.
Olen ajatellut jotenkin näin itsestäni. Luin lapsena satuja ja Aku Ankkaa. Ne kasvattivat ja vahvistivat osaltaan moraaliani, koska saduissa paha sai palkkansa ja kilteille kävi elämässä hyvin. Aku Ankan veljenpojat olivat partiolaisia, Sudenpentuja, he tekivät hyviä töitä ja auttoivat ihmisiä ja eläimiä. Pikku Hukka piti isästään huolta ja pelasti possuja pinteestä.
Tänään minulta jäi suu auki kun eräs tuttavani kertoi että ei koskaan lapsena lukenut Aku Ankkaa, koska hänen mielestään siinä oltiin ilkeitä. Hän meni aina hakemaan kaveriansa leikkimään, mutta keskiviikkoisin hänen piti odottaa että kaveri luki ensin Aku Ankan. He olisivat voineet lukea sen yhdessä, mutta tämä tuttavani ei ollut kiinnostunut. Oli kai saanut tarpeekseen yhden kerran lukemisella.
Näkökulmia on niin monenlaisia. Ryhdyin siinä sitten ankarasti miettimään ja on se kai niin että Aku Ankan voi nähdä luuserina ja tappelupukarina, lempihahmoni Roope Ankan itsekkäänä, Hannu Hanhen itserakkaana.
Kun siitä puhuimme, tuttavani totesi että hän oli varmaankin lukenut liian vähän ja saanut puutteellisen kuvan. Mummo Ankasta hän sanoi pitäneensä.
Mutta oli tämä hirveä järkytys!
.
Mikki Hiiri.
ReplyDeleteUnohtunut, mutta luulen uskoneeni Teräsmieheen.
No Mikki Hiiri oli ainakin niitä hyviä kunnollisia heppuja!
ReplyDeleteTeräsmieheen en tullut koskaan tutustuneeksi, mutta Batmanista tykkäsin kovasti. Läderlapp eli Nahkalappu, håh håh :D (Siis lepakko, tarkoitan)
Aku Ankka riippuu paljon käsikirjoittajasta. Monipuolisemmat ankat vaativat sen verran vaivaa, että useillakaan kirjoittajilla ei ole siihen intoa. Esim. Don Rosa on luonut minusta erittäin mielenkiintoisen tilanteen. Alla copy+paste yhdestä tekstistäni. En jaksa kirjoittaa samaa aina uudelleen ja uudelleen...
ReplyDeleteMinusta Don Rosa on tuonut Ankkojen persoonaan hieman toisenlaista syvyyttä kuin muut piirtäjät. Yleensä Aku piirretään joko täydelliseksi epäonnistujaksi ilman armoa tai sitten sankariksi. Rosa on löytänyt tähän ristiriitaiseen rooliin jonkinlaisen tasapainon. Epäonnistumisen kautta kuitenkin monesti löytyy jotain muuta kuin täydellinen epäonnistuminen. Se voi olla esim. toisen hylätyn välittäminen, jota kautta sitten veljenpojat näkevät Akun aivan uudessa valossa ja suurena sankarina. Rosan Aku ei ole täydellinen laiskimus, vaan enemmänkin ankka joka yrittää pärjätä vähemmillä lahjoilla, päähän potkittuna, pätkätöillä, alipalkattuna ja samalla yrittää kasvattaa pojista kunnon ankkoja.
Roopen persoonaan Rosa on tuotu kateuden ja haikeat muistot. Roope monesti on selvästi kateellinen Akun vapaudella. Sitten taas muistot näkyvät toiminnassa ja unohtumisena lapsuuden olotilaan. Moni-ilmeisen näpertämisen takia tunnetilat näkyvät monesti paremmin ilmeissä ja olemuksessa kuin monella muulla piirtäjällä.
Sarjakuvat vai kuvasarjat. Aku on aikasen kova jätkä, melkein suomalainen. Mikki on ylenpalttisen kunnollinen, paitsi ilman paitaa. Superhessu on teristäkin kovempi. Don Rosan ja Barksin Roope on mahtiankka. Oletkos huomannut miten Roopen ja Riitan tarina elää? Kultu Kimallus taitaa olla Roopelle edelleenkin liian kova pala, ainakin tunnetasolla.
ReplyDeleteJoo. Italialaiset piirtävät Riitalle ja Roopelle melkein romanssin. Rosa taas pitää Kultu Kimalluksen ja Roopen suhdetta taas arvossaan. Roope haikailee kerran menetetyn mahdollisuuden perään. Jos vain Rosa saa mahdollisuuden piirtää, varmasti Kimallus tulee näkymään vielä toisenkin kerran suutelemassa Roopea.
ReplyDeleteNyt se on päätetty. Otan Aku Ankkoja esiin ja luen niitä heti kun tulee vapaa-aikaa! Vaikka juhannuksena.
ReplyDeleteHei, eiks kukaan muu tykännyt Matami Mimmistä? Minusta se oli kaikkein mukavin ja mainioin tyyppi koko Ankassa!
ReplyDeleteMuuten: Fantomissa eli Kävelevässä Aaveessa oli myös sitä jotain! :-)
Minä tykkään Aku Ankoissa oikeastaan kaikista, mutta Fantomia en tunne... Et kai tarkoita Mustakaapua?
ReplyDeleteJuuh. Kaipa se Fantom oli juuri se mustanaamio. Sanomalehti Karjalan maassa se ainakin vaikutti joskus 60-luvulla. Kai muissakin.:-)
ReplyDeleteNo jopas nyt tulee sekoiltua... Oletin että puhuttiin Aku Ankasta. Tottahan minä Mustanaamion eli Nastamuumion tiedän! Siis Fantom. Kun mennään Aku Ankasta pois.
ReplyDeleteAku Ankassa oli Mustakaapu, joka on italiaksi Macchianera eli "musta tahra".