Monday, August 13, 2007

SIRKUS

.


PAKINAPERJANTAI: Haaste "Sirkus kielikuvana".

Tirehtööri. Esiintyjät. Yleisö.

Koululuokka on kuin sirkus. Aina päällä treenit tai esiintyminen tirehtöörin johdolla tai ilman. Opetetut koirat hyppäävät jumppatunnilla renkaan läpi. Kielitunnin verbaaliakrobaatti ja matikantunnin neropatti vuorollaan valokeilassa. Säteilyä. Haloefektiäkin. Spontaanisti esiintyy luokan pelle, kaikkien hauskuttaja. Joillekin nauretaan kuin sirkuksen friikeille. Parrakas nainen. Maailman lihavin mies häkissä tuijotettavana. Ei hyvä. Koulukiusaamisen yleisöksi ei kukaan saisi ryhtyä ja vielä vähemmän sitä vetäväksi tirehtööriksi.

Millaiset muistot ja tulokset jää kun teltat puretaan ja sirkus on ohi tältä erää?

-----------------------------------------

Mietin jonkin aikaa kumpaan blogiini tämä ajatelman kirjaan, psykologiseen vai

OPETTAJAN BLOGIINI

Non scholae, sed vitae discimus. Emme opi ainoastaan koulua, vaan elämää varten, sanoo vanha totuus, joten jääköön tänne elämäntaitoblogiini.
.

20 comments:

 1. Tuo on kyllä mielestäni mainio hoksaamus rinnastaa koulua sirkukseen.

  ReplyDelete
 2. Vaan se mitään koulukiusaamista oletusarvoisesti ole. Siitä on tehty ihan liian iso asia niinkuin muutenkin monista elämään kuuluvista asioista suuren ameriikan mallin mukaan. Ameriikassa joutuu kohta maksamaan miljoonakorvauksia jos henki haisee vaikka sipulille ja joku ottaa siitä nokkiinsa.

  Juu, saa olla eri mieltä.

  Suurin osa siitä sirkuksesta on vaikutuksen tekemistä. Halua tehdä vaikutus. Vastakkaiseen sukupuoleen tai vaikka kavereihin. Mitä nyt sitten kukin missäkin elämänvaiheessa arvostaa.

  ReplyDelete
 3. Kaikkein parasta olisi jos pikku koululainen voisi juosta koulusta jonkun turvallisen aikuisen luo, mummolaan ellei kotona ole ketään ja kertoa päivän kuulumiset heti kiusaamisineen kaikkineen. Niitä mietittäisiin koululaisen kanssa yhdessä ja kuinka koululainen voisi selvittää kenties itsekin asiat toimimalla toisin koulussa.

  Ellei sekään auttaisi otettaisiin yhteys kouluun ja asia selvitettäisiin niin ettei vastaavia ikäviä kokemuksia enää tulisi siinä määrin, että kouluun meno olisi vastenmielistä lapselle.

  Minusta ketään ei voida pitää pumpulissa, aina tulee kuitenkin hankalia ihmisiä joiden kanssa on opittava seilaamaan.

  ReplyDelete
 4. Kiusaaminen on asia joka saa minut harmistumaan. Kenenkään on vaikeaa, ellei mahdotonta, minua ryhtyä kiusaamaan koska en ryhdy uhriksi, ja itsetuntokin on terve. Siinä mielessä voisin oletusarvoisesti sanoa että kiusaamista ei ole olemassa.

  Valitettavasti maailma ei ole noin ihanteellinen, ja kiusaamista on.

  Eräs ex-poikaystäväni esitti väitteen että naista ei voi raiskata, jos nainen pistää vastaan. Olen vahvasti eri mieltä, samoin kuin koulukiusaamisen olemattomuudessa.

  Ei lapsia kannata yrittää pumpulissa pitää, kuten Komposti toteaa. Lapset pitää opettaa puhumaan, ajattelemaan, keskustelemaan, ja ihanaa olisi jos turvallinen aikuinen olisi aina käytettävissä ja halukas keskustelemaan ongelmista ja elämästä yleensä.

  ReplyDelete
 5. Oivallinen rinnastus. Onneksi sirkuksissa ei ole partanaisia tai susi-ihmisiä töllisteltävänä. Toivottavasti kiusaaminen katoaa kouluista samalla tavalla.

  Mitä tulee pumpuliin... minusta ei kannata olla huolissaan alaikäisen mahdollisesta pumpulissa kasvamisesta. Kuten tuossa jo aikaisemmin todettiin, hankalia ihmisiä tulee ihan varmasti vastaan ennemmin tai myöhemmin.

  Kiusaamisesta voi oikeasti tulla aivan kamalan turvaton olo. Välttämättä kiusaamisen uhri ei suhteuta kokemaansa sortoa vain ikäväksi ihmiskontaktiksi, vaan se voi vaikuttaa siihen, millaisena hän kokee koko elämän ja ihmiset yleensä. Välttämättä kyse ei ole epämukavasta tilanteesta vaan syvästä pelosta, pettymyksestä ja hädästä. On pelottavaa, jos sellainen jää kasvattajilta (esim. vanhemmilta) huomaamatta, tai asiaan ei suhtauduta riittävällä vakavuudella.

  ReplyDelete
 6. Ally

  Haluaisin lisätä erinomaiseen kommenttiisi, että kiusatuksi tuleminen vaikuttaa myös siihen millaisena uhri kokee ITSENSÄ, ja se voi olla tosi huono juttu, mistä ei aikuisenakaan pääse irti.

  Pumpulista vielä: Jos alle kouluikäistä on pyritty pumpuloimaan, tulee kauheat paikat kouluun mennessä. Kyllä siinä pumpulit pöllyää ja sirkusmusiikki soi.

  ReplyDelete
 7. istut sirkuksen aitiopaikalla ja näet kirkkain silmin! paljon ajatuksia herättävä tarina!

  ReplyDelete
 8. Ehkä Allylla ja minulla on erilaiset käsitykset lapsen pumpulissa pidosta? Pitäisi kenties määritellä mitä sillä tarkoitamme?

  Minä antaisin lapsen jo varhan kokeilla "rajojaan" kuitenkin turvallisen aikuisen läsnäollessa ja turvallisessa ympäristössä. Sen verran pitäisin "pumpulissa" etten sallisi lapsen katselevan mitä sattuu medioista. Pitäytyisin esimerkiksi elokuvien ja viihdetarjonnan suositusikärajoissa, samoin toimisin viinaksien ja ajoneuvoilla ajojen suhteen. En tarjoaisi tai antaisi/ostaisi viinaksia kotonakaan alaikäisille ihan periaatteesta samoin mopojen sun muiden pörriäisten suhteen.

  Olen huomannut kuinka monissa pikkulapsiperheissä on ikävä tapa pitää mediaa eli teeveetä ja videosysteemejä kaiken aikaa päällä tuli sieltä mitä tahansa tappomeininkejä. Jo pienet lapset turrutetaan tällatavoin moskaviihteeseen jopa väkivaltaan, onko silloin ihme jos tulee vaikka mitä keskittymisvaikeuksia jo tuonkin vuoksi, jos kaiken aikaa elää mediamelskeen keskellä.

  Kuinka lapsen omat vanhemmat eivät huomaisi lapsen koulu- tai päivähoitopaikan kiusaamista? Kyllä kai pikkulapset vielä luottavat ja kertovat kaiken vanhemmilleen tai (jopa) opettajilleen? Enemmänkin luulen ja tiedänkin etteivät opettajat aina ehdi huomata kiusaamisia kouluissa tai päiväkodeissa. Kiusaajat ovat usein ovelia ja osaavat näyttää hyvää naamaa opettajilleen ja heti heidän silmän vältettyä ryhtyvät kiusaamiseen jälleen.

  Vasta myöhemmin päivällä (eli osa-aikaiset) päiväkoteihin tulevat lapset voivat olla sopivia kiusaamisuhreja, koska aiemmin hoitoon tulleet lapset ovat jo ehtineet jakautua kaveruspiireihin joihin ei myöhemmin tulleita huolitakaan välttämättä. Tällöin pikkulapsi kokee tulevansa syrjityksi tai kiusatuksi. Opettajilla pitäisi olla silmiä edessä ja takana, taitaapa olla vaikeutta liian suurissa luokissa ja vähäisellä henkilökunnalla huomioida kaikki mahdollinen.

  ReplyDelete
 9. Kiitos kommentista, Oldghost :) Sait ajatelmaani hiukkasen laajennettua.

  Kiitos Komposti, kun jatkoit juttua kasvatuksesta. Se on sekä ajankohtaista että ikuista asiaa, josta keskustelua kannattaisi pitää jatkuvasti käynnissä.

  ReplyDelete
 10. Cokeri - hullulta näyttää..

  ReplyDelete
 11. Missä näkyy cokeri? En minä huomaa... Onneksi on korjaava lukihäiriö.

  ReplyDelete
 12. (esimerrki vain, mikä pyörhti päässäni,
  siis oikeesti ei täällä mitään virheitä :)

  ReplyDelete
 13. Cirkus heter det ju..

  ReplyDelete
 14. Puuh sentään. Ja minä kun luin caikki commentitkin ja etsin Cokeria :D Cuolen nauruun!

  Ruotsin kielessä ei taida olla kovin paljon c;llä alkavia sanoja, circa hur många?

  Suomeksi cirjoitan sirkuksen mielelläni s:llä, mutta ties vaikka olisikin cirkus?

  Englanniksi Circus, eli ceet senkun lisääntyvät...

  Joka tapauksessa Coca Cola lausutaan Sosa Sola.

  ReplyDelete
 15. Kekseliästä verrata koulua sirkukseen.
  Vielä kiusaamisesta. Kasvatetaan lapsia tai varjellaan kuinka hyvänsä niin luonne-eroille emme voi mitään.
  Toinen nauraa vain, toinen kokee kaiken herkemmin, satuttavammin.

  ReplyDelete
 16. Hei MK

  Kiitos kommentista.

  Luonne, temperamentti, millainen itsetunto, aikaisemmat kokemukset... kaikki vaikuttaa siihen miten kiusaamisen kokee, ja kiusaamista on monenlaista. Osa on lähellä kiusoittelua eli ei vakavaa, Osa on kuukaudesta ja vuodesta toiseen jatkuvaa piinaa.

  ReplyDelete
 17. Samoin lienee luulotautien kohdalla kuin kiusaamiskokemisessa. Lääkärin mielestä potilaan oireet ovat luulosairautta mutta potilas tuntee erilaisia särkyjä, kipuja ja muita oireita, eikö asia kuitenkin vaadi huomiota ja hoitoa, ovathan ne oireita jostakin johon tarvitaan muutosta.

  Tuosta nykylapsen yksinäisyydestä ja aikuisen tarpeesta vielä. On myös paljon joutilaita aikuisia yksinäisiä ihmisiä jotka tuntevat itsensä tarpeettomiksi, eikö tätä probleemaa voisi jotenkin yhdistää niin että nämä erilaiset yksinäisyyden kokijat kohtaisivat, hyötyen toisistaan. Mummot ja papat ovat usein niin välimatkallisesti kaukana lapsenlapsistaan, etteivät pysty jeesailemaan vaikka mieluusti haluaisivat. Voisi perustaa jonkinlaisen sijaismummola systeemin jonkinlainen iltapäiväparkki.

  ReplyDelete
 18. Haha, saisinko yhden lasin Sosa Solaa :)

  Suamalaisesta sirkusteltasta löysin vain uskovaisia lapsena.
  C minulle vieras, ei lasteni nimiin sopinut, mutta kyllä paljon on sanoja; cement, camping, ceremoni, centrum, check, chef, civilstånd, city, cykel..

  ReplyDelete
 19. (lapsena ryömittiin takakautta teltan alta näitten lahkojen telttaan :)

  ReplyDelete