Thursday, September 25, 2008

Hyvinvointi on pienestä kiinniHyvinvointi on joskus pienestä kiinni. Jos on kivi kengässä en voi ajatella mitään muuta. Tulin syöneeksi liikaa; vatsaa kiristää ja on epämukava olo. Yritän lukea mutta tekemättömät työt vaivaavat mieltä. Jonkun sanat ovat loukanneet enkä onnistu saamaan niitä mielestäni.

Itse aiheutettu huono olo koostuu helposti sellaisesta että märehtii pahoja asioita kuin lehmä ruohoa, rypee kurjissa ajatuksissa kuin possu mudassa.

Ilokseni voin todeta että minua ei tänään vaivaa kerrassaan mikään, ja yleensä ottaen aika harvoin mikään tosissaan vaivaa. Mieli on vapaa. Uusi päivä edessä.

9 comments:

 1. Lutherilaista perinnettä naisille, etteivät osaa nauttia kirjasta, jos on "tekemättömiä töitä". Kenen töitä? Hengentärkeitä? Kuka pomo?

  ReplyDelete
 2. HANNELE: Monilla on vääränlainen syyllistyminen iskostettuna mieleen vaikka ei kukaan vaatisi tilille. Lapsuudestako se lähtee vai mistä?

  Itse en voi nauttia kirjasta jos vaivaa tekemätön arviointiraportti jonka olen luvannut laatia esim. huomiseksi. Parempi olo jos ei suotta lykkää töitään.

  ReplyDelete
 3. Muistan, kun lapset pienempiä, pesutupa täynnä, jääkaappi tyhjä ja lapset niistämättä. Silloin joskus menin ulos hetkeksi puutarhaan. Ihan hiljaista, haistelin, nautin, maistelin vadelmia, poimin vähän kukkia maljakkoon, tyhjensin aivoni ja menin jatkamaan arkipäivää uusin voimin.

  Kaikkea ei voi syyttää lapsuuteen, vikka niin olisikin. joskus on kasvettava ja kuljettava eteen päin elämässään.

  Aikuiseksi kutsutaan ihmistä, joka voi hyväksyä, että vanhemmat eivät ole täydellisiä, mutta jotka ovat yrittäneet tehdä parhaansa ;)

  ReplyDelete
 4. Hannele: Minulla oli mielessäni että monet ovat saaneet lapsina kuulla vanhaa perisuomalaista ahkeruuden ylistystä ja laiskojen soimaamista niin että eivät aikuisinakaan osaa olla jouten, vaan tuntevat syyllisyyden piston itsessään elleivät koko ajan tee jotain. En ajatellut että siihen liittyisi mukaan että vanhempia syytellään. Se on paremminkin ihmisen mieleen ehdollistunut reaktio ja ajattelutapa. Automaattisesti tuntee itsensä syylliseksi jos on "laiskana". Hölmöä, koska nimenomaan levosta ja virkistyksestä saa lisää energiaa.

  Minulla ei ole moista syyllisyyttä :)

  ReplyDelete
 5. En osaa sanoa tähän mitään. Silti tulin sanomaan, että harvemmin ne masennuksen syyt ovat siinä, että kaveri sanoi jotain tai tuli syötyä liikaa. Niin. Vaikka moni kai niin uskoo.

  ReplyDelete
 6. Niitä vanhempia on, Hannele, monenlaisia. Samoin pahoinvointia ja masennusta. On totta, että tunteitaan voi säädellä ja pienestä pahasta olosta on mahdollista päästä irti. Mutta toisten ongelmiin ei ikinä pitäisi suhtautua kevyesti, koska ihmisillä voi olla todella rankkoja kokemuksia takanaan.

  ReplyDelete
 7. ELEGIA: Masennus voi paheta noista mainitsemistasi syistä, vaikka ne eivät sitä aiheuttaisikaan. Jos on altis masentumaan, voi olla herkkä pienille ärsykkeille jotka laukaisevat alakulon.

  Pieni täsmennys omaan tekstiini: Kirjoitin arjen esimerkkejä tilapäisestä epämukavuudesta, fyysisestä ja henkisestä.

  Tavallinen, lievä masennus voi olla seurausta siitä että on pahoittanut mielensä kaverin sanoista. Olen nähnyt vierestä.

  En tietenkään tarkoita muunlaista masennusta. Hyvä kun kommentoijat käyvät muistuttamassa! En tule aina itse asiaa maininneeksi näillä arkiterapian sivuillani. Käy toistekin huomauttamassa :)

  HELENA: Erittäin suuressa määrin samaa mieltä kanssasi siinä että toisten ongelmia ei saisi mennä vähättelemään. Eikä toisten tunteita.

  Sitä ei vaan aina osaa varoa tavallisessa juttelussa. Jotkut saattavat ottaa liian helposti itseensä. Yksi anonyymi kävi juuri minua sättimässä toisessa blogissani kun hänen mielestään sanoin sitä ja sitä... En viitsinyt edes yrittää hänen väärinkäsitystään oikaista, poistin vaan kommentin. 3 vuoden kokemus on osoittanut minulle että Blogistanian vihamieliseille anonyymeille ei kannata puhua. Tulee vaan kahta kauheampi solvausryöppy niskaan, vaikka asiallisesti ja ystävällisesti puhuisi.

  ReplyDelete
 8. Harmi, etteivät ihmiset osaa esittää kritiikkiään kohteliaasti, koska mielipiteiden vaihto olisi juuri hedelmällisintä. Minun kommenttini ei ollut tarkoitettu arvosteluksi, vaan huomioksi. Tuo Hannelen määritelmä aikuisuudelle voi olla loukkaava sellaisia kohtaan, joilla on ollut rankkoja lapsuuskokemuksia.

  ReplyDelete
 9. Helena: Kaikenlaisia töksäyttelijöitä ja paasaajia riittää niin netissä kuin IRL. Kohteliaisuus tosiaan olisi paikallaan jotta keskustelu kypsyisi ja kehittysi, mutta väärinkäsityksiäkin sattuu vaikka olisi tarkoittanut olla asiallinen.

  Kyllä ainakin minä luin kommenttisi huomiona. Se oli ihan okei.

  ReplyDelete