Saturday, August 04, 2007

NOKKIMISJÄRJESTYS JA NOKAN KOPUTUS

.

Parvi, lauma, yhteisöt ja niiden hierarkiat eli nokkimisjärjestys. Eipä ole nokan koputtamista monesti.

- Sain kokeista kympin.
- Ja täällä ei aleta kehuskella!
(Ääntä korottaen)

- Palasin juuri New Yorkista. Hello everybody.
- Eiköhän puhuta suomea kun ollaan Suomessa.
(Happamalla äänellä.)

- Poikamme pääsi musiikkiluokalle.
- Juu, teillä varmaan soitellaan lyykeliä aamusta iltaan.
(Pilkallisella äänellä.)

- Kävimme kesälomalla Espanjassa.
- On täällä muutkin matkustelleet!
(Tiuskaisten)

Älä yritä erota laumasta. Samaa harmaavarpusta vaan kaikki. Jos yhtään nouset sinut vedetään alas. Joka itsensä ylentää se alennetaan, julistetiin jo raamatun aikoihin, mutta tuskin sillä oli tarkoitus ihmisen tervettä itsetuntoa nollille vetää ja kieltää olemasta tyytyväinen omiin saavutuksiinsa.

Muistan jo opettajankoulutukseni alkuajoilta opetusopin kirjasta kuvan missä yksi tikku-ukko nousee ihmisjoukosta ja muut kurottavat käsiään vetääkseen tämän alas.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

On hirveää joutua tekemisiin niiden kanssa jotka elävät ja toteuttavat sitä käytäntöä että itsensä ylentäjät on pistettävä mataliksi ja kuvittelevat näkevänsä itsensäylentäjiä joka nurkan takana. Juttelin hiljattain pitkään henkilön kanssa joka joutuu toistuvasti yhden läheisensä taholta aiheettoman kurinpalautuksen kohteeksi, sanoipa sitten suunnilleen mitä tahansa. Kaikki tulkitaan joko isotteluksi tai toisen väheksymiseksi, vaikka kummastakaan ei ole kyse.

Pika-analyysi sivullisilta on yleensä "kateus" tai "heikko itsetunto", eikä varmaan kovin kauas totuudesta osukaan, mutta uskoisin pahimpiin tapauksiin liittyvän myös jotain liialliseksi kehittynyttä ehdollistumista. Kansankielellä sanottuna ihminen saa jotain päähänsä ja siitä kehittyy lähes pakkomielle ja refleksi.

Olen itsekin elämässä joutunut tuollaista silmille hyppimistä kokemaan. Aikuisiässä sellaista ei enää viitsi makuuasennossa ottaa vastaan eikä uhriksi ja haukuttavaksi heittäytyä. Maailmassa on tarpeeksi oikeitakin uhreja. Ei sitä vapaaehtoisesti kenenkään kynnysmatoksi heittäydytä. Lakkaan puhumasta sellaisen ihmisen kanssa jotka vääristelee sanojani tai vaihtoehtoisesti ilmoitan painokkaasti että tuollainen nurjamielisyys saa loppua. Joku tolkku pitää olla talkkunan syönnissäkin ja täällä ei hypitä nenille. Sen jälkeen pitää ankarasti miettiä tulinko tehneeksi samanlaisen aiheettoman kurinpalautuksen mistä toista epäilin. Ehe ehe.
.

3 comments:

 1. Niin, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Toisen onnistumisista on monienkin vaikea iloita. Olen tavannut ihmisiä, jotka osaavat olla myötätuntoisia vahingon kohdatessa mutta katkeria ovat, kun käykin hyvin. On se kaiketi kulttuuriimmekin syvästi juurtunut, vaikka toki myös psykologista. Teologit sanoisivat, että perisynti, kateus, vaivaa.

  ReplyDelete
 2. Lauantaita Genoveeva :)

  Olen ihmetellyt tuota mainitsemaasi piirrettä aikanaan eräässä lähimmäisessä; saattoi jonkinverran olla myötämielinen kun toisella meni huonosti, mutta selvästi otti päähän toisen menestyminen ja onni. Ne piti äkkiä jotenkin pilata tai vähätellä pois. Typerää käytöstä ja ne mainitsemasi teologit voisivat sanoa että vahingoittavat sielua.

  ReplyDelete
 3. Niin, sanopas muuta.

  ReplyDelete