Saturday, March 22, 2008

VAIKEUKSIA PERHEISSÄPääsiäislomaa riittää. Pariin päivään ei tule Hesaria joten lehdenluvun arkirutiini katkeaa.

Olen katsellut DVD:lle tallennettuja jaksoja TV-psykologi Dr Philiä.  Yhdessä jaksossa käsiteltiin uskottomia puolisoita, tapaus 1 uskoton mies, tapaus 2 uskoton vaimo. Petetyn vaimon itsetunto nollilla. Petetty mies aikamoiseksi nahjukseksi runnottu. Uskottomille erillistä terapiaa heidän ongelmiensa selvittämiseksi. Itsetuntoa palauttavaa terapiaa petetetyille osapuolille, jotka huomaamattaan mahdollistavat uskottomuuden.

Nyt katselen jaksoa jossa isäpuoli yrittää pitää militaarista kuria 12-vuotiaalle tytölle. Ei onnistu, kuten ei yleensäkään yritys mennä määräilemään lasta tai nuorta jonka biologisen vanhemman kanssa on mennyt naimisiin. Lapsi ei ole isäpuoltaan valinnut eikä alistuminen häneltä luonnistu. Alkuperäisen vanhemman kuuluu olla ensisijainen kurinpitäjä. Uuden tulokkaan kuuluu tukea häntä. Sillä systeemillä on paremmat onnistumisen mahdollisuudet.
 


4 comments:

 1. En tiä, mitä biologissa asian kans tekemistä, onhan adoptilapsia. Tyhmät ihmiset on tyhmiä omillensakin.

  ReplyDelete
 2. Jos katsot asiaa avioerolasten kannalta, he tuntevat kokevansa isompaa vääryyttä jos uusi tulokas alkaa heitä komennella kuin jos heidän "oikea" äitinsä tai isänsä sen tekee. Ja tämä on kyllä aika lailla faktaa. Uusperheissä tulee toistuvasti vaikeuksia juuri tästä syystä.

  Lopetin tekstini sanoihin "paremmat onnistumisen mahdollisuudet", eli en minäkään ajattele että kaikki silti ruusuisesti menisi. Lähtökohta on parempi ellei isäpuoli tai äitipuoli ole se pääasasiallinen kasvattaja vaan se alkuperäinen vanhempi. Uuden tulokkaan rooli on auttaa, kannustaa ja tukea häntä.

  ReplyDelete
 3. jos molemmat vanhemmat samaa mieltä, kuka sitten tasten puolella?

  ReplyDelete
 4. Moelmpien vanhempien kuuluu olla lasten puolella.

  Tuossa Dr Philin jaksossa johon viittasin, äiti oli heittänyt aviomiehen pellolle tytärtä suojellakseen, koska homma oli mennyt niin pahaksi, ja nyt mies sai uusia ohjeita siihen miten hänen tulee auttaa tyttären kasvatuksessa. Ei huutamalla naama punaisena suoraan toisen kasvoihin ja nollatoleranssia hokemalla, vaan olemalla vahva mieshahmo jota tytär tarvitsi ja puoliso äidille. He päättivät yrittää uudelleen Dr Philin ohjeiden mukaan ja Dr Philin kustantaman terapautin avulla.

  Tämä uusi isä oli tullut tytön elämään kun tämä oli 9-vuotias. Nyt 12-vuotias. Hirveää katsoa kun aikuinen mies piti militaarista kuria tytölle huutaen, otsasuoni pullollaan.

  ReplyDelete