Tuesday, June 12, 2007

VAIENTAMINEN VERSUS AVOIMUUS

.

Alppiruusun nuppuja. Siis rododendronin.

Silmät seisoo vieläkin päässä. Katselin äsken toista osaa dokumenttisarjasta joka kertoo musiikista poliittisena vaikuttajana. (Maanantai-iltaisin 1 kanavalla) Ollaan 60-luvulla USA:ssa ja Euroopassa. Kansa vastustaa Vietnamin sotaa. Syntyy rauhanliikkeitä, sotaa vastustavia lauluja, järjestetään konsertteja. MC5 soittaa minkä kitaroista ja rummuista irtoaa. Nuoret kuuntelevat. Poliisit häiriköivät ajamalla moottoripyörällä yleisön sekaan. Tunnelma on vakava. Kun konsertti loppuu, poliisit alkavat mätkiä nuoria pampuilla ???

Rauhanliike saa apua sodasta palaavilta veteraaneilta. Sotaan lähetetyillä keski-ikä 19. He palaavat kauhut nähneinä, jäsenet silvottuina ja aivopesut peruuntuneina. Sota on väärin. Sota on epäinhimillistä. Armeijaa sekä isänmaalllisia ja muita aivopestyjä on pääluvultaan paljon enemmän kuin rauhaa vaativaa kansaa. Kuitenkin rauha voittaa lopulta.

Sotaveteraanien tukirahat loppuvat, mutta Bruce Springsteen järjestää hyväntekeväisyyskonsertin, jonka tuotto pelastaa veteraanit. Täältä Suomesta käsin näyttää siltä kuin Mr Nixon ja Mr Bush jättäisivät sotilaat oman onnensa nojaan heti kohta kun he palaavat taistelusta. "Kiitos pojat, kun soditte isänmaan puolesta. Koettakaahan pärjätä."

Valtiovalta ja virkavalta pyrkivät vaientamaan hallituksen vastaiset elementit. Reporttereita ei enää päästetäkään Persianlahden sodassa kuvaamaan oikeita taisteluita. Ainoastaan armeijan välittämiä ja sallimia tietoja välitetään kansalle. Mitä kaikkea meiltä on pimitetty historian kulussa?

1960-luvulla tapettiin Martin Luther King ja John Lennon jotka julistivat rauhan, vapauden ja veljeyden sanomaa. En tiedä miksi Kennedy tapettiin. En ole ollut vielä kovin kauan poliittisesti valveutunut ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut. Psykologiasta tiedän enemmän ja ihmisten pyrkimyksistä vaientaa muut ihmiset ja salata tietoa.

Tänä päivänä AVOIMUUS on muotia. Hyvää onnea vaan! Tulemme huomaamaan että jotkut tahot älähtävät kun toiset tahot alkavat puhua. Pamput puhuvat, irtopäät lentelevät, tekaistuja syytteitä satelee. No vähintäänkin joku mulkoilee tai murjottaa.
.

4 comments:

 1. (Maassa maan tavalla yritin itsepäisesti kirjoitella "rododendron", mutta matkoilla maailmalla ei kukaan muu sillai, korjasin itseni ja väänsin kieleni rhododendroniksi)

  ReplyDelete
 2. P.S.
  Tiedän, että ei kaks konsonanttii sanan alussa..

  ReplyDelete
 3. Tervehdys Hannele

  Heh, minä ponnistelin itseltäni pois sen rh-alun jotta olisin suomenkielisempi. Englanniksi kirjoittelen rhodo, mahtaako alunperin tulla kreikasta, mene ja tiedä... Kirjoita ihan miten tykkäät ja miten vaan luonnistuu! Hauskaa että käyt kommentoimassa.

  Pidän tosi paljon tuosta Ruotsin lipusta :)

  ReplyDelete
 4. (Lippu on ihan oma valokuvani :)

  ReplyDelete