innostui palvelemaan minua ja sain ostosteni päälle hurjan määrän naytteitä ja lahjoja! Kiittelin ylitsevuotavaisesti ja olin pikkuisen nolo kun olin kirjoittanut juttussani pieniä moitteita heistä... Kaduttaa.

  ReplyDelete