Thursday, March 06, 2008


ISÄ, MITÄ ON RASISMI?

Tahar Ben Jelloun vastaili 10-vuotiaan tyttärensä kysymyksiin ja sai aikaan kokonaisen kirjan. Tässä siitä poimintoja.

Lapsilla ei vielä ole ennakkoluuloja. Ihminen ei synny rasistina, vaan kasvaa rasistiksi.

Rasisti ei siedä joitakin ihmisiä ja perustelee vastenmielisyytensä toisen ulkonäöllä tai sillä että tämä kuuluu tiettyyn yhteisöön.

Ei ole olemassa eri rotuja. Me kaikki kuulumme samaan ihmisrotuun.

Jokainen ihminen on ainutlaatuinen. Jokaisella on omat ajatukset.
 
Kaikkiin ihmisryhmiin kuuluu yksilöitä joilla on taipumusta rasistiseen ajatteluun. Juutalainen voi olla rasisti. Mustalainen voi olla rasisti. 

Epäoikeudenmukaisuudesta kärsiminen ei välttämättä muuta ihmistä oikeudenmukaiseksi.

Parantuminen rasismista riippuu ihmisestä itsestään. Siitä pystyykö hän kyseenlaistamaan ajatuksensa.

"Olenko minä todella parempi kuin muut? Kuulunko ylempään ryhmään? Jos on alempia, minkä nimissä käyn niiden kimppuun? Onko ihminen älykkäämpi kun hänellä on valkoinen iho?"

Rasisti on ristiriitaisten ajatustensa vanki.


8 comments:

 1. Tiedän ihan omasta kokemuskseta, koska "tahallani" asuin pienten lastemme kanssa alueella, jossa asui raidallisia, pilkullisia ja ruudullisi ihmisiä, eikä lapsemme sitä edes huomanneet.

  Onnistunut lastemme kanssa; he ovat tosi ymmärtäväisiä ja auttavaisia vanhuksia, lapsia, kerjääjiä, siivojia, kuninkaita (oikeesti) ja jopa homoja, naisia ja kieltenopettajia kohtaan.

  ReplyDelete
 2. Lapset kyllä huomaavat eroja, jos joku käyttäytyy eri tavalla tai näyttää eriltä, kuin mihin hän on tottunut. Osa lapsista suhtautuu tähän havaintoon ilahtuneen uteliaana, toinen on varautuneempi. Mitään arvolatauksia näihin havaintoihin tuskin laitetaan. Kannattaa yrittää antaa lapselle paljon erilaisia virikkeitä, kohtaamisia uuden/tuntemattoman kanssa niin, että lapsi oppisi ymmärtämään näiden kohtaamisten olevan osa elämää. Hän oppisi, ettei uudessa ja erilaisessa ole sinänsä mitään pelättävää.
  Pelkohan on vihan juuri.

  ReplyDelete
 3. Hannele

  Ihana kommenttisi virkisti maiseman - kiitti :D

  Allyalias

  Onpa mukava nähdä sinua täällä. Puhut siinä mielessä erittäin asiallista asiaa, että ihmisissä todellakin on synnynnäiset taipumukset jo lapsina joko mennä uutta kohti tai arastella. Äideillä, isillä ja muilla aikuisilla on suuri vaikutus noissa jutuissa. Lapset jäljittelevät sitä käyttäytymistä mitä ympärillään näkevät, mutta saavat vaikutteita kirjoistakin ja TV:stä.

  ReplyDelete
 4. Allyalias, noinhan me

  ReplyDelete
 5. urogallus8:56 pm

  Itsestäni tuli "rasisti" kun pystyin kyseenalaistamaan entiset ajatukseni.

  Kiistatta ihmiskunta kuuluu yhteen ja samaan lajiin. Silti rodut ovat olemassa, ja ilmenevät esimerkiksi joissakin (keskimääräisissä) yleisissä piirteissä. Yksilöitä tulee kuitenkin kohdella yksilöinä, ei rotunsa edustajina.

  Mutta onko ihminen älykkäämpi jos hänellä on keltainen iho? Kenties - tutkimukset käsittääkseni viittaavat tähän suuntaan. Se, johtuuko tämä geeneistä vaiko kulttuurista on toinen asia.

  ReplyDelete
 6. Urogallus

  Kirjan tekijä antoi lapselleen ajatuksen että olemme kaikki ihmisiä, ja myös tuon sinunkin sanomasi ajatuksen että kaikki ovat yksilöitä. He ovat kosketuksissa rasismiin koska ovat siirtolaisia, ja lapsella oli paljon kysymyksiä isälleen.

  Jokainen voi tehdä omat filosofiansa.

  Ihmiset voidaan myös lukea eläimiin jos halutaan.

  Voidaan sanoa miehet ja naiset ovat ihan eri rotua, jos niin halutaan :D

  ____________________________________

  Yhden tutkimuksen mukaan kiinalaiset koululaiset menestyivät selvästi paremmin kuin USA:laiset. Selitys oli että he kuluttivat paljon enemmän aikaa viikossa läksyjen lukuun kuin amerikkalaiset.

  ReplyDelete
 7. ihan oikeat rasistit ei ole kivaa, niitä kun on (salonkirasistit on vaa itselleen rajoitukseksi)

  ReplyDelete
 8. "Salonkirasistit" - :D Hah hah!

  ReplyDelete