Sunday, October 12, 2008

Maahanmuuttoasiaa Uutissyöte-blogissa



En ole kirjoittanut maahanmuuttoasioista mitään pitkään aikaan täällä netissä, vaikka oikeassa elämässä toimin monin tavoin siltojen rakentajana maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä. 

Blogimaailmassa minua alkoi jossain vaiheessa tympiä tulokseton köydenveto maahanmuuttoa vastustavien kanssa "keskustellessa". Ajatustenvaihto heidän taholtaan kun näytti useimmiten merkitsevän että kaikkien maahanmuuttoa puolustavien olisi pitänyt vaihtaa ajatuksensa maahanmuuttoa vastustaviksi. Joko tai. Kaikki tai ei mitään. Ei välimaastoa. Tunteet pannaan julistettuja. Järki kunniaan. Rikostilastot ja muut "kiistattomat todisteet esiin".

Uutissyöte-blogi on linkittänyt runsaasti kirjoituksia mamu-asiasta, joten sinne vaan kaikki joita väestön kirjavuus kiinnostaa, viehättää, kauhistaa tai muuten vaan mietityttää. Maahanmuutto jatkuu ja kehittyy Suomessa. -kin.

 

6 comments:

  1. Anonymous12:16 pm

    Samat on kokemukset tuosta ns. keskustelusta. :)

    Kiitos linkistä!

    ReplyDelete
  2. KIVI: Jep :) Aluksi huomasin että keskustelu oli kohtalaisen antoisaa. Ainakin minulle. Sain tietoja maahanmuuttajien vaikeuksista, maahanmuuton epäkohdista, ulkomaalaisten suorittamista rikoksista... eli tulin tietoiseksi ilmiön nurjastakin puolesta.

    Lähdin etsimään ratkaisuja, tuomaan esiin hyviä puolia, hyötyä, kertomaan haitallisista ennakkoluuloista blaa blaa blaa mutta moku-blogeissa ei haluttu sille linjalle lähteä. Kiivaasti vastustettiin, vähäteltiin, todisteltiin, naiiviksi ja sinisilmäiseksi mainittiin ja esitettiin että TOTUUS oli moku-vastustajien hallussa. Me muut olemme herkkäuskoisia hölmöjä ja kukkahattutätejä.

    Kiihkeitä vastustavia tahoja ei kiinnostanut muu kuin estää uudet maahanmuutot ja mieluiten lähettää jo täällä olevat "vieraat elementit" "omiin maihinsa".

    Omalta kohdaltani totean että luettuani moku eli monikulttuurin vastustajien kirjoituksia toista vuotta opin yhtä ja toista, sain tavattoman paljon ajateltavaa, ja siltä pohjalta viritin keskustelua IRL tuttavapiirissäni sekä menin mukaan entistä suuremmalla innolla monikulttuurihankkeisiin ja maahanmuuton tukemiseen. Sillä tiellä olen edelleenkin. In real life. Pienemmässä määrin netissä.

    ReplyDelete
  3. En tiä, jos ymmärrän tätä hommaa, tiädän vaan, et suamaliset mielellään (?) muuttivat Ruattiin.

    ReplyDelete
  4. Anonymous11:07 pm

    Rita,

    monikulttuurisuuspolitiikka on valtavirtaa, ja itse asiassa sen arvosteleminen on ollut tabu aina viime eduskuntavaaleihin asti. Arvostan suuresti Halla-ahoa ja kumppaneita siitä, että he lähtivät omilla nimillään politisoimaan siirtolaisuusasiaa. Oleellista on ymmärtää, että monikulttuurisuudessa on kyse valinnoista, kuten aina. Kyse ei siis ole mistään pysäyttämättömästä luonnonvoimasta. Tällä hetkellä poliittinen eliitti ajaa monikulttuurisuutta ilman, että äänestäjien mielipidettä asiasta olisi kysytty. Viime eduskuntavaaleissa ja nyt näissä kunnallisvaaleissa kissa on vihdoin nostettu pöydälle.

    Siirtolaisuuden aiheuttamat ongelmat ovat käsittääkseno kautta Euroopan samanlaisia, riippumatta noudatetusta politiikasta. Ruotsi, Ranska ja Iso-Britannia ovat saaneet osansa. "Meillä on tilaisuus oppia muiden virheistä", mutta mitä ne virheet ovat? Entä jos itse monikulttuurisuus on virhe?

    Kannattaa nyt muistaa, että siirtolaisuutta voi olla ilman monikulttuurisuuttakin. Itse uskon, että esim. ruotsinsuomalaisten sopeutumisongelmat 60-70-luvuilla olisivat olleet pahempia, mikäli tuolloin olisi jo intoiltu monikulttuurisuudesta. Pakko ja sosiaalinen kontrolli ovat joskus tarpeen kototuttamisessa. Siirtolainen tekee valinnan: mikäli hän inhoaa muuttomaansa kulttuuria, niin miksi hän ylipäätään muuttaa? Omat kulttuuriset tapansa hän voi toki säilyttää uudessa kotimaassaankin ainakin siltä osin kuin ne eivät ole ristiriidassa lain kanssa, mutta on aivan järjetöntä tukea niiden säilyttämistä valtion rahoin. Samoin siirtolaislasten omakielinen opetus olisi mielestäni järjetöntä: kaikki ihmiset eivät opi sujuvasti kaksikielisiksi, ja pääpaino tulee olla virallisen kielen oppimisella. Näin siis silloin, jos on tarkoitus että siirtolaiset tulevat osaksi suomalaista yhteiskuntaa eivätkä vain toimi suvaitsevaisten toiseustotemeina.

    Yksi monista aiheen merkillisyyksistä on usko siihen, että nyt jo maassa olevien siirtolaisten etu on se, että maahanmuutto jatkuu entistä voimakkaampana. Näin ainakin suvaitsevaisto tuntuu usein ajattelevan, ja siirtolaisongelmien esilleottaminen poikii usein syytöksiä ulkomaalaisvastaisuudesta. Oman kokemukseni mukaan siirtolaisilla itsellään on usein realistisempi käsitys massasiirtolaisuuden ongelmista - tai sitten heidän ei vain tarvitse taustansa vuoksi harjoittaa moraaliposeerausta asian tiimoilta. Järkevä politiikka mielestäni lähtisi siitä, mikä on tällä hetkellä maassa asuvien ihmisten, niin suomalaisten kuin siirtolaistenkin, pitkän tähtäimen edun mukaista. Mielestäni järkevää olisi tiukentaa siirtolaisseulaa, mahdollisesti esim. pisteyttämällä tulokkaat, ja karkoittaa vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaiden kansalaiset pysyvästi maasta.

    Tämä tältä erää, huomenna vuodatan lisää...

    ReplyDelete
  5. urogallus, suamalainen kulttuuri on hyvin vahvaa Ruattis - ja kaikki ruattalaiset ovat kovin iloisia, että 1970-luvulla saivat vihdoinkin ruveta syämää hyvää kunnon ruisleipää :)

    ReplyDelete
  6. Urogallus: Halla-ahoa olen minäkin arvostanut, samoin Jaken kirjoituksia ja sinun kommentti-kirjoituksiasi.

    Ponttini tässä postauksessa on se että keskusteluissa jyrättiin kaikki positiivinen ja puoltava, tunnuttiin ajavan ainoastaan sitä agendaa että tuomitaan kaikenlainen monikulttuurisuus, ei edes yritetä kehittää parempaa monikulttuurisuutta.

    Ei meistä kaikilla ole sama määritelmä asiasta "monikulttuurisuus". Ei minun ole mikään pakko pitää sitä kirosanana. En ole politiikassa mukana. En ole kyyninen. En pidä siitä tyylistä jolla monet moku-blogilaiset pilkaten ja teilaten "keskustelivat" enkä siitä että julistivat tietävänsä "totuuden".

    Yksi iso ongelma keskusteluissa on ollut se että vastustajille sana monikulttuurisuus ei merkitse samaa kuin puoltajille. Siitä on seurannut isoa sekaannusta, ja jopa pahaa mieltä.

    Hannele: Kulttuurinvaihto on onnistuessaan iloinen asia :)

    ReplyDelete